Oproep op Reddit: haal op 1 april je geld weg bij de bank

De grappigste dag van het jaar komt er weer aan: 1 april. De eerste grappen, oproepen of opmerkelijke berichten richting die datum komen al voorbij. Vandaag aandacht voor een subreddit genaamd WallStreetBets. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een groep mensen die actief (online) beleggen, en ook vooral lol trappen.

In een bericht Wallstreetbets roept men mensen op om aanstaande zaterdag 1 april cash bij je bank op te nemen. Een heuse bankrun dus in tijden dat het bancaire stelsel steeds meer barsten vertoont. Is het een gimmick om online meer aandacht te krijgen of een oproep die bloedserieus is te nemen?

Bankrun

De definitie van een bankrun is: “een verschijnsel waarbij zeer veel rekeninghouders bij een bank tegelijkertijd al hun spaargeld opnemen, waardoor voor de bank een acuut liquiditeitsprobleem ontstaat”. Een bankrun is plots en onverwacht, maar deze wordt op het sociale media platform Reddit gedeeld met het onderstaande plaatje.

Oproep op Reddit: haal op 1 april je geld weg bij de bank

Het internetleger van WallStreetBets (r/wsb), georganiseerd via sociale media, wist in januari 2021 veel onrust te veroorzaken door massaal Gamestop aandelen te kopen. Ze wilden daarmee invloedrijke hedgefondsen een hak zetten, die juist voor miljoenen aan shortposities op Gamestop hadden openstaan. Vervolgens wist men ook de memecoin Dogecoin naar hoge hoogten te stuwen, waardoor onder meer de beurs Robinhood zijn handel abrupt stil moest leggen.

Het is onduidelijk of er op 1 april massaal gehoor wordt gegeven aan deze online oproep. Ook is het sterk de vraag of een groep mensen van WallStreetBets echt invloed kan hebben op het bankbestel. De Silicon Valley Bank ging failliet door een bankrun, de bank kon simpelweg geen opnames meer verwerken. Naar schatting hebben banken wereldwijd slechts 10% van het geld gedekt met fysieke cash.

Een heuse bankrun is niet zonder (serieuze) gevolgen, het betekent dat overheden massaal moeten bijspringen om de kasreserves aan te vullen. Dat betekent dat centrale banken op papier nog meer schulden moeten maken en dat betekent dat de prijzen wereldwijd verder gaan stijgen met mogelijk hyperinflatie van fiatgeld tot gevolg. Wat voor gevolgen dit heeft voor harde assets zoals bitcoin en goud, blijft speculeren.

Poll

Wat vind jij van dit soort oproepen?
Lees meer over:
Amerikabanken

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...