Wéér aanvraag voor Bitcoin ETF uitgesteld door Amerikaanse beurswaakhond

De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) heeft een volgende stap bekend gemaakt wat betreft de aanvraag van WisdomTree voor hun Bitcoin ETF. De definitieve beslissing zal met een paar maanden worden vertraagd, zo blijkt uit de documentatie.

Uitstel van Bitcoin ETF

De SEC heeft een besluit over de aanvraag van WisdomTree, die een bitcoin exchange traded fund (ETF) wil aanbieden, vooruitgeduwd tot naar het najaar. Het besluit gaat over het goedkeuren al dan niet het afkeuren van de aanvraag.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De SEC is nu op zoek naar feedback van het publiek en experts uit de industrie. Het hekel punt omtrent de ETF is de vraag of het een veilige investering is voor beleggers.

Een ETF is een ‘makkelijke manier’ voor beleggers om in Bitcoin te kunnen beleggen. WisdomTree neemt alle moeilijke dingen uit handen in ruil voor een kleine handelscommissie. Denk aan de opslag (of: custody) van de bitcoin en dus het beheer van de private keys.

Iedereen die opmerkingen achter wil laten over het plan van WisdomTree, moet deze binnen drie weken na de publicatie van het document indienen in het Federal Register. Vervolgens gaat er weer een tijd overheen om de weerleggingen te formuleren.

Andere aanvragen

De SEC beoordeelt momenteel meer dan een dozijn aan aanvragen voor Bitcoin ETF’s. Zo wil Grayscale een ETF aanbieden en dit voor elkaar krijgen door een samenwerking met de bank BNY Mellon. Ook Ark Invest van Cathie Wood wil een eigen Bitcoin ETF aanbieden, net als Fidelity.

Eerder deden VanEck, Valkyrie en Kryptoin allemaal al een soortgelijke poging, maar ook hun aanvragen zijn uitgesteld door deze zelfde beurswaakhond.

Intussen genieten de ETF’s in Canada aan enorme interesse. Ook Brazilië en Dubai verwelkomden deze maand hun eerste ETF. Vooralsnog moeten we dus nog wachten op de Amerikaanse variant. Dit zou een grote doorbraak zijn voor Bitcoin als activaklasse.

Voorstanders zijn van mening dat een Bitcoin ETF de toegang tot de cryptomarkten zal vergemakkelijken. Omdat een ETF gereguleerd is, zijn fondsbeheerders, financiële instellingen of particuliere beleggers wellicht meer bereid kunnen om in Bitcoin te stappen door aandelen van deze ETF te kopen.

Het probleem is echter dat de SEC toeziet op de markt, en beleggers willen behoeden voor risico’s. Marktmanipulatie is een van de punten die in het verleden voor problemen zorgden. Dit is ook de reden dat ze tot dusver iedere beslissing op een aanvraag afkeurden of uitstelden.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsETFSEC