‘Whales kochten bitcoin gemiddeld in op 15.800 dollar’

De bitcoin koers zit al het hele jaar vast in de klauwen van de bears. Tot nu toe lijkt de koers van 17.600 dollar die we in juni bereikten het laagste punt van deze bearmarkt te zijn. Wat opvalt is dat die koers heel dicht bij de kostenbasis van de grootste whales ligt.

Wat betaalden de grootste whales voor hun bitcoin?

De grootste whales betaalden namelijk gemdidelde 15.800 dollar voor hun bitcoin. Als we het hebben over 'de grootste whales', dan gaat het over whales met een minimale hoeveelheid van 1.000 bitcoin. Dat zijn dus jongens en meisjes die voor tenminste 20 miljoen dollar aan bitcoin in de boeken hebben.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het komst weleens voor dat de bitcoin koers door de gemiddelde inkoopprijs van deze whales heen breekt, maar lang duurt dit over het algemeen niet. We zijn er tijdens deze bearmarkt al een paar keer dicht bij in de buurt gekomen, maar van een doorbraak is nog geen sprake geweest.

Het is goed mogelijk dat we die doorbraak alsnog krijgen. De inflatie is nog altijd torenhoog en de Federal Reserve heeft al meerdere malen uitgesproken dat de inflatie terugbrengen naar 2 procent op dit moment de belangrijkste doelstelling is. Het is echter allesbehalve zeker dat ze daarin slagen zonder dat ze daarmee de complete economie in het slop trekken.

Problemen voor de Federal Reserve

We hebben afgelopen week in Engeland kunnen zien dat het financiële systeem op dit moment helemaal niet zo weerbaar is. De Engelse obligatiemarkt dreigde volledig onderuit te gaan, waardoor pensioenfondsen in de problemen raakten. Als de Bank of England er op dat moment niet voor had gekozen de geldprinters aan te zetten, dan waren die pensioenfondsen mogelijk over de kop gegaan.

Ook de Federal Reserve lijkt enigszins bang te zijn voor dergelijke praktijken in de Verenigde Staten. Vaak zie je dit soort problemen niet echt aankomen en doemen ze vrijwel uit het niets op. Een vergelijkbaar probleem zou de Federal Reserve er ook toe kunnen dwingen om de geldprinters opnieuw aan te zetten.

Dat zou natuurlijk haaks staan op het huidige beleid om de rente op te voeren en daar de inflatie mee aan te pakken. We moeten als bitcoiners dus vooral hopen dat ze erin slagen om de inflatie terug te brengen naar 2 procent of dat de Federal Reserve moet ingrijpen om de economie niet compleet naar de gallemiezen te helpen.

    Door: Thom Derks

    Thom is al jaren van de partij als het gaat om de verslaggeving over bitcoin, macro-economische ontwikkelingen en alles wat de toekomst van de digitale munt zou beïnvloeden.