Cryptoinvesteerder Coinstone Capital: “Token economics en use cases zijn doorslaggevend”

Op de Blockchain Innovation Conference spraken we in Amsterdam met Gys Hough van Coinstone Capital. In het interview hebben we het gehad over cryptovaluta zoals bitcoin en ethereum en waarom en wanneer ze een plekje in een investeringsfonds verdienen.

Bekijk je liever de video of luister je liever naar het verhaal? Het interview is onder dit artikel bijgevoegd.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Hoe zou jij jouw bedrijf omschrijven?

"Je zou het kunnen zien als een open-ended fund die zich focust op de tokenizatie en blockchainprojecten. Het is een combinatie van cryptocurrencies en tokens (zoals bitcoin en ethereum) en aandelen. Wij hebben een lange termijn visie en kijken wat er de komende vijf jaar gaat gebeuren."

"We zien veel ontwikkelingen bij de publieke blockchains en dus kijken wij ook naar utility tokens. Ons fonds is dus een combinatie van equity en tokens."

"Het is echter ook heel belangrijk om rekening te houden met de liquiditeit van de tokens, want het is een open-ended fund."

Wie zijn dan jullie klanten? Zijn dat traditionele familiebedrijven of ook institutionele fondsen?

"Ja inderdaad, dat zijn individuen, familiebedrijven maar ook hele professionele partners. Dit om zeker te zijn dat áls er op de een of andere manier blijkt dat er meer interesse komt van de kleinere institutionele investeerders, dat zij ook gewoon naar ons kunnen komen."

"Zij moeten dezelfde service krijgen als dat ze bij andere fund managers krijgen in andere activaklassen."

Dan heb je het ook over custodianships (het in bewaring nemen van activa, red.)?

"Ja, we werken bijvoorbeeld samen met een Oostenrijks bedrijf en wij ontwikkelen een custodial oplossing. En wij gaan dezelfde oplossing toepassen als die Zwitserse banken gebruiken."

"Het maakt ook gebruik van de blockchain technologie en het six eyes principle. Het is niet iets dat gebeurt zoals een procedure die een overheid volgt, maar het zit in de hardware geprogrammeerd."

"Dat helpt ons om op de meest veilige manier een oplossing aan te (kunnen blijven) bieden. Maar daarmee kunnen we ook op een hele snelle manier toegang krijgen tot de fondsen om ze naar een exchange te sturen als dat moet gebeuren."

"Het is een combinatie van veiligheid en mogelijkheid om het fonds te beheren op een verantwoorde manier. Daarmee is het anders dan de huidige cold storage technieken."

Als we naar jullie portfolio kijken is deze zeer dynamisch. Kun je er ook actief mee handelen?

"Het doel van ons portfolio is om voor te blijven op de adoptie curve. Onze kijk op de blockchaintechniek is dat het 'een goede use case moet zijn, gecombineerd met een goede token economics'. Daarnaast zijn er een aantal externe factoren die het netwerkeffect kunnen bevorderen."

"We hebben dit gezien bij bitcoin en we zagen het ook met ethereum. Buiten deze munten om hebben we deze voorwaarden nog niet gezien, maar wat we wel zien is dat er een enorme ontwikkeling gaande is met de use cases."

"Wij zien dat de volgende fase het netwerkeffect heel actief zal zijn bij blockchains die het mogelijk maken dat groepen mensen samen kunnen gaan werken (in een ecosysteem, red.). En dan op een manier dat ze er ook nog voor gestimuleerd en gemotiveerd worden door de token economics. Geografische afstand is dan ineens geen probleem meer."

"Dus om jouw vraag te beantwoorden: token economics en use cases onze belangrijkste focus. En wij beheren deze fondsen semi-actief om te zorgen dat het een bepaalde waarde blijft houden ondanks fluctuaties in de markt."

Zou je eens een paar namen kunnen noemen van projecten die jullie in de gaten houden?

"Een project dat al heel erg lang onze favoriet is, is Augur. Dat is gebaseerd op het feit dat het een hele krachtige blockchain is. Het is ook op een bepaalde manier duurzaam. De token wordt in in deze blockchain maximaal benut."

"Een tweede project is MakerDAO. Zij moeten door een aantal forks en fasen gaan, maar het is heel interessant om te kijken wat er met die blockchain gedaan kan worden op het gebied van finance."

"Cosmos is ook interessant. In de wereld van de interoperabiliteit is de regulatie heel belangrijk. En als je dan de mogelijkheid hebt om bepaalde blockchains voor specifieke functies te gebruiken, waardoor het aan regelgeving kan voldoen, dan is dat extra interessant. En je kunt hiermee ook verschillende functionaliteiten opsplitsen naar verschillende blockchains."

"Een vierde interessant project is Etherisc, maar deze moet nog online komen. Dat gaat over gedecentraliseerde verzekeringen. Zij hebben al twee hele leuke producten voor problemen bij de luchtvaart en met weerschade op te lossen."

Jullie staan geregistreerd bij de AFM. Hoe zou ik de investeringen kunnen omschrijven? Zijn ze high risk?

"Ja het is zeker een investering met een hoog risico. We zien dat deze assetklasse (cryptocurrencies, red.) op dit moment wordt geboren en het is stormig en er zullen ups en downs zijn. Er komt echter meer volume en professionaliteit in de markt."

"Er zijn acceptabele risico's en er zijn risico's die onacceptabel zijn. Door due dilligence en verschillende processen voor fondsbeheer (waaronder KYC en AML) kunnen wij ons portfolio behoeden en beschermen voor onacceptabele risico's."

"De acceptabele risico's zijn onderdeel van het spel en daar moeten wij dan goed mee omgaan."

Vanaf minuut 9 praat Hough verder over de problemen die zij ondervonden om in Nederland geregistreerd te worden. Vanaf minuut 12 praten we verder over de analogie van internet-intranet en de positie van private en open blockchains.

Lees meer over:
augurCosmosfondsinvestering

    Door: Arend Hubach

    Arend is al jaren een autoriteit in de bitcoin space en heeft kennis van zaken in onderwerpen die variëren van technische ontwikkelingen, de adoptie van bitcoin als betaalmiddel in de hele wereld, nieuwe regulering en verwante onderwerpen.