Gaat Bitcoin deze week de CME gap bij $53.350 vullen?

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. Welke signalen zien we on-chain?

Disclaimer: dit is géén financieel advies.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Gezien de recente prijsactie ontkomen we er niet aan om wat technische analyses in deze update mee te nemen.

1. Fear & Greed Index op '16'  (extreme angst)

De koers lijkt momenteel moeite te hebben om de $50.000 en $53.000 levels te breken.Zo is er veel angst in de markt getuige een lage score van '16' op de Fear & Greed Index.

Dat staat voor 'extreme angst' of zoals de Cointelegraph kopt: 'Er heerst een grafstemming op de markt'.

In de onderstaande grafiek is het marktsentiment te zien over de afgelopen drie maanden.

Sinds 16 november is de score onder de '70' geraakt en is de hebzucht (bovenmatige vraag naar bitcoin) uit de markt verdwenen.

Gaat Bitcoin deze week de CME gap bij $53.350 vullen?
bron: Fear & Greed Index

2. 'Nog géén bearmarkt'

Bitcoin beleggers vragen zich ten zeerste af of bitcoin in een bearmarkt is geraakt.

Diverse analisten zetten de correcties van bitcoin van deze cyclus nog even op een rij.

Techdev concludeert dat er weliswaar zes koerscorrecties hebben plaatsgevonden in deze cyclus sinds medio 2019, maar hij ziet geen bevestiging van een bearmarkt momenteel.

De correctie van 39% ten opzichte van de laatste all-time high van $69.000, is namelijk géén record dit jaar. Die vond plaats in mei.

In een uitgebreider draadje legt TechDev nog eens uit waarom historisch gezien er correcties plaatsvinden in een bullmarkt.

Volgens on-chainanalist Will Clemente is de kans aanwezig dat de prijs de komende weken nog blijft schommelen rond de $50.000 en dat feitelijk het vuurwerk verplaatst wordt naar het eerste kwartaal van 2022. Bitcoin neemt in zijn ogen dus een langere aanloop.

On-chainanalisten wijzen erop dat de onrust vooral is toe te schrijven aan onzekerheid op macro-economisch gebied (centrale bankenbeleid en coronacrisis) en korte termijn speculatie.

Want lange termijn investeerders hebben amper of niet verkocht tijdens de prijscrash.

Checkmate ziet door middel van de 'Average Coin Dormancy' en 'Entity Adjusted ASOL' (zevendaagse gemiddelden) dat er géén pieken op de grafieken zijn. Kortom, hodlers laten hun munten nog slapen hopende op hogere prijzen.

We hebben eerder geconcludeerd dat spaarders tussen de 1 satoshi en 1 bitcoin juist hebben bijgekocht. Het zijn deze hodlers, de miners incluis die voor een belangrijke prijsvloer voor bitcoin zorgen.

Voorheen lag die prijsvloer rond ~$39.000, maar inmiddels is de marktsituatie weer veranderd.

3. 'Pas op voor de CME gap'

Op de korte termijn is de veelgenoemde CME gap een relevant signaal.

Doordat de bitcoin koers in de nacht van vrijdag op zaterdag fors is geduikeld én omdat de futuresbeurs CME op vrijdagmiddag Amerikaanse tijd na normale kantoortijden sluit, is er een zogenaamde 'CME gap' ontstaan.

Een 'gat' tussen de prijs van de CME futures en de bitcoin prijs op de spotbeurzen. Hoe lang het duurt voordat dit gat gevuld wordt, verschilt per keer.

Waarom dit gebeurt is niet helemaal duidelijk, een keihard antwoord is er simpelweg niet.

Wat zeggen de analisten erover? Volgens de Nederlandse analist Michaël van de Poppe dicht het in 99% van de gevallen.

Uit eerder (inmiddels verwijderd) onderzoek zou blijken dat 50% van de gaps binnen één etmaal gevuld wordt.

Vervolgens wordt 32% binnen één week gevuld, dus voorzichtig concluderend wordt 82% binnen één week gevuld en 95% op enig moment. Vanwege deze onzekerheid is het niet aan te raden om als handelaar te proberen te anticiperen op deze gaps.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...