Volgens deze indicator bereiden bitcoin (BTC) whales verkopen voor

Bitcoin whales sturen opnieuw grote hoeveelheden bitcoins naar beurzen. Dat is de alarmerende boodschap op Twitter van Ki Young Ju, de CEO van CryptoQuant, een bedrijf dat data op de blockchain van bitcoin in kaart brengt.

Bitcoin whales weer in actie?

Whales zijn entiteiten met 1.000 bitcoin of meer. Om een idee te krijgen: 1.000 bitcoin staat momenteel gelijk aan ~$48,2 miljoen dollar (42,6 miljoen euro).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ju trekt zijn conclusie op basis van twee on-chainindicatoren, de 'BTC Exchange Whale Ratio' (driedaagse moving average) en 'All Exchanges Inflow Mean' (eendaagse moving average).

De eerste indicator meet de in - en uitstroom van beurzen door whales in verhouding tot de totale in - en uitstroom.

Die ratio stijgt, wat erop duidt dat whales gemiddelde meer btc dan normaal naar beurzen sturen. Het sturen van bitcoin naar een beurs is doorgaans een bearish signaal.

Of dat dan ook daadwerkelijk ook gebeurt, is natuurlijk vers twee.

Opvallend is wel: vóór de dip van vrijdagnacht piekte deze whale ratio indicator weer boven de 95%. Vanaf vandaag zit deze indicator weer in dezelfde, kritische zone.

Volgens deze indicator bereiden bitcoin (BTC) whales verkopen voor
bron: CryptoQuant

Ook een tweede grafiek van CryptoQuant, onderstreept de activiteiten van whales (een piek van instroom naar beurzen, rood omcirkeld, nog vóórdat de dip inzette.

Volgens deze indicator bereiden bitcoin (BTC) whales verkopen voor
bron: CryptoQuant

Veel angst, maar kleine houders sparen door

Feit is dat er behoorlijk wat angst in de markt zit na de dump, getuige ook een lage score van de Crypto Fear & Greed Index van '16'.

Anderzijds zien we dat kleine entiteiten juist bitcoins aan het sparen zijn en gebruik willen maken van de correctie.

Analist Willy Woo laat ook doorschemeren dat hij on-chain weinig reden tot paniek ziet. Sterker, hij ziet de huidige spotprijs juist als een kans om relatief goedkoop satoshi's te kopen.

Zijn model, ter verduidelijking géén elk model kan de markt voorspellen, is gebaseerd op supplydata van Glassnode.

De beschikbare bitcoins op beurzen zou juist slinken, wat op de middellange termijn tot een prijsschok (naar boven) moet leiden.

Volgens handelaar Permabull Niño (what's in the name?) hebben we het ergste achter de rug, omdat veel lucht uit de derivatenmarkten is geblazen met de 4,4 miljard dollar aan liquidaties.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwswhalewhales

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...