Spaargeld in Nederland 3,4% minder waard ten opzichte van één jaar geleden

Waar vorige week de inflatiecijfers voor de eurolanden bekend werd, is het nu ook zo ver voor Nederland. De NOS kopte vandaag dat de geldontwaarding in ons kikkerlandje ten opzichte van exact een jaar geleden 3,4 procent is.

Inflatie in Nederland

Met een gemiddelde prijsstijging (gemeten met een mandje aan goederen en diensten), wordt het over het algemeen dus steeds duurder om rond te komen. De stijging is zelfs het hoogst sinds 2002.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De inflatie was in bijna 20 jaar niet zo hoog, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Volgens de NOS is de toename van de inflatie vooral te wijden aan de hogere energieprijzen. Maar naast gas, is ook aanzienlijk kleding duurder geworden.

Spaargeld in Nederland 3,4% minder waard ten opzichte van één jaar geleden

Onze publieke omroep legt ook uit hoe het CBS tot dit getal is gekomen. De berekening komt tot stand middels het beruchte consumentenprijsindex (CPI). Dit is een mandje van producten, bestaande uit eten, drinken, kleding, schoenen, huisvesting, vervoer en nog veel meer.

Spaargeld in Nederland 3,4% minder waard ten opzichte van één jaar geleden

Bijzondere berekening

Opvallend genoeg staan er ook een heleboel activa(groepen) níet in dit overzicht. Dit zijn de activaklassen waar mensen naartoe vluchten om inflatie te ontlopen.

Denk aan fysiek goud, vastgoed, aandelen of bitcoin. Al deze investeringen hebben de laatste jaren ook voor flinke rendementen gezorgd, maar deze worden dus niet meegenomen in het officiële inflatiecijfer.

Je zou dus kunnen stellen dat de reële prijsstijgingen in Nederland nóg hoger liggen dan deze 4,2%. Bitcoin staat op een all-time high, de huizenprijzen rijzen ook de pan uit, goud staat dicht bij de $2.000 en ook de AEX bereikte vandaag weer een nieuwe recordhoogte.

Je zou inflatie ook kunnen zien als een ‘verborgen belasting’. Doordat centrale banken naar hartelief geld kunnen bijmaken door leenconstructies, repo’s en QE, kunnen ze zonder toestemming van de burgers (de waarde van) spaargeld innen.

Geld wordt minder waard, burgers houden minder koopkracht over, terwijl overheden meer te besteden hebben. In het boek Dank God voor Bitcoin wordt hier ook bij stilgestaan: de ethische kanten van fiatgeld.

Vorige week werd al duidelijk dat de inflatie in de eurolanden nog iets extremer is, namelijk 4,1%. Voor de regio was dit een negatief record sinds 2008.

Euro en Bitcoin

Waarom worden alle goederen en producten zo veel duurder? Je zou zeggen dat alles om ons heen goedkoper zou moeten kunnen worden als gevolg van technologische innovaties die deflatie veroorzaken.

In de kern komt het terug op ons monetaire systeem: de euro. Fiatgeld. Het is een valuta dat ongedekt is en daardoor is het niet schaars. Het gevolg? Er komt meer geld in omloop. Er zit geen keiharde limiet op het aantal euro’s. En bij meer geld om dezelfde producten te kopen, is het niet gek dat prijzen stijgen.

Dit is precies de reden dat Bitcoin floreert. Het is een hedge tegen inflatie. Er komen maximaal 21 miljoen bitcoin in omloop, waarvan inmiddels al bijna 90% op de markt is. Als je prijzen afzet in bitcoin, worden deze wél goedkoper.

Wil je meer lezen over het monetaire beleid van bitcoin? Lees dan onderstaand artikel:

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsinflatie