Drukte op Bitcoin netwerk: 130.000 transacties in wachtrij, kosten naar $47

Het is topdrukte op het Bitcoin netwerk. Als gevolg van de flinke daling van de bitcoin koers dit weekend, staan er enorm veel betalingen in de mempool. De transactiekosten liepen hierdoor op tot gemiddeld meer dan $47.

Bitcoin 'duur en traag'

Gisterochtend kelderde de koers van Bitcoin zomaar vanuit het niets met 15% tot rond de ~$51.500. Voor veel mensen is dit (klaarblijkelijk) een trigger geweest om zijn of haar bitcoin te verplaatsen. Tegelijk daalde de hashrate van het netwerk ook met ongeveer 20%, waardoor er een opstopping ontstond:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

  1. Een bovengemiddeld aantal mensen wil transacties krijgen in een block van 1 MB;
  2. De hashrate nam af, waardoor het langer duurde om dit block te minen;
  3. Hierdoor raakt de mempool voller en voller;
  4. Hierdoor nemen de transactiekosten toe om in het eerstvolgende block te komen.

Volgens data van Johoe-Hoenicke (en zijn bekende website om de mempool uit te lezen) staan er momenteel bijna 130.000 transacties in de rij te wachten om in de blockchain te komen. De gemiddelde transactiekosten van Bitcoin ligt momenteel op een hoogste punt in vier maanden: $46,88. Dat is ruim 200% hoger dan twee weken geleden.

De oplossing: Lightning

Betalingen met bitcoin hóéven niet per se zo duur te zijn en ook niet per se ín de blockchain te gebeuren. Je kunt namelijk gebruik maken van de schaalbaarheidsoplossing genaamd het Lightning Netwerk. Deze tweede laag bovenop Bitcoin heeft in principe geen last van de mempool en de blockgrootte.

Je kunt betalingen doen via zogenoemde betaalkanalen. Het openen van een betaalkanaal is een on-chain transactie (die duur kan zijn), maar daarna kun je nagenoeg gratis sats binnen het netwerk naar elkaar toesturen.

Er zijn steeds meer beurzen die deze functionaliteit inbouwen: Bitfinex, Kraken, OKEx en OKCoin zijn van plan het een dezer maanden te doen, of hebben dit al gedaan. Bekende Lightning wallets zijn BlueWallet, Phoenix of Breez.

Voor kleine betalingen is Lightning perfect. Maar als je een paar duizend euro aan bitcoin wilt versturen is on-chain weer gunstiger. En in dit geval zijn de kosten van ~$50 - qua percentage - weer relatief goedkoop.

Waarom deze drukte?

Het kan goed zijn dat men de bitcoin wil verplaatsen naar beurzen, om deze te verkopen. Nieuwkomers zijn deze dergelijke dalingen niet gewend, en kunnen daarom uit emotie verkopen. Intussen is de koers echter al weer aardig aan het corrigeren, tot boven de $57.000.

Naast was er ook veel opschudding over de daling van de rekenkracht. Door een stroomstoring en een explosie in een kolenmijn in de Chinese provincie Xinjiang, bleken veel miners (tijdelijk) te moeten stoppen met hun activiteiten. De provincie is een hotspot voor mining farms, en zodoende was een duidelijke impact te zien op de rekenkracht van het netwerk.

Ook was er FUD over witwaspraktijken met cryptocurrency's bij financiële instellingen. Dit nieuws is echter nooit bevestigd, en er is geen bron die het rumoer kan bekrachtigen. Ook kwam het nieuws naar buiten dat Turkije bitcoin als betaalmiddel gaat verbieden.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over: