Wereldbank waarschuwt voor ‘verloren decennium’ van groei voor de wereld

De gemiddelde potentiële wereldwijde economische groei zal volgens de Wereldbank afnemen naar 2,2 procent per jaar richting 2030, het laagste punt in 30 jaar tijd. Ze spreken bij de Wereldbank zelfs van een “verloren decennium” voor de wereldeconomie als beleidsmakers niet snel ingrijpen en ambitieuze initiatieven organiseren om de werkgelegenheid, productiviteit en investeringen te stimuleren.

Cruciaal in strijd tegen armoede en klimaatverandering

Als het de wereld niet lukt om deze dalende groei om te draaien, dan kan dat gigantische implicaties voor de wereld hebben. In een nieuw rapport schrijft de Wereldbank onder andere dat het omdraaien van deze trend cruciaal is voor de strijd tegen armoede en klimaatverandering.

Als het lukt om te investeren in duurzame sectoren, de handelskosten naar beneden te brengen, de dienstensector aan het groeien te krijgen en de arbeidsparticipatiegraad te verhogen, dan zou dat het BBP-groei met 0,7 procent kunnen laten stijgen tot 2,9 procent, zo schrijft de Wereld bank.

De Wereldbank kijkt ook naar de bankensector, waar de stijgende rentes en verkrapping van de monetaire omstandigheden de kosten voor leningen voor derdewereldlanden opdrijven.

“De vertraging die we beschrijven kan veel scherper zijn als er een volgende wereldwijde financiële crisis opkomt, met name als die gepaard gaat met een wereldwijde recessie”, aldus Ayhan Kose, de directeur van de voorspelgroep van de Wereldbank.

Einde aan 30 jaar van economische groei

Verder schrijft de Wereldbank in het rapport dat de afgelopen jaren een einde maakten aan 30 jaar van economische groei. Onder andere de COVID-19 pandemie en de Russische invasie in Oekraïne zijn redenen voor het beëindigen van 30 jaar van voortdurende groei voor de wereldeconomie.

Als gevolg daarvan zien we de gemiddelde BBP-groei nu dus dalen naar 2,2 procent, terwijl er in de periode van 2011 tot 2021 nog sprake was van een gemiddelde groei van 2,6 procent. Verder is die 2,2 procent een heel stuk lager dan het gemiddelde van 3,5 procent van de periode van 2000 tot 2010.

Ook in ontwikkelingslanden is de pijn te voelen, waar de gemiddelde groei van het BBP blijft hangen op 4 procent dit decennium, terwijl het in de periode van 2011 tot 2021 om 5 procent ging en in de periode van 2000 tot 2010 zelfs om 6 procent.

Alles bij elkaar lijkt het erop dat de wereldwijde economische groei even in een dip zit en dat maakt het nog veel lastiger om de groeiende schuldenberg te temmen, wat waarschijnlijk meer inflatie betekent en dat is op de lange termijn goed voor bitcoin.

Lees meer over:
bankBitcoin nieuwsrente

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden....