Oplichtingsdienst iSpoof: 142 arrestaties na volgen bitcoin transacties

De Britse politie noemt het misschien wel de ‘grootste fraudezaak’ ooit: spoofingdienst iSpoof. Er zijn 142 mensen opgepakt, waaronder ook twee mannen uit Almere.

Spoofing

Spoofing werkt als volgt: een oplichter doet zich voor als een medewerker van een bank, telecomprovider of energiebedrijf. Na een overtuigend verhaal aan de telefoon worden goedgelovige slachtoffers overgehaald om geld over te maken naar banknummer of om privégegevens achter te laten.

Door middel van de iSpoof software is het gemakkelijker om te frauderen: het telefoonnummer waarmee je belt is afgeschermd en je kunt ook namens iemand anders bellen.

De uitbater van iSpoof blijkt in Londen te wonen, hij is 6 november opgepakt door de politie aldaar. Opmerkelijk Nederlands randje: de dienst draaide op servers in Almere. Twee mannen van 19 en 22 jaar uit die stad zijn gearresteerd door de Nederlandse politie.

Internationaal gaat het om 142 arrestanten op moment van schrijven, die gezamenlijk zo’n 200.000 slachtoffers hebben gemaakt. In dit geval deden de daders zich met name voor als mensen van banken zoals Barclays, Santander en HSBC.

Bitcointransacties

Waar zit nu de invalshoek met bitcoin? Uit het politiële onderzoek blijkt dat de criminelen die gebruik maakten van de iSpoof dienst, de software uitbater betaalden met bitcoin. In 20 maanden tijd is er door de criminelen een bedrag van circa 3,9 miljoen dollar buitgemaakt.

De Cyber ​​Crime Unit van Scotland Yard, de politiedienst van Londen, begon iSpoof in
juni 2021 te onderzoeken en stuitte op opvallende bitcointransacties. Er waren maar liefst 60.000
gebruikers op iSpoof, waarbij de politie de verdachten hebben teruggebracht tot
Britse gebruikers die ten minste 100 pond aan bitcoin op de site hebben
uitgegeven.

“De exploitatie van technologie door
georganiseerde criminelen is één van de grootste uitdagingen voor
wetshandhaving in de 21e eeuw”, aldus commissaris Mark Rowley in de politieverklaring.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...