Voormalig SEC voorzitter Jay Clayton waarschuwt voor nieuwe bitcoin wetgeving

Voormalig voorzitter van de Amerikaanse SEC Jay Clayton waarschuwt voor nieuwe bitcoin wetgeving. Tot nu toe is bitcoin nog niet aangemerkt als een effect en valt het in die zin buiten de wet. Maar tegenover CNBC’s Squawk Box geeft hij aan dat die status bitcoin niet vrijstelt van nieuwe wetgeving, die volgens hem weleens heel snel zou kunnen komen.

Andrew Ross Sorkin, de host van de show, kaart aan dat de SEC onder Clayton ook geen positie over bitcoin innam. Waarop Clayton reageerde dat dit kwam omdat al voor zijn voorzitterschap was besloten dat bitcoin geen effect is en de SEC daar dus weinig over te zeggen heeft.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Er komt snel nieuwe wetgeving aan

Na zijn vertrek als voorzitter van de SEC bleef Clayton actief in de industrie en is hij momenteel adviseur van One River Asset Management op het gebied van cryptocurrency’s.

Hoewel hij geen specifieke duiding kan geven over welke nieuwe wetgeving we kunnen verwachten, is het volgens Clayton een kwestie van tijd voordat het juridische landschap vorm gaat krijgen. Daarbij lijkt hij vooral te doelen op wetgeving rondom digitale assets, niet zijnde bitcoin. De voor ons minder interessante tak van de industrie dus.

De uitspraken van Clayton komen een week nadat Ray Dalio zich ook al had uitgesproken over eventuele juridische veranderingen voor het wereldje. Dalio acht de kans meer dan aanwezig dat overheden bitcoin zullen verbieden, zoals de VS dat in de jaren 30 van de vorige eeuw ook met goud heeft gedaan.

Uitspraken Clayton interessant in licht rechtszaak Ripple

Eerder dit jaar was de SEC van oordeel dat Ripple en de uitgifte van de XRP-token een illegale effectenuitgifte was. De financiële toezichthouder kwam tot die conclusie omdat het project volgens hen niet decentraal genoeg is en er dus sprake was van een gecentraliseerde effectenuitgifte. Wat niet zomaar mag zonder aan hele specifieke regels te voldoen.

Ripple ging uiteraard tegen die uitspraak in beroep en probeert nu boven water te krijgen waarom zowel bitcoin als ethereum volgens de toezichthouder geen effecten zijn en XRP wel. Persoonlijk ben ik van mening dat iedere digitale asset die niet op dezelfde manier is gelanceerd als bitcoin een effect hoort te zijn.

Zodra founders zichzelf een deel van de tokens toe-eigenen voordat het project überhaupt gelanceerd is zouden er belletjes moeten gaan rinkelen. Het is mij een raadsel waarom ethereum wel door deze hoepels heeft weten te springen en XRP niet. Fundamenteel zit er namelijk geen verschil tussen beide projecten.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat!

Lees meer over:
wetgeving

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....