Netwerk van bitcoin verwerkt $190.000 per seconde aan waarde

325 totale weergaven

De bitcoin (BTC) koers schoot recentelijk door de grens van $50.000, maar er is meer dan alleen de prijs. Het netwerk verwerkt momenteel zo'n $190.000 per seconde. Dat is exclusief de transactie op het Bitcoin Lightning Network. Met dat netwerk kun je wél razendsnel transacties doen.

Het gaat hier om een gemiddelde. Transacties met bitcoin worden niet direct verwerkt, maar komen in een soort wachtrij (mempool) voor transacties terecht. Miners kunnen ervoor kiezen de transactie te verwerken.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Deze transacties worden verwerkt in een block, als alles blijkt te kloppen gaat de rest van het netwerk akkoord en komt de BTC terecht op het adres van de ontvanger.

Het protocol probeert op een gemiddelde van 10 minuten per block uit te komen. Dat betekent dat transacties niet elke seconde worden verwerkt, maar alleen wanneer de blocks worden gevonden door miners.

Wat informatie over wat een miner verdient wanneer er een block wordt gevonden:

  • 6,25 BTC per block aan subsidie (dat is ruim $340.000 op dit moment)
  • Gemiddeld 0,10 BTC aan transactiekosten

Deze verdiensten staan los van de waarde die iemand verstuurt. Een transactie van 1000 BTC is net zo duur als een transactie van 0,001 BTC. Wel zijn miners sneller geneigd jouw transactie te verwerken als je meer transactiekosten betaalt.

Vergelijken

Het is een beetje flauw om bitcoin als betaalnetwerk te vergelijken met partijen als Visa of Mastercard, maar om de verhoudingen weer te geven is het wel interessant.

Volgens analist Willy Woo verwerkt Visa zo'n $130.000 aan transacties per seconde voor Amerikaanse klanten. Mastercard staat in deze statistiek op zo'n $55.000 per seconde.

Ook bij dit soort betaalbedrijven worden transacties niet realtime verwerkt, het gaat ook hier om gemiddeldes.

Lees meer over:
Bitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...