Wereldbank vindt bitcoinhub in Centraal-Afrikaanse Republiek onrealistisch en onuitvoerbaar
De Wereldbank ziet de bitcoin plannen van de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) niet zitten. Het land heeft eind april bitcoin als wettig betaalmiddel aangenomen. Deze week komt daar het plan voor een heuse bitcoin hub ‘Sango’ bovenop.
In een verklaring tegenover persbureau Bloomberg zegt een woordvoerder van de Wereldbank dat ze deze ontwikkelingen niet gaan ondersteunen.
Sango wordt in dit overheidsdocument omschreven als het eerste cryptocurrency initiatief. Het is bedoeld als speciale economische zone voor (buitenlands) bitcoinbedrijven. Het land wil deze zone aantrekkelijk maken door geen vennootschaps – en inkomstenbelasting voor dit type bedrijven te gaan heffen. Het land zegt goedkeuring van de Wereldbank te hebben gekregen voor een ontwikkelingsfonds van 35 miljoen dollar bedoeld voor digitalisering van de publieke sector.
Maar volgens een woordvoerder van de Wereldbank is dit geld niet bedoeld voor de doeleinden waarvoor het nu gebruikt gaat worden. ‘De Wereldbank ondersteunt het Sango project niet en we gaan dit project niet financieren’.
Over het omarmen van bitcoin als betaalmiddel zijn ze ook niet te spreken. ‘We maken ons zorgen over transparantie en over de mogelijke implicaties voor financiële inclusie, de financiële sector en de openbare financiën. Ook zijn er implicaties voor het milieu.’
Centrale bank van Afrikaanse staten
Ook binnen instanties in Afrika is er wrevel. Abbas Mahamat Tolli, gouverneur van de Bank of Central African States (BEAC), schreef een boze brief naar Hervé Ndoba, de minister van Financiën van CAR. Volgens Tolli betekent de komst van bitcoin dat het land een nieuw betaalmiddel gaat introduceren buiten de controle van BEAC om. Hij vreest voor concurrentie op het gebied van geld en dat bitcoin op den duur de CFA franc gaat verdringen.
De Wereldbank voegt daaraan toe: “Het is belangrijk dat de relevante regionale instellingen, zoals de centrale bank en de bankautoriteiten, volledig worden geraadpleegd en leidend blijven.”
CFA frank
De Centraal-Afrikaanse Republiek morrelt duidelijk aan de gevestigde belangen op het continent. De CFA frank is gekoppeld aan de euro en staat onder controle van Frankrijk. Deze munt wordt gebruikt in veertien landen, waaronder twaalf voormalige Franse koloniën (Ivoorkust, Mali, Burkina Faso o.a.) en nog twee landen Guinee Bissau en Equatoriaal Guinee.
Er zijn twee varianten van de munt, een voor het westelijke deel van Afrika en een voor het centrale deel van Afrika waar Centraal-Afrikaanse Republiek onder valt. De invloed van Europa op de waardeontwikkeling is groot, want de waarde ervan is gekoppeld aan de euro. Doordat de CFA frank een relatief hoge waarde heeft, is het vooral boeren in deze Afrikaanse landen ook lastig om hun producten te exporteren.
Ondertussen neemt de adoptie van cryptocurrency’s met rasse schreden toe. Uit een rapport van exchange KuCoin zou blijken dat het aantal crypto transacties in 2021 met 2500% (!) is gestegen ten opzichte van 2020. De adoptiegraad zal in CAR nog wel meevallen, mede omdat de internetpenetratiegraad slechts 7% is van de totale bevolking. Dat zou neerkomen op 350.000 mensen die dagelijks online kunnen zijn in het land.
Also read
IMF bezorgd over plan dat Centraal-Afrikaanse Republiek met bitcoin heeft
Afrikaans land dat bitcoin standaard omarmt, komt met wallet en innovatiehub
De prijs in euro’s bij Bitvavo:
Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency’s zijn risicovolle assets.