Zwitserse centrale bank stelt $100 miljard aan liquiditeit beschikbaar voor bankovername

UBS Group neemt Credit Suisse over voor meer dan $2 miljard. Volgens de Financial Times is dit een historische deal voor de twee grootste banken van Zwitserland. Het eerste bod van $1 miljard op eerdere deze week werd afgewezen door de directie van Credit Suisse. Maar UBS Group verhoogde vervolgens het bod. De twee grootste banken van het land gaan dus samen.

Als onderdeel van de deal heeft de Zwitserse Nationale Bank (SNB) $100 miljard beschikbaar gesteld in de vorm van een liquiditeitslijn. Zo willen ze UBS Group helpen.

De Swiss National Bank en de Swiss Financial Market Supervisory Authority geven toestemming voor de overname. Om de deal te versnellen veranderden de Zwitserse autoriteiten de regelgeving om een aandeelhoudersstemming te voorkomen. Als onderdeel van de overname zullen aandeelhouders van Credit Suisse ook verliezen lijden.

Eerder kwam het nieuws naar buiten dat de Saudi National Bank niet extra wilde investeren in Credit Suisse. Ook de Zwitserse overheid mengde zich in de gesprekken. Als deze deal zou klappen waren zij bereid om de bank te nationaliseren.

UBS en Credit Suisse gingen onder andere in gesprek met toezichthouders vanwege zorgen over de winstgevendheid van Credit Suisse en de mogelijkheid van aandeelhoudersfinanciering.

Credit Suisse werd in 1856 opgericht om de uitbreiding van de Zwitserse spoorwegen te financieren en was lange tijd de op één na grootste bank van het land. De goedkeuring van de overname door Amerikaanse en Europese toezichthouders moeten nog wel officieel worden gegeven.

Lees meer over:
bankZwitserland

    Door: Redactie

    Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben...