Bitcoin (BTC) miningcapaciteit van ASIC fabrikant Bitmain 88% lager

De miningcapaciteit van Bitmain, ’s werelds grootste producent van bitcoin miningapparatuur, is in de afgelopen maand drastisch gereduceerd. Dat blijkt uit de publiekelijk bekend gemaakte gegevens op de website van Bitmain.

Lees ook: Bitcoin daalt ruim 4%, beursgang miningbedrijf Bitmain van de baan

Bitcoin miningcapaciteit Bitmain afgenomen met 88%

Volgens de gegevens is de totale hashrate (een manier om processorkracht uit te drukken) van Bitmain’s SHA256 miners geslonken tot nog maar 237,29 PH/s. SHA256 is het miningalgoritme dat onder andere gebruikt wordt bij het delven naar bitcoins.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De nieuwe cijfers staan in schril contrast met de hashrate van 2339,21 PH/s die Bitmain in oktober 2018 rapporteerde. Sindsdien is de bitcoin miningcapaciteit van Bitmain dus met zo’n 88% gedaald.

Vooral in de afgelopen periode heeft Bitmain veel miners gedeactiveerd. Op 5 maart rapporteerde de ASIC fabrikant uit China namelijk nog een hashrate van 1692,35 PH/s. Daar is nu nog maar een fractie van over.

De daling is opmerkelijk omdat de totale hashrate van het bitcoin netwerk inmiddels alweer maanden stijgt. Op 2 mei jl. was de totale bitcoin hashrate met 58109,2 PH/s niet ver verwijderd van het record van 61866,26 PH/s dat in augustus 2018 werd behaald.

Het aandeel van Bitmain daarin is procentueel dan ook flink afgenomen. Terwijl Bitmain voorheen nog 4% van de totale bitcoin hashrate in handen had beschikt het nu nog maar over 0,4% van het netwerk.

Een heldere verklaring van Bitmain voor de vermindering van de hashrate blijft vooralsnog uit. Tegen nieuwssite Coindesk gaf een vertegenwoordiger aan dat het in de aard van de miningindustrie zit dat de hashrate van de ene miner naar de andere miner vloeit.

“It is [in the] natural course of the mining business where the hash rate owned by one body at one instant may be owned by someone else at another instant,” – Vertegenwoordiger Bitmain tegen Coindesk

De stap lijkt haaks te staan op eerdere geruchten uit maart. Die stelden dat Bitmain van plan is om deze zomer 200.000 nieuwe ASICs te activeren nabij waterkrachtcentrales in China om te profiteren van een goedkope energieprijs tijdens het regenseizoen.

Bitmain

Het Chinese Bitmain is in de loop der jaren uitgegroeid tot de grootste fabrikant van gespecialiseerde miningapparatuur (ASICs) ter wereld. De ASICs van Bitmain behoorden altijd tot de beste en meest efficiënte miners op de markt.

Behalve de verkoop van miningapparatuur opereert Bitmain ook veel eigen miners uit eigen voorraad om diverse cryptovaluta te delven.

Daarnaast schuilt de hand van Bitmain achter twee van de grootste bitcoin miningpools Antpool en BTC.com. Gezamenlijk wisten zij vorig jaar nog zo’n 41% van de bitcoin hashrate te beheren.

Het leidde tot een dominantie en mate van centralisatie die voor sommigen zorgwekkend was. Het hielp ook niet dat één van de CEO’s Jihan Wu enkele keren bij controverses was betrokken. Daarbij schuwde hij niet om de invloed en middelen van Bitmain voor zijn agenda in te zetten.

Zo speelde Jihan Wu en Bitmain onder andere een belangrijke rol bij de splitsing tussen Bitcoin (BTC) en Bitcoin Cash (BCH). Als één van de voornaamste voorstanders van Bitcoin Cash (BCH) haalde hij daarmee de woede van veel van de Bitcoin (BTC) community over zich heen.

Ook bijzonder is zijn vurige betrokkenheid bij de latere splitsing tussen Bitcoin Cash (BCH) en Bitcoin Satoshi’s Vision (BSV). In de hashwars die daarop volgden zette Bitmain haar miningcapaciteit in en investeerde het zelfs in 90.000 nieuwe Antminer S9’s om de Bitcoin Cash (BCH) blockchain te beschermen.

Einde van een tijdperk

Toch lijkt de macht en invloed van Bitmain tanende. Na de glorie van 2017 volgde de crypto-winter van 2018 en dat eiste van Bitmain een zware tol.

Het kreeg te maken met enorme onverkochte voorraden en betalingsachterstanden bij leveranciers. Veel van het bedrijfskapitaal bestond daarnaast uit cryptovaluta, waarvan de waarde gedurende het jaar bijna universeel met 90% daalde.

Hoewel Bitmain in de eerste twee kwartalen van 2018 nog een mooie miljard dollar winst boekte keerde daarna het tij. In het derde kwartaal van 2018 alleen al leed Bitmain zo’n $500 miljoen dollar verlies.

Ook de beursgang die Bitmain beoogde bleek een doodlopende weg te zijn.

Voeg daar nog aan toe een aantal rechtzaken, grootschalige ontslagen, sluitingen van kantoren en het uiteindelijke opstappen van de twee CEO’s Jihan Wu en Micree Zhan Ketuan en de chaos lijkt compleet.

Het heeft er dan ook alle schijn naar dat het tijdperk waarin Bitmain een dominante rol vervult in de miningindustrie langzaam maar zeker ten einde is gekomen.