Vicevoorzitter ECB: ‘Inflatie-trend in de dienstensector is zorgelijk’

Als we de woorden van vicepresident Luis de Guindos van de Europese Centrale Bank (ECB) mogen geloven, dan maakt de belangrijkste bank van Europa zich vooral zorgen over de inflatie in de dienstensector. Daarmee moet je dus denken aan zaken als vliegtickets en de kapper, waar de prijzen nog altijd sterk lijken te stijgen. "Wat mij het meeste zorgen baart is de onderliggende trend van inflatie, die nog altijd aanwezig is in de dienstensector", aldus de Guindos tijdens een evenement in Barcelona.

Lastig om vooruit te kijken

Om die reden is het volgens Luis de Guindos ook lastig om vooruit te kijken wat betreft de rente in de Eurozone. Als de inflatie in de dienstensector op deze manier blijft doorzetten, dan is er een kans dat de ECB nog een stuk meer moet doen om de boel onder controle te krijgen.

Aan de andere kant heb je dan natuurlijk nog het risico dat de economie in een recessie terechtkomt of dat er andere zaken breken. Dat zou ook een reden kunnen zijn om de rentecampagne te staken.

Met andere woorden: er zijn op dit moment teveel onzekere factoren om iets zinnigs over de nabije toekomst te kunnen zeggen. Dat maakt het huidige macro-klimaat voor investeerders ook zo lastig.

"Het momentum in de dienstensector is stijgende. Er is vraag en dat komt omdat de salarisstijgingen ook aan een versnelling bezig zijn", aldus de Guindos. Afgelopen week verhoogde de ECB de rente voor de zevende maal op rij en hintte het op meer renteverhogingen.

Onzekerheid heerst

"Geloof niemand die jou probeert te vertellen op welk niveau de rente uiteindelijk zal eindigen. Ik voel me niet comfortabel, maar ook niet oncomfortabel op dit moment. Maar de markten kunnen er ook zeker naast zitten", aldus de Guindos.

Alles bij elkaar is het duidelijk dat hij vooral geen definitieve uitspraken wil doen en dat de ECB enorm kijkt naar de omstandigheden van het moment. Op zich is dat logisch, want in dit klimaat is het gewoon extreem lastig om de toekomst te voorspellen.

Niets lijkt op dit moment stabiel en er zijn teveel afzonderlijke ontwikkelingen die een stevige impact op de markt en de economie kunnen maken. Persoonlijk ben ik heel blij dat ik niet in de schoenen van de beleidsmakers van de ECB of de Federal Reserve sta.

Wat bitcoin betreft maakt dat investeren op dit moment ook lastig. Het hodl-leger zal zijn DCA-aankopen rustig blijven doen, maar er zullen waarschijnlijk ook investeerders zijn die het zekere voor het onzekere nemen en op dit moment juist op de verkoopknop drukken.

Lees meer over:
bitcoin koersBitcoin nieuws

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....