Deze vijf landen omarmen Bitcoin en crypto, Nederland blijft achter

Bitcoin breekt op steeds grotere schaal door. De cryptomunt blijkt op internationaal niveau steeds meer waardering te krijgen.

Hoe staat het er op mondiaal vlak voor? En wat is de houding van Nederland en bijvoorbeeld de Verenigde Staten?

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

1. Venezuela: Petro

Ondanks (of misschien wel: dankzij) de corruptie en hyperinflatie in Venezuela, staat het Latijn-Amerikaanse land welwillend tegenover crypto.

Vorige week maakte een anonieme bron bekend dat de centrale bank overweegt om Bitcoin en Ether toe te voegen aan de nationale reserves.

Gisteren maakte president Maduro bekend dat er binnenkort een nieuw betaalsysteem geactiveerd gaat worden.

Hiermee kunnen de burgers eenvoudig en goedkoop met de Petro dollar betalen. Dit is een cryptovaluta die volledig gecontroleerd is door de staat, een schril contrast met het staatloze bitcoin.

2. Oekraïne: legale status

Terwijl Rusland pas sinds deze maand duidelijkheid geeft over smart contracts, gaat buurland Oekraïne een stapje verder.

In een poging om het land en de economie te moderniseren, presenteerde het ministerie een plan om cryptocurrencies te legaliseren. Dit nieuws kwam twee dagen geleden naar buiten.

Op dit moment zijn cryptocurrencies niet verboden in het land. Maar met het voorstel van de president is om de munten nu ook een officiële wettelijke status te geven. Daarmee krijgt Bitcoin dus officiële erkenning.

In veel landen is er sprake van gedoogbeleid, omdat bitcoin niet verboden kan worden. Niettemin is BTC in enkele landen verboden, waaronder Marokko.

Ook wil de regering van Zelensky DLT (Distributed ledger technology) gaan inzetten om bepaalde overheidsdiensten te digitaliseren.

Uiteindelijk beoogt de overheid om ‘net zo efficiënt te worden als een Uber of Airbnb in haar dienstverlening’.

3. Portugal

Een maand geleden kwam ook Portugal positief in het nieuws. De fiscus in Portugal is met nieuwe regels gekomen voor het handelen in en betalen met bitcoin (BTC) en andere cryptovaluta.

Een kleine doorbraak, omdat hierover geen btw en inkomstenbelasting van toepassing is. Cryptohandel is hier dus geheel 100% belastingvrij.

Singapore bewandelt overigens dezelfde weg. Ook hier moet crypto vrijgesteld gaan worden van belasting.

4. Duitsland: Bundes-chain

Ons buurland is een flinke inhaalslag aan het maken. Vorige maand maakte het bekend dat er een Bundes-chain gaat komen.

Hierop gaat een staat-gebackede digitale munt uitgebracht worden. Het doel is om hiermee concurrentie te kunnen bieden aan de Libra.

Ook wat betreft STO’s is Duitsland goed bezig. De eerste gereguleerde digitale aandelenuitgifte vond al in mei dit jaar plaats.

Blockchain startup Fundament kreeg eerder dit jaar groen licht van de Duitse financiële toezichthouder BaFIN om een digitale obligatie uit te geven.

De uitgifte van de ERC20 tokens is gedekt door vastgoed. Het bedrijf uit Berlijn wil in totaal €250 miljoen ophalen met de verkoop van de security token (STO).

De tweede grootste aandelenbeurs van Duitsland biedt inmiddels ook bitcoinhandel aan. De Stuttgart Stock Exchange (BSDEX) lanceerde deze optie 23 september jongstleden.

5. Marshalleilanden

Met slechts 50.000 inwoners verdeeld over 1000 eilanden, waren de Marshalleilanden het eerste land ter wereld dat een cryptomunt gebruikt als wettig geaccepteerd betaalmiddel.

De currency van de Marshalleilanden is uitgebracht op een blockchain dat een inflatieratio met een algoritme heeft ingebouwd.

In tegenstelling tot alle andere cryptocurrencies die er zijn, is deze munt erkend als wettig betaalmiddel.

Venezuela en Iran hebben zo ook een eigen munt, respectievelijk de Petro en de PayMon. Maar deze is voornamelijk in het leven geroepen om politieke sancties te vermijden.

Er zijn nog wel meer landen die bekend staan als cryptovriendelijk. De meest bekende namen zijn misschien wel Malta, Luxemburg en Zwitserland (Zug).

De landen uit deze top vijf zijn echter vrij recentelijk overgestapt naar pro-crypto. In Nieuw Zeeland is het overigens sinds Augustus ook legaal om BTC op je loonstrookje te zetten.

Bitcoin in Nederland en de VS

In de Verenigde Staten komt BTC steeds meer in het daglicht te staan. Een Bitcoin ETF is een hekel punt gebleken en de SEC zit nu ook achter een aantal ICO’s aan.

Onder andere Kik, EOS en Siacoin moesten het vrij recent ontgelden. De discussie over ‘utility token versus security token’ is ook aangewakkerd.

De houding van de Nederlandse overheid nog steeds erg conservatief. In Nederland valt cryptogeld onder de regeltjes van box 3.Deze regels rondom box 3 zouden echter wel eens compleet kunnen gaan veranderen.

Het kabinet wil het belastingstelsel van box 3 namelijk gaan hervormen. In 2022 moet het nieuwe stelsel ingaan. Hierdoor kan de belastingsdruk voor beleggers maar liefst vier keer zo groot worden.

Jurist Clint Cabell heeft in een eerder artikel alle tips en tricks over de belasting op bitcoin op een rijtje gezet. Tot 2022 kunnen we het dus nog gewoon op de oude vertrouwde manier blijven doen.

Bron: Bitcoinist

  By Redactie

  Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Nieuws
  Nederlandse cryptobedrijven kunnen per 22 april 2024 vergunning aanvragen bij de AFM

  Vanaf 22 april 2024 kunnen aanbieders van cryptoactivadiensten (CASP's) een vergunning of notificatie aanvragen bij...

  Nieuws
  Onchain-data: crypto miners blijven verkopen nu bitcoin halving nadert

  Crypto miners blijven hun bitcoin verkopen nu de halvering van de blocksubsidie nadert, zo blijkt...

  Nieuws
  Bitcoin Update: koers op jacht naar nieuwe records na ongekende stijging

  Wat een bizarre week! De Bitcoin koers is maar liefst 21% gestegen in de afgelopen...

  Nieuws
  “Bitcoin gaat naar $200.000 en dit is de weg er naartoe”

  De bitcoin prijs is naar $64.000 geschoten en volgens sommigen zit er nog behoorlijk veel...

  Gidsen
  El Salvador op virtuele winst van $60 miljoen op bitcoin investering

  El Salvador werd in 2021 het eerste land ter wereld dat bitcoin omdoopte tot wettig...

  Lees meer