
In het afgelopen jaar is er bijzonder veel veranderd als het gaat om regulering omtrent crypto. In dit artikel kijken we naar vier ontwikkelingsgebieden met betrekking tot veranderingen in rondom crypto.
Deze omvatten: wat er zal gebeuren na MiCA in de Europese Unie (EU), ontwikkelingen op het gebied van regelgeving in de VS, het opzetten van een wereldwijde architectuur voor regelgeving en de invloed die deze regelgeving zal hebben, en het vergelijken van Centralized Exchanges (CEXs) en Decentralized Exchanges (DEXs).
Dit moet je als crypto investeerder weten
Een grote verandering binnen Europe, en ook zeker binnen Nederland, is de invoering van MiCA. De MiCA regelgeving richt zich ook op consumentenbescherming en marktintegriteit door het verstrekken van licentieverplichtingen van crypto bedrijven in Europa.
MiCA sanctioneert vergunningsvereisten voor aanbieders van crypto-activa. De MiCA is van kracht vanaf december 2024 en is bedoeld om meer duidelijkheid te scheppen in de Europese cryptomarkt.
Een verandering die we al hebben gezien is dat bijvoorbeeld USDT verwijderd werd van enkele grote beurzen, omdat de coin niet voldoet aan de MiCA-regelgeving. Vanuit sommige hoeken in de sector wordt ook gevreesd voor nalevingskosten en regelgevingsarbitrage. Sommige bedrijven verhuizen daarom naar rechtsgebieden met vriendelijkere regelgeving.
https://twitter.com/Cointelegraph/status/1842215726372782082
In 2023 zagen we bijvoorbeeld Binance vertrekken uit Nederland omdat het niet voldeed aan de Europese regelgeving. Nu deze regelgeving duidelijker is, zien we mogelijk grote crypto bedrijven terugkeren naar Europa. Mochten ze voldoen aan de Europese eisen, kunnen ze hun diensten dus ook aanbieden in Nederland.
Vooruitzichten voor regelgeving in de VS
De Verenigde Staten hebben niet één uniforme regelgevende omgeving voor cryptocurrencies. Verschillende instanties hebben verschillende jurisdicties over verschillende segmenten van de cryptomarkt.
De Securities and Exchange Commission (SEC) heeft sommige crypto projecten als securities bestempeld, terwijl de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) andere projecten als commodoties beschouwt.
Met de verkiezing van president Donald Trump komt er een verschuiving in de Amerikaanse regelgeving. President Trump staat zeer positief tegenover cryptocurrency en gaat zelfs zover dat hij maatregelen voorstelt zoals het aanleggen van een strategische Bitcoin voorraad. Hierdoor kunnen we dus verwachten dat er gunstige crypto regelgeving zal komen in de VS, wat uiteraard bullish is voor crypto.
https://twitter.com/oroogle/status/1866534016004002246
Regelgeving over de hele wereld
Terwijl sommige landen zoals Japan een duidelijke basis van regelgeving hebben met betrekking tot de registratie van crypto beurzen en anti-witwasmaatregelen, vaardigen sommige landen zoals China regelrechte verbodsverklaringen uit tegen crypto handel en mining.
Daarnaast zijn internationale organisaties zoals de Financial Action Task Force bezig met het opzetten van mechanismen die internationale normen standaardiseren met betrekking tot illegale activiteiten, waaronder cryptocurrencies.
Een van de aanbevelingen van de FATF met betrekking tot de “Travel Rule ” verplicht aanbieders van crypto diensten om informatie over klanten te delen tijdens transacties, waardoor transparantie ontstaat en het witwassen van geld wordt tegengegaan.
In lijn met deze veranderingen zal de MiCA-regelgeving van de EU in de toekomst worden beschouwd als een benchmarkregelgeving met betrekking tot crypto regelgeving wereldwijd.
De verwachting is daarom dat maatregelen als MiCA en de nieuwe regelgeving vanuit Trump andere jurisdicties zal helpen om vergelijkbare kaders aan te nemen. Hierdoor is de verwachting dat er duidelijkere wereldwijde regels gaan komen voor crypto.
Effecten op CEXs DEXs
De bovengenoemde veranderingen omtrent regulering hebben verschillende effecten als het gaat om Centralized Exchanges (CEXs) en Decentralized Exchanges (DEXs).
Gecentraliseerde beurzen (CEXs)
CEXs zijn gecentraliseerde organisaties waardoor het makkelijker voor ze is om onder toezicht van een toezichthouder te komen. Ze vallen onder licentievoorwaarden, doorlopen AML- en KYC-procedures (Know Your Customer) en hebben andere regelgevende verantwoordelijkheden.
Dergelijke naleving kan legitimiteit toevoegen en meer gebruikers aantrekken die gebruik zouden maken van een beurs waar alles gereguleerd is.
Deze gecentraliseerde beurzen, zoals Binance, hebben dus veel met deze veranderende regelgeving te maken. Als deze beurzen niet aan de wetgeving kunnen voldoen, krijgen ze vaak grote boetes. Zo kreeg Binance een boete van de Nederlandse Bank. De nieuwe regelgevingen zullen dus voornamelijk invloed hebben op deze gecentraliseerde beurzen.
Gedecentraliseerde uitwisselingen (DEXs)
DEX’en maken peer-to-peer transacties mogelijk door smart contracts te gebruiken. Omdat ze peer-to-peer zijn, kunnen dergelijke transacties geen centrale entiteit hebben waarop de regulering van invloed zou zijn.
De regulering zou echter gericht zijn op ontwikkelaars en gebruikers, wat de innovatie aanzienlijk zou kunnen beperken. Sommige DEXs onderzoeken echter nalevingsmaatregelen die ze vrijwillig kunnen nemen om toch aan de regelgeving te kunnen voldoen.
Conclusie
De regelgevingsomgeving voor cryptocurrencies is snel aan het veranderen met een aantal belangrijke ontwikkelingen in de EU, de VS en de hele wereld. MiCA zal worden geïmplementeerd in de EU, duidelijke regelgeving bieden en, indien succesvol, dienen als een potentieel model voor de rest van de wereld.
In de VS zou een mogelijke verschuiving naar een meer crypto vriendelijk beleid onder de regering van president Trump daarom ook de regelgeving kunnen veranderen. Internationaal zijn er in dit verband initiatieven aan de gang om de regelgeving te implementeren.