Vermogensbeheerder Grayscale koopt wéér bij: 3.544 Bitcoin deze keer

Vermogensbeheerder Grayscale blijft maar bitcoin bijkopen. Deze keer gaat het om 3.544 BTC, zo blijkt uit on-chain data van Bybt.

Zoomen we uit, dan heeft de firma uit New York deze week 29.598 BTC ingeslagen, tegen een waarde van circa 1 miljard dollar.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Grayscale, gulzige koper van bitcoin

Ze staan bekend als de grootste opkoper van de cryptomunt in de markt. Eerder deze week kochten ze namelijk al 8.762 BTC in en enkele dagen daarvoor zelfs 16.244 BTC. Daarmee brengen ze het totaal op ruim 646.000 BTC, goed voor 20,7 miljard dollar aan waarde.

Het tempo waarmee Grayscale blijft opkopen ligt hoger dan het tempo waarmee de miners verse bitcoin delven. In de maand december kochten de Amerikanen maar liefst drie keer de totale maandproductie aan BTC op.

Elke dag worden er circa 900 BTC gemined, de gemiddelde tijd dat er een nieuw block bijkomt met daarin 6,25 BTC ligt iets onder de 10 minuten volgens het Clark Moody Dashboard.

Elk block is goed voor 204.500 dollar aan opbrengsten voor de miner. Een deel ervan verkoopt hij aan partijen zoals Grayscale buiten de spotmarkt om. Daarom is er doorgaans geen direct prijseffect zichtbaar zodra Grayscale inkoopt. Wel een indirect effect, want ook beurzen moeten bij miners inkopen.

Zodra partijen zoals Grayscale, Paypal, Square en anderen blijven bijkopen, droogt ook de beschikbare voorraad voor beurzen op. Daarom wordt er in de markt steeds meer gesproken over een liquiditeitscrisis.

Er is simpelweg te weinig fysieke (‘echte’) BTC in roulatie om handelsvolumes hoog te houden. Slechts 22% zou volgens marktonderzoeker Glassnode in de handel komen.

Fonds

Dat verklaart ook waarom fondsen zoals het Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) populair zijn. Want je hoeft als belegger dan niet zelf bitcoin te kopen, maar je koopt een aandeel in dit trust, die de prijsontwikkeling van bitcoin volgt.

Zolang er géén Bitcoin exchange traded fund (ETF) is goedgekeurd, is dit een manier voor instituties om exposure te hebben aan de cryptocurrency. Ze zien op tegen het zelf in custody nemen van de cryptomunt en laten dat liever aan Grayscale over. Ook is een dergelijke exposure gemakkelijker fiscaal te verantwoorden dan een positie in bitcoin op een cryptobeurs.

Ook andere bedrijven springen in op deze trend. Zo is Osprey Funds onlangs een vergelijkbaar concept gestart onder de noemer OBTC.

Er zijn verschillende fondsen in de industrie. Volgens de directeur van
New York Digital Investment Group is er alleen interesse voor bitcoin.
Robert Gutmann: ”100 van de 100 gesprekken die ik heb met investeerders met serieus geld gaan over Bitcoin, 0% over andere crypto assets.”

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...