’46 miljoen Amerikanen bezitten Bitcoin’, maar klopt dat getal wel?

46 miljoen Amerikanen hebben Bitcoin (BTC), zo blijkt uit onderzoek van New York Digital Investment Group (NYDIG). Dat is een dochtermaatschappij van Stone Ridge, een assetmanager met 10 miljard dollar onder beheer.

Opmerkelijke uitkomst: er is veel interesse om bitcoin te koppelen aan verzekeringen. Tegelijkertijd zijn er twijfels: waar is het cijfer van 46 miljoen eigenlijk op gebaseerd?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin in Amerika

De interesse in bitcoin en andere cryptovaluta is in korte tijd sterk toegenomen onder meer vanwege Tesla die voor 1,5 miljard dollar aan bitcoin kocht. Maar ook de Cash app van Square, een bedrijf van Jack Dorsey bereikt steeds meer Amerikanen.

En dan zijn er neobrokers zoals Robinhood die tijdens de lockdown zeer populair zijn geworden en ook op de bitcoin trein zijn gesprongen.

46 miljoen mensen staat ongeveer gelijk aan 22% van de Amerikaanse bevolking boven 18 jaar.

Enkele resultaten van het onderzoek:

  • ~90% van de respondenten heeft interesse in verzekeringen die een (in) directe link met bitcoin hebben
  • ~50% wil ook bepaalde verzekeringsvoordelen in bitcoin ontvangen
  • 53% van de respondenten gaf aan géén bitcoin te bezitten, maar 55% wil het overwegen

Een andere interessante uitkomst is dat polishouders van hun verzekeraar vragen om meer exposure in bitcoin te hebben. Dus meer bitcoin aan de aanbodzijde.

  • Want 43% vindt het acceptabel als hun verzekeraar 2% of minder van hun kasmiddelen omwisselt in bitcoin. 
  • 42% vindt ook dat eigenlijk ook wel een goed plan, terwijl 15% er echt niet op staat te wachten. 

De enquête - uit januari 2021 - is gebaseerd op een steekproef onder 1.050 Amerikaanse consumenten met een bruto salaris van minstens $50.000. De steekproef is gewogen naar een aantal demografische criteria en is daarmee statistisch geldig.

Verzekeraars

NYDIG is een dochteronderneming van Stone Ridge, een vermogensbeheerder van $10 miljard die zich specialiseert in alternatieve beleggingen zoals bitcoin. Ze staan bekend als een partij die steeds meer bedrijven interesseert voor deze assetklasse.

Onlangs meldden ze dat ruim 100 Amerikaanse consumentenbanken interesse hebben om bitcoin aan te gaan bieden.

Het Amerikaanse Mass Mutual was vorig jaar de eerste grote verzekeraar die voor 100 miljoen dollar aan digitaal goud heeft ingeslagen. Verzekeraars staan bekend als conservatief, maar de eerste schapen zijn over de dam.

NYDIG schatte eerder in dat ze gezamenlijk al ruim 1 miljard dollar aan bitcoin hebben gekocht.

Scepsis

De bitcoin community op Twitter pakte het bericht enthousiast op. Onder meer Michael Saylor, de CEO van MicroStrategy, deelt het bericht van Newsweek.

Ook Dan Held, een bekende spreker en werkzaam bij de Kraken exchange, is enthousiast.

Maar er zijn ook twijfels, want waar is het cijfer van 46 miljoen Amerikanen op gebaseerd?

Op Reddit wordt deze scepsis gedeeld, onder meer door de anonieme gebruiker "unfuckingstoppable".

"Dit klinkt als een zeer hoog cijfer. Ik ken niemand die bitcoin heeft, terwijl hieruit moet blijken dat minstens één iemand van de 6 tot 7 mensen het moet hebben."

Het cijfer '46 miljoen' is dan ook afkomstig van een eerder onderzoek van NYDIG uit januari 2021 dit jaar, maar het is wederom genoemd in een nieuw onderzoek gepubliceerd in maart 2021. Dat cijfer uit januari is door Newsweek gebruikt in zijn artikel van deze week.

De eerste steekproef uit januari bestond uit 1.050 mensen en de tweede steekproef bestond uit ruim 2.100 mensen. Dat zijn vrij kleine steekproeven hoewel statistisch geldig.

Arbitrair is misschien de drempel van $50.000 als bruto salaris, wat betekent dat Amerikanen onder dat salarisniveau zijn uitgesloten.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!

Lees meer over:
VS

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...