Paraguay stelt cryptowet uit

De autoriteiten in Paraguay hebben de omstreden cryptowet op de plank gelegd. Het Zuid-Amerikaanse land moest een bitcoin mining paradijs worden, maar wetgevers trappen op de rem. De ‘cryptowet’ is voorlopig geschrapt.

Bitcoin mininghub

Het wetsvoorstel was bedoeld om (buitenlandse) miningbedrijven een aantal fiscale voordelen te bieden. Het idee is dat die bedrijven voor banen in de regio kunnen zorgen. Maar na veel politiek getouwtrek is het plan van tafel in het land van ruim 7 miljoen inwoners.

Wat niet mee heeft geholpen is het veto van president Mario Abdo Benitez in augustus dit jaar. Volgens hem verbruikt proof-of-workmining teveel energie en worden er relatief weinig banen mee gecreëerd.

Dat veto is echter verworpen door de wetgevende macht en daarmee is de weg vrijgekomen om de miningindustrie te reguleren. Een industrie die nu nog in een grijs gebied opereert. Maar afgelopen maandag stemde de Paraguayaanse Huis van Afgevaardigden tégen het indienen van het wetsvoorstel.

Het voorstel is vorig jaar opgesteld door congreslid Carlos Rejala en senator Fernando Silva Facetti, die lagere stroomprijzen wilden voor bitcoin miners. Het land heeft regelmatig te maken met een surplus aan energie. Die overschotten kunnen voor miningactiviteiten ingezet worden.

De afgelopen maanden is er vanuit de bitcoinindustrie hard gewerkt om educatie en kennis in het land te bevorderen en ook te wedijveren voor een nog beter voorstel.

Bitfarms

Buitenlandse bedrijven kijken reikhalzend uit om zich te vestigen in het energierijke land, zoals de Canadese firma Bitfarms. Vorig jaar heeft deze onderneming een huurcontract van vijf jaar afgesloten, waarbij ze elk jaar een capaciteit van 10 megawattpiek aan groene stroom afnemen. Het is nu onduidelijk wat er van die plannen terecht moet komen.

Wereldwijd kampen miningbedrijven met de nodige uitdagingen zoals een sterk gedaalde bitcoinkoers en juist stijgende energie – en personeelslasten.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsparaguay

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...