Bitcoin in mei: Binance hack, BTC +60% en record in Argentinië

December loopt op zijn einde en 2020 staat voor de deur. Tijd voor de traditionele terugblik op het jaar 2019. Wat waren de grootste nieuwtjes in het afgelopen jaar? In een reeks van maandoverzichten schrijven wij jou weer helemaal bij van alles dat Bitcoin (BTC) het afgelopen jaar heeft meegemaakt.

Meepraten? Kom gezellig langs op Telegram.

Bitcoin prijs

De maand april was de kick-start van de bullrun.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

En dan zijn we nu aangekomen in mei. De koers opende de maand met een prijs van $5.363 en nog geen maand later stond de prijs op $8.517. Dit is een stijging van bijna 60%!

Bitcoin in mei: Binance hack, BTC +60% en record in Argentinië

Heb je het nieuws van de eerdere maanden gemist? Lees ze snel terug:

6 mei: bitcoin op je smartwatch

De bitcoin lightning wallet Bluewallet is sinds mei beschikbaar op de Apple Watch. Een van de populairste wallets voor het lightning network is sinds dit jaar dus te gebruiken met een paar tikjes op je pols.

In maart was de sneak peak al te zien, sinds mei is de app dus te downloaden.

8 mei: Binance hack

Binance, één van de grootste crypto exchanges van de industrie, was in mei slachtoffer van een hack. De hacker(s) wist $40.7 miljoen aan bitcoin (BTC) tegoeden uit de “hot wallet” te stelen. Binance sprak zelf over een “ernstig veiligheidslek”.

De hackers wisten in één transactie ruim 7000 bitcoin (BTC) buit te maken. Daarnaast is een groot aantal API-keys, 2FA codes en “andere informatie” gestolen, meldde de cryptobeurs uit Malta.

Opvallend: de tegoeden waren weggesluisd via één transactie tijdens deze Binance hack, terug te vinden op de blockchain zelf. De cryptomunten zijn overigens nog niet terug gevonden.

Een week later, op 15 mei, werd de handel in cryptomunten op de exchange weer hervat.

14 mei: SEC says no

Another day at the SEC-office. De Securities and Exchange Commission nam 14 mei namelijk het besluit dat ze weer een bitcoin exchange traded fund (ETF) uitgestelden. Het betrof de aanvraag van assetmanager Bitwise die een ETF wil noteren aan de New York Stock Exchange.

Afgelopen week kwam ditzelfde Bitwise met een ander voorstel: een U.S. Treasury bond ETF waarmee de zorgen weggenomen moesten worden. Dit voorstel is echter ook aan de kant geschoven door de Amerikaanse waakhond.

19 mei: ECB, stablecoins not bitcoin

De Europese Centrale Bank (ECB) kwam halverwege mei met een nieuw rapport dat verklaard dat bitcoin (BTC) of andere cryptovaluta geen gevolgen hebben voor het monetair beleid en de reële economie.

De ECB merkte echter op dat de ontwikkeling van stablecoins – waarvan de waarde is gekoppeld aan fysieke activa, fiat-valuta’s, of wordt gestabiliseerd door een algoritme – een continue monitoring rechtvaardigt. Deze munten zijn immers minder volatiel waardoor het gebruik en de adoptie hiervan sneller een vlucht kan nemen.

Deze ontwikkeling zagen we later in het jaar concretere vormen aannemen. De kersverse voorzitter Christine Lagarde heeft zich al meerdere keren uitgesproken over de digitale euro. Het onderzoek naar deze Central Bank Digital Currency is op dit moment volop in ontwikkeling.

21 mei: Bitcoin in Argentinië

Ondanks de waarde van Bitcoin sinds het hoogtepunt van de markt flink daalde, doet de munt het nog steeds goed tegenover sommige andere valuta. Een van de landen waar dit het geval is is Argentinië.

In mei berichtten we over het officiële inflatiecijfers van het land: deze was maar liefst 55.80% (!).

De ontwikkelingen in Argentinië zorgen er dus voor dat de nationale valuta, de peso, in een razend tempo minder waard werd. Hierdoor behaalde de waarde van Bitcoin (uitgedrukt in peso’s) een nieuw record.

23 mei: ‘bitcoin-witwasmachine’ Bestmixer offline

De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) haalde in mei in samenwerking met Europol en andere autoriteiten één van de grootste cryptovaluta mixers Bestmixer.io offline.

Volgens de autoriteiten werd Bestmixer.io gebruikt om geld wit te wassen. Met behulp van cryptovaluta als bitcoin zouden de criminelen de herkomst van hun geld willen verdoezelen.

Op de website van Bestmixer.io liet de FIOD een boodschap achter voor de gebruikers: “You are not anonymous”.

30 mei: margin traden bij Binance

Tot slot sluiten we de maand af met ‘positief’ nieuws over Binance. De cryptobeurs zette namelijk ‘stiekem’ de functionaliteiten voor marging traden online. Met hefboomconstructies kun je extra veel winst (en dus ook verlies) behalen.

Dit was al weer het meest spraakmakende nieuws van de maand mei. Kom gezellig langs in onze Telegram chat en deel jouw kennis en leer van anderen.