Twee mannen opgepakt voor oplichting van $575 miljoen

In Estland zijn twee mannen opgepakt. Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie was het tweetal betrokken bij een enorme oplichtingszaak met cryptovaluta.

Cryptominingscam

Het zou gaan om Sergei Potapenko en Ivan Turõgin. Ze hebben naar verluidt $575 miljoen afgetroggeld van honderdduizenden Amerikanen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Tussen 2015 tot 2019 kon men contracten afsluiten met een dienst van de verdachten. Ze richtten HashFlare op waarmee bitcoin en andere cryptovaluta zou worden gemined. Het leek op een hosted mining faciliteit waarbij investeerders dus een rendement kregen op hun inleg.

Maar justitie in de VS zegt dat de twee 37-jarige Esten nauwelijks mining rigs hadden. Ze verdienden in werkelijkheid maar één procent van het beloofde aantal aan cryptovaluta. Daardoor konden ze nooit aan hun beloften voldoen.

De NOS meldt dat de Amerikaanse slachtoffers ook werden meegesleurd in een belegging in cryptobank Polybius. Het bedrijf bestond echter niet en dividenden werden nooit uitbetaald. Een grote oplichtingspraktijk dus.

In 2019 stopte de scam, maar het leed was al geschied. Honderdduizenden gedupeerden konden fluiten naar hun geld. Dat geld was door Potapenko en Turõgin in vastgoed, auto’s en andere dingen gestopt.

Het tweetal hangt een celstraf van twintig jaar boven het hoofd. Ze worden in de Verenigde Staten berecht.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!