Voormalig Bitcoin analist wordt directeur van Amerikaanse waakhond

Michael Mosier is de nieuwe leidinggevende van het Amerikaanse Financial Crimes Enforcement Network (FinCEN). Mosier is een bekende naam in de wereld van bitcoin, hij was sinds 2019 actief bij analysebedrijf Chainalysis als chief technology officier.

Door zijn werk bij Chainalysis heeft Mosier veel ervaring met de analyse en data van geldstromen op het netwerk van bitcoin en andere cryptocurrency’s. Hij is de vervanger van Kenneth Blanco.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

FinCEN is onderdeel van het ministerie van Financiën en houdt zich bezig met het verzamelen en analyseren fan financiële transacties.

Bitcoin en regels

Mosier was al actief binnen FinCEN en krijgt nu dus te touwtjes in handen. Het is een teken dat de Amerikaanse toezichthouder actief inzet op de ontwikkelingen rondom bitcoin. In het begin van 2020 maakte Mosier van Chainalysis de stap naar de Amerikaanse overheid.

Het lijkt een opmaat voor meer regels en handhaving vanuit de Amerikaanse staat. De waakhond stelde eerder onder andere al voor om Amerikaanse bedrijven te verplichten nog meer data op te slaan van klanten. Denk bijvoorbeeld aan de privé adressen van gebruikers.

De ontwikkelingen op het gebied van bitcoin gaan hard. Het is daarom zaak voor regelgevers en antiwitwasinstituten als FinCEN om bij te blijven. Ze willen niet de regie verliezen. Of dat op lange termijn niet sowieso gebeurd is de vraag.

Naast eigen organisaties zijn de lijntjes van de Amerikaanse overheid ook kort met partijen als Chainalysis. In 2020 gaven de FBI, de belastingdienst en het ministerie van Binnenlandse Veiligheid gezamenlijk $10 miljoen uit voor de diensten van het databedrijf.

Surveillance

Bedrijven als Chainalysis zijn groot geworden met het analyseren van (openbare) data. Transacties met bitcoin zijn voor iedereen in te zien. Op het blote oog valt er echter weinig te zien, maar met voldoende data en analyse kun je veel te weten komen over de geldstromen op het netwerk.

In combinatie met klantendata die steeds meer bitcoin bedrijven (verplicht moeten) opslaan wordt dit ingezet door tal van bedrijven en overheidsinstanties. Chainalysis is naar eigen zeggen actief voor overheidsinstanties in meer dan 30 landen.

Inmiddels wordt de prijs van het bedrijf op $2 miljard geschat na een nieuwe investeringsronde. Surveillance is big business.

Lees meer over:

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...