Nieuwsoverzicht: Bitcoin koers piekt bij $57.554, MicroStrategy, BlackRock & Taproot

433 totale weergaven

We kijken terug op een bomvolle week met nieuws over de prijs, de markt en de technologie rondom Bitcoin, de beste uitvinding sinds het Internet. Lees het weekoverzicht van week 7 van 2021.

Bitcoin (BTC) koers naar all-time high: $57.554

Deze week staat in het teken van een nieuw prijsrecord naar $57.554. Het was de week na de aankondiging van Tesla om 1,5 miljard dollar in het digitale goud te steken. Dat nieuws ijlde na, waarna BlackRock en - wederom - MicroStrategy er een schepje bovenop deden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin heeft kenmerken van een Giffen Good: naarmate de prijs stijgt, stijgt ook de vraag ernaar. Dat is grotendeels gedreven door fear of missing out (FOMO) onder zowel particuliere en zakelijke beleggers.

Een deel van het bedrijfsleven is wakker geschrokken. Topmannen en - vrouwen hebben privé doorgaans bitcoin al in hun portfolio, maar zakelijk gezien duurt het even voordat dat besluit is genomen. Bitcoin moet die nieuwe "wall of money" nog opslokken, in de week dat de totale marktwaarde door de 1.000 miljard dollargrens schoot.

De lange termijn target voor de markt is de goudmarkt, nu nog 7 keer zo groot dan de bitcoin markt.

De ervaren volgers van de bitcoin markt weten óók: de koers ontwikkelt zich in cycli. Na een bullmarkt volgt - historisch gezien - altijd een bearmarkt waarin de koers 30% tot zelfs 80% kán corrigeren. Hou daar op de middellange termijn altijd rekening mee en maak je eigen plan, waarover later meer.

Technisch gezien ziet de koers er volgens handelaar Tone Vays prima bij. De wekelijkse candle (elke zondag om 2 uur ‘s nachts Nederlandse tijd sluit officieus de week) is bullish gesloten zoals het heet. Vays ziet dat de RSI en MACD indicatoren nog steeds gunstig zijn voor de korte termijn koers.

Kijken we naar enkele on-chain indicatoren verzameld door het Zuid-Koreaanse CryptoQuant, dan is dat signaal vooralsnog positief. Het aantal stablecoins dat naar de beurzen stroomt, is relatief hoog. Het is belangrijk dat beurzen genoeg reserves aan o.a. USDT en USDC hebben zodat beleggers kunnen instappen.

Nieuwsoverzicht: Bitcoin koers piekt bij $57.554, MicroStrategy, BlackRock & Taproot

Een andere indicator is of miners driftig aan het verkopen zijn of niet. Dat blijkt in februari tot nu toe mee te vallen in vergelijking met de vorige maand. Een belangrijke verkoper op de markt houdt zich dus voorlopig gedeisd. Wil niet zeggen dat er géén verkopers zijn, die zijn er altijd.

Nieuwsoverzicht: Bitcoin koers piekt bij $57.554, MicroStrategy, BlackRock & Taproot

Om instroom vanuit het Amerikaanse bedrijfsleven goed te volgen, is het belangrijk de premium bij Coinbase in de gaten te houden. Amerikaanse bedrijven gebruiken voornamelijk Coinbase als gateway, de firma waarvan de waarde vóór de directe listing aan de Nasdaq is geschat op maar liefst 77 miljard dollar.

Zodra bitcoin daar goedkoper wordt, is dat een minder signaal voor de markt omdat de vraag vermindert. CEO Ki Yiung Ju van CryptoQuant ziet de huidige negatieve premie bij Coinbase als een waarschuwing.

MicroStrategy, BlackRock, Taproot & #LaserEyesUntil100k

Over bullish nieuws dan overigens niets te klagen deze week.

MicroStrategy haalt $1,05 miljard op om Bitcoin te kopen

MicroStrategy heeft $1,05 miljard opgehaald voor een nieuwe investering in Bitcoin. Woensdag maakte de beursgenoteerde clouddienstverlener bekend dat zij $600 miljoen wilde ophalen, een dag later werd dat bedrag opgehoogd en nu valt het bedrag nóg hoger uit: MicroStrategy haalt $1,05 miljard op.

CEO Michael Saylor haalde dit trucje al eerder uit: de uitgifte van converteerbare obligaties. Het geld wordt gereserveerd om 100% in BTC te investeren, dat is bij de aanvraag bij toezichthouder SEC zo vastgelegd. Deze koop is nog niet gedaan.

BlackRock met 9.000 miljard op balans stapt in Bitcoin (BTC) markt

De Amerikaanse vermogensbeheerder BlackRock is bezig met bitcoin, zo blijkt uit een interview dat CEO Scott Rieder had met CNBC. Deze zei letterlijk:

"We started to dabble a bit into bitcoin''. Dat komt omdat de vermogensbeheerder op zoek is naar assets waar ze hun cash in kunnen 'opslaan'. Bitcoin dienst als oppotmiddel voor deze Amerikaanse reus, een geluid wat je bijvoorbeeld in de Nederlandse financiële wereld nog amper hoort. Blijkbaar tappen Nederlandse vermogensbeheerders uit een ander discours dan hun Amerikaanse collega's of schreeuwen ze het minder van de daken?

Maar BlackRock is kraakhelder: de dollar is zwak en daarmee verliezen we koopkracht. Bitcoin is momenteel sterker dan de dollar, getuige de koersstijgingen in 2020 en ook in 2021. Het is vooralsnog onbekend of ze alleen in futures een positie hebben, zoals eerder aangekondigd, of dat ze ook fysieke bitcoin hebben gekocht. Maar een allocatie van bijvoorbeeld 1% binnen een fonds van BlackRock gaat direct om tientallen miljoenen dollars.

1 Bitcoin nu meer waard dan 1 kilo goud

1 Bitcoin was deze week even meer waard dan 1 kilo goud afgemeten in euro's. De marktkapitalisatie van bitcoin bereikte deze week voor het eerst de magische grens van $1.000 miljard. Dat is een hoop waarde, maar BTC is nog een kleine jongen als je het vergelijkt met de goudmarkt.

En….not the least: #LaserEyesUntil100k

De Bitcoin community is als een virus: nieuwtjes gaan als een lopend vuurtje de de hele wereld door. Zo ook gisteren weer met een nieuwe meme: #LaserEyesUntil100k. Deze meme heeft nu zelfs zowel de de Amerikaanse politiek bereikt. Ook Elon Musk heeft op Twitter weer van zich laten horen.

Taproot activatie in juli 2021?

Fundamenteel gezien maakt de onderliggende blockchaintechnologie ook stappen. Trending in de bitcoin community is de activatie van Taproot. Deze on-chain privacylaag is gepland voor medio 2021.

Het bitcoin protocol draait al meer dan 12 jaar en wordt regelmatig geüpdatet. Developers willen met een nieuwe update 'Taproot' uitrollen. Daarvoor moet moet het netwerk eerst wel toestemming geven.

De update heeft een releasedatum tussen 17 en 31 maart. Dat betekent echter niet dat bitcoiners dan direct over kunnen schakelen naar een nieuwe versie, er gaat nog een proces van activatie aan vooraf.

Tweets van de week

Uitcashen of niet? Het is één van de terugkerende vragen voor spaarders van Bitcoin. Herbert Blankesteijn, de host van BNR Cryptocast, geeft een verfrissend draadje in het HODL-geweld. Vergeet niet tussentijds je winst te nemen, je leeft maar één keer (yolo!)

Anderen denken daar weer anders over zoals AmericanHODL, een bekende bitcoin handelaar (en hodler). Maak voor jezelf een plan, niemand is gedwongen om bitcoin vast te houden als er goede redenen zijn om deze om te wisselen in euro's.

Online cursus Arnold Hubach

Bitcoin is lastige materie voor beginners. Helemaal met de buzz van altcoins en blockjeens kan het moeilijk zijn om te begrijpen waarom Bitcoin écht iets bijzonders is, en hoe het verschilt van andere projecten. Op het internet is veel documentatie te vinden om de rabbithole mee in te duiken.

Je zou ook kunnen kiezen voor een Online Bitcoin Cursus waarin alles stap voor stap wordt uitgelegd.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens gezellig langs in onze Telegram-groep. Join ook het nieuwskanaal om ieder nieuwtje automatisch in je Telegram feed te krijgen.

Lees meer over:
koersmarktweekoverzicht

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...