7 redenen waarom de ‘fundamentals’ van bitcoin (BTC) sterker zijn dan ooit

Eind 2017 steeg de prijs van Bitcoin (BTC) voor het eerst boven de $8.000. Om pakweg drie weken later te pieken op een hoogtepunt van $20.089. Nu het erop lijkt dat de daaropvolgende cryptowinter mogelijk ten einde is gekomen, bevindt bitcoin zich opnieuw op eenzelfde prijsniveau.

Toch is er in anderhalf jaar tijd veel veranderd en lijken de ‘fundamentals’ van bitcoin beter dan ooit.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Lees ook: ‘Bitcoin (BTC) gemakkelijk naar hoogste prijs ooit van $28.000’, zegt Max Keiser

$8.000 per bitcoin

Toen bitcoin in 2017 voor het eerst voorbij een prijs van $8.000 per bitcoin steeg, vierde de cryptokoorts hoogtijdagen. De media rapporteerde volop over ‘het nieuwe digitale goud’.

Drie weken later bereikte de prijs van bitcoin een hoogtepunt van maar liefst $20.000. Daarna volgde een lange correctie terug naar $3.100.

Met de prijsdaling daalde ook de interesse van de media. Langzaam verdween bitcoin uit het maatschappelijke zicht. De hype bereikte een dieptepunt tegen het einde van 2018.

In tegenstelling tot wat de koersval doet denken is de ontwikkeling van bitcoin echter niet stil blijven staan. Nu bitcoin opnieuw uit het dal is geklommen en de $8.000 opnieuw is gepasseerd zien de omstandigheden en ‘fundamentals’ er beter uit dan ooit tevoren.

Met als grote verschil dat de markt zich nu aan het begin van een nieuwe cyclus lijkt te bevinden, in plaats van aan het einde.

1. Marktdominantie stijgt

Tegen het einde van november 2017 toen bitcoin voor het eerst de $8000 doorbrak was de marktdominantie van bitcoin zo’n 52%. Dat steeg tijdens de piek tot 63% om daarna tijdens de altcoinrally te dalen tot een dieptepunt van 33%.

7 redenen waarom de 'fundamentals' van bitcoin (BTC) sterker zijn dan ooit

Inmiddels is dat verlies weer hersteld en bevindt de marktdominantie van bitcoin zich met 56% opnieuw op vergelijkbare hoogtes.

Enkele weken geleden werd zelfs een marktdominantie van ruim 59% bereikt, waarmee bitcoin zich in de buurt van het tweejarige record begeeft.

2. Méér transacties per dag

Het aantal transacties per dag is ook terug op het de oude niveau van 2017. Destijds werden er meestal tussen de 350.000 en 400.000 transacties per dag gedaan. Een enkele keer steeg dat hoger, met uitschieters tot bijna 500.000 transacties per dag.

7 redenen waarom de 'fundamentals' van bitcoin (BTC) sterker zijn dan ooit

Dat is vergelijkbaar met de situatie vandaag de dag waarbij opnieuw tussen de 350.000 tot 400.000 transacties per dag worden gedaan. De situatie lijkt echter iets minder volatiel.

3. Lagere transactiekosten

Wanneer je een bitcoin transactie maakt, komt deze eerst terecht in de mempool. De transacties worden vervolgens door miners opgepakt om aan de volgende block van de blockchain toe te voegen.

Er passen echter slechts een beperkt aantal transacties in elk block. Omdat de miners het meest verdienen aan transacties met een hoge ‘miner’s fee‘ worden deze dan ook als eerste opgepakt.

Dat leidde in 2017 ertoe dat de transactiekosten op het netwerk tot ongekende hoogtes stegen omdat de capaciteit vol raakte. Soms betaalde men bijna $40 om een transactie met hoge prioriteit te maken.

7 redenen waarom de 'fundamentals' van bitcoin (BTC) sterker zijn dan ooit

Inmiddels ziet de situatie er geheel anders uit. Onder andere door de komst van nieuwe technologieën en oplossingen is de grootte van de mempool met ruim 80% gedaald. Daarmee daalden ook de transactiekosten aanzienlijk.

Een bitcoin transactie met hoge prioriteit kost momenteel iets minder dan $4,00. Dat is dus zo’n 90% goedkoper dan toen er in 2017 net zoveel transacties per dag werden gemaakt als nu.

4. Bitcoin hashrate stijgt

De bitcoin blockchain wordt beveiligd door de gezamenlijke rekenkracht van de miners. Dit wordt ook wel uitgedrukt als de hashrate.

Om het netwerk aan te vallen is 51% van de totale rekenkracht nodig. Hoe hoger de hashrate is, hoe sterker de beveiliging daartegen dus is.

In 2017 was de hashrate nog zo’n 1 Petahertz per seconde (PH/s). Dat was destijds al ongekend hoog. Gedurende 2018 bleef de hashrate echter doorgroeien tot maar liefst 60 PH/s op het hoogtepunt.

7 redenen waarom de 'fundamentals' van bitcoin (BTC) sterker zijn dan ooit

Het ineenstorten van de prijs in november 2018 maakte kortstondig een einde aan de records. Inmiddels is de hashrate echter weer teruggekeerd naar de oude hoogtes met zo’n 55 PH/s.

5. Méér bitcoin wallets

Het aantal bitcoin wallets dat tenminste 0,1 BTC bevat is ook tot nieuwe recordhoogtes gestegen. Volgens Nic Carter van Coinmetrics.io zijn er nu ruim 2,5 miljoen bitcoin wallet adressen met 0,1 BTC of meer.

6. Nieuwe technologieën: batching, SegWit & Lightning

Sinds 2017 is de ontwikkeling van bitcoin en de infrastructuur ervan ook zeker niet stil blijven staan. De fraaie grafieken hierboven zijn voor een groot deel te danken aan de introductie van drie technologieën:

7. Méér adoptie onder ‘corporates’

Hoewel bitcoin vooral in 2017 de aandacht trok was het 2018 waarin grote organisaties zich zijn gaan positioneren. Van de NASDAQ en de NYSE tot aan Microsoft en Starbucks – de adoptie van bitcoin lijkt groter dan ooit.

In tegenstelling tot 2017 zijn er nu initiatieven als Bakkt, Fidelity en ErisX om de institutionele investeerders van Wall Street te bedienen. Ook de razendpopulaire Cash app van Square waarmee bitcoins gekocht kunnen worden moet niet worden onderschat.

De markt is dan ook in rap tempo volwassener geworden. En hoewel de prijs nog maar net uit het dal lijkt te klimmen lijken de fundamenten van bitcoin sterker dan ooit.

Bronnen: Cryptoslate, Blockchain.com, Coinmarketcap.com

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Trump is niet meer anti-bitcoin en ‘kan ermee leven’

De Amerikaanse presidentskandidaat Donald Trump zegt met bitcoin 'te kunnen leven'. Dat is een verandering...

Nieuws
Miljardenbedrijf Block maakt gigantische winst op bitcoin

Het door Jack Dorsey bestuurde miljardenbedrijf Block maakte een winst van 66 miljoen dollar op...

Nieuws
‘Zonder ETFs zou de bitcoin koers 20% lager staan’

Samson Mow, de oprichter van bitcoin-bedrijf JAN3, claimt dat de digitale munt zonder de Spot...

Ethereum Nieuws
Ethereum op de Drempel van $3,000: Supply Krapte en ETF Spanning!

Ether heeft een grote waardevermeerdering van bijna 30% van 6 februari tot 23 februari gezien,...

Nieuws
Valkyrie lanceert Bitcoin Futures fonds met 2x leverage

Het grote Valkyrie slaat weer toe op de bitcoin-markt en lanceert een Futures-fonds waarmee investeerders...

Lees meer