WC papier afrekenen met bitcoin lightning? Dat kan!

Een grote winkelketen in Zuid-Afrika gaat in 1.628 winkels bitcoin accepteren als betaalmiddel. Bij Pick n Pay kun je nu snel en goedkoop afrekenen met het lightningnetwerk. De eerste betalingsfilmpjes circuleren al op sociale media.

Het gaat om een testfase voor de komende drie maanden verspreid over het hele land. Het plan is al eerder aangekondigd.

Ze werken nog wel met een tussenpartij, in dit geval een bitcoin lightning wallet en CryptoQR-scanner-app van CryptoConvert. Je kunt bij een betaalterminal een QR code scannen en met lightning afrekenen. Deze gebruiker rekent zijn WC papier af via zijn Blue Wallet.

Pick n Pay gaat overigens wel een kleine transactievergoeding rekenen, dit komt neer op circa 4 dollarcent per transactie aan extra kosten.

Dat winkelketens nu gaan testen met bitcoin, is ook een gevolg van soepelere wet - en regelgeving. In Zuid-Afrika is er duidelijkheid over de juridische status van bitcoin. De financiële toezichthouder van het land, de Financial Sector Conduct Authority (FSCA), heeft per oktober 2022 bitcoin en andere munten geclassificeerd als financieel product.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...