Volatiliteit van Bitcoin (BTC) op hoogste punt sinds ‘coronacrash’

De bitcoin (BTC) prijs staat bekend om zijn volatiliteit. De koers schiet op sommige dagen met tientallen procenten heen en weer. Dat wordt soms gezien als nadeel, maar de opkomst van een nieuwe munt als dit gaat niet een rechte lijn.

Dat gaat met horten en stoten, met dips en met hoge pieken. De volatiliteit van de koers staat op het hoogste punt sinds de crash op 12 maart. De koers dook toen onder de grens van $4.000.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Onzekerheid

De heftige stijgingen en dalingen schrikken ongetwijfeld een aantal mensen af. Dat geldt niet voor grotere investeerders en bitcoin whales. In deze tumultueuze tijden groeit het aantal adressen met meer dan 1.000 BTC gestaag door. Rijkere investeerders laten zich dus niet afschrikken en vergroten zelfs hun positie.

Volgens data van Skew is de bitcoin koers momenteel het meest onrustig sinds de grote crash in maart 2020. Bijna alle markten in de wereld kregen een opdonder door het nieuws over COVID-19.

De analisten kijken naar 'gerealiseerde volatiliteit', daarvoor gebruiken ze een periode van 30 dagen met de gemiddelde fluctuatie van de prijs. In de afgelopen maand week de bitcoin koers met 103% af van de gemiddelde prijs.

Een van de momenten die je aan kunt wijzen voor dit hoge percentage is 11 januari. De bitcoin koers stond in de weken daarvoor nog op $42.000, maar dook binnen 24 uur naar prijzen rond de $30.000. Flinke dalingen zijn niet nieuw in de wereld van BTC, maar het zorgt vaak wel voor een schokgolf in de markt: sommige investeerders beginnen met twijfelen.

Tijdens bull runs is de prijsfluctuatie hoger dan in tijden van een negatief marktsentiment.

Zekerheid

Bitcoin heeft de naam van een onzeker beleggingsproduct. Maar niets is minder waard. Het is juist alles rondom bitcoin dat relatief chaotisch en onzeker is of kan zijn. Bij bitcoin weet je een aantal dingen zeker.

Zo kun je er vanuit gaan dat het geld dat jij hebt van jou is, zo lang jij er goed voor zorgt kan niemand het afpakken. Daarnaast is er een vast aantal bitcoin: 21 miljoen maximaal.. Zelfs die uitgifte is in kaart te brengen en kun je op bouwen. Er komt nooit zomaar een hele berg aan nieuwe BTC bij.

Stiekem biedt bitcoin meer zekerheid dan menig ander investering, ondanks de volatiliteit in dollars of euro's.

Lees meer over:

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...