Toezichthouder Hong Kong gaat licentieaanvragen voor cryptobeurzen accepteren vanaf 1 juni

De Securities and Futures Commission (SFC) van Hongkong van plan is om licentieaanvragen van crypto-beurzen te accepteren vanaf 1 juni 2023. Dat maakt de toezichthouder bekend in een persbericht.

Cryptobeurzen kunnen in Hongkong een officiële licentie verkrijgen van de SFC, waardoor ze legaal kunnen opereren en hun diensten kunnen aanbieden aan het publiek. Beurzen moeten gaan voldoen aan specifieke regels en compliance-eisen, zoals het implementeren van anti-witwaspraktijken, klantidentificatieprocedures en beveiligingsmaatregelen.

Er zijn echter wel een paar uitzonderingen op de regel. Stablecoins zoals Tether USDT worden voorlopig niet toegelaten voor de particuliere handel, eerst zijn er namelijk regels nodig voor deze specifieke assetklasse. Ook allerlei promotie-acties zoals het gratis weggeven van munten of tokens (airdrops) zijn uit den boze.

De richtlijnen, waarvan sommige zijn gewijzigd op basis van feedback van het publiek, leggen de verantwoordelijkheid volledig bij platformexploitanten om due diligence uit te voeren, waarbij wordt benadrukt dat opname in twee acceptabele indices slechts het minimumcriterium is om te worden genoteerd voor handel.

Volgens de regels moeten cryptobeurzen te allen tijde niet minder dan 5.000.000 Hong Kong-dollars (bijna 600.000 euro) aan kapitaal behouden. Bovendien moet een platform maandelijks aan de toezichthouder rapporteren over het beschikbare en liquide kapitaal, een samenvatting van bankleningen, voorschotten, kredietfaciliteiten en een winst- en verliesanalyse aan de SFC. Goedgekeurde tokens op gereguleerde beurzen hebben volgens de regels een “track record” van 12 maanden nodig.

Het document geeft ook meer informatie over het toestaan van particuliere beleggers om handelsplatforms te gebruiken en over het uitvoeren van due diligence op tokenlisting. Alle tokens die op beurzen worden vermeld, moeten due diligence-procedures doorlopen voordat ze op beurzen worden genoteerd, zelfs als ze al op een ander platform staan. Ze zullen slimme contractaudits moeten ondergaan door onafhankelijke beoordelaars. Platformexploitanten hoeven volgens de conclusies geen onafhankelijke externe leden aan te stellen voor symbolische beoordelingscommissies, zolang ze maar adequaat omgaan met belangenconflicten.

De SFC stelt platforms in staat om de klant en zijn eigen activa te scheiden via een escrow-regeling of via het gelicentieerde platform dat geld opzij zet. Virtuele activa van klanten moeten volledig worden gedekt door de compensatieregeling van elk platform.

In reactie op suggesties dat externe bewaarders zouden kunnen worden ingeschakeld om de activa van klanten veilig te houden, antwoordde de SFC dat, aangezien er geen regelgevend regime is voor bewaarders van virtuele activa, dit hun toezicht en handhaving zou belemmeren.

De SFC zei dat het een afzonderlijke beoordeling zal raadplegen over het toestaan van derivaten, waarvan het erkent dat ze erg belangrijk zijn voor institutionele beleggers.

Over de implementatie van de reisregel van de Financial Action Task Force (FATF) voor het delen van informatie over cryptotransacties tussen financiële instellingen, zei de SFC dat wanneer de vereiste informatie niet meteen aan de begunstigde instelling kan worden verstrekt, zij indiening zo snel mogelijk na de virtuele transactie zal accepteren. vermogensoverdracht tot 1 januari 2024.

De richtlijnen bevatten ook verduidelijkingen over de antiwitwasvereisten en criteria voor het opleggen van boetes aan platforms voor het overtreden ervan.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsHong Kong

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...