Bitcoin in augustus: goedkeuring Bakkt, Nieuw Zeeland en Portugal omarmen BTC

December loopt op zijn einde en 2020 staat voor de deur. Tijd voor de traditionele terugblik op het jaar 2019. Wat waren de grootste nieuwtjes in het afgelopen jaar? In een reeks van maandoverzichten schrijven wij jou weer helemaal bij van alles dat Bitcoin (BTC) het afgelopen jaar heeft meegemaakt.

Meepraten? Kom gezellig langs op Telegram.

Bitcoin prijs

De maand augustus begon met een prijs net onder de psychologische grens van $10.000. De koers krabbelde al snel op tot een prijs van om en nabij de $12.000, maar voordat we september in gingen, daalde de prijs terug naar het oude niveau: $9.615.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Daarmee daalde de koers dus lichtelijk en is deze maand praktisch gezien ook het einde van de bullmarkt.

Bitcoin in augustus: goedkeuring Bakkt, Nieuw Zeeland en Portugal omarmen BTC

Heb je het nieuws van de eerdere maanden gemist? Lees ze snel terug:

4 augustus: Litecoin halving

We beginnen de maand augustus niet met Bitcoin, maar met Litecoin. In de zomer vond namelijk de halving plaats. De koers reageerde met een prijsstijging van 10% nadat de cryptomunt in aanloop op het evenement ook al flink in waarde groeide.

Na de halving kwamen er echter ‘problemen’. Veel miners kapituleerden omdat ze geen winst meer konden blijven draaien en de prijs van LTC stortte in elkaar. Waar LTC rond de halving nog ongeveer $100 kostte, is de prijs gedaald naar $41.

9 augustus: Blockstream mining

Blockstream kondigde in augustus hun plannen aan voor bitcoin mining services. Het bedrijf dat zich richt op het uitbouwen van het bitcoin ecosysteem wil met het nieuwe mining protocol Better Hash en twee grote datacenters het netwerk nog meer decentraliseren.

Volgens het nieuwsbericht moeten de datacenters van Blockstream terecht komen in Canada en Georgië. Samen zijn zij goed voor 300 megawatts aan capaciteit. Op volle kracht en met de meest up-to-date hardware kunnen deze locaties zorgen voor 7.5% van de totale hashrate van het netwerk.

Het minen vindt plaats onder de vlag van de Blockstream Pool. Maar ook daar is de situatie anders dan bij andere bitcoin mining pools…

Met het BetterHash protocol hebben miners nog meer zeggenschap over wat zij doen. Bij de standaard grote bitcoin mining pools bepalen de bestuurders en eigenaren van die pool wat er gebeurt qua mining.

10 augustus: Binance US

In augustus werd ook meer duidelijk over Binance. De Amerikaanse traders mochten niet meer op het platform handelen en daarom kwam CZ met een alternatief: Binance US.

Ongeveer 15% van de gebruikers van Binance komt uit de VS. Binance US heeft zowel wettelijke als morele verplichtingen om haar gebruikers te beschermen tegen frauduleuze blockchain-projecten. Daarom is er een Digital Asset Risk Assessment Framework ontwikkeld om projecten te selecteren die een realistische kans hebben om de wereld te verbeteren.

Binance US is een op maat gemaakt platform dat voldoet aan alle regeltjes die in het land op gesteld zijn. Lees in het nieuwsbericht meer over deze regels. Met dit nieuws werden ook direct de eerste 30 cryptovaluta bekend gemaakt die onderzocht gingen worden.

12 augustus: Bitcoin op je loonstrookje

Een uitspraak van de belastingdienst van Nieuw-Zeeland verblijdde veel cryptoliefhebbers uit Down Under. Als werknemer is het sinds augustus legaal om in Bitcoin (BTC) uitbetaald te krijgen. De helft van het salaris mag sinds de zomer in cryptomunten worden uitgekeerd.

Op 29 augustus is deze wijziging van kracht gegaan. Het omvat een speciale behandeling voor inkomstenbelasting over cryptocurrencies. Op dit moment zijn cryptomunten dus geaccepteerd in het grotere plaatje van de inkomstenbelasting.

15 augustus: Craig Wright in de problemen

Craig Wright kreeg in augustus wederom het een en ander te verduren in de rechtszaal. Jonathan Warren legde namelijk een getuigenis af in de zaak tegen de familie Kleiman. Hij is ontwikkelaar van Bitmessage en platform wat de twee business partners gebruikten.

Warren werd ondervraagd over berichten op Bitmessage van 6 tot 13 november 2012 met onderwerpen als “The trust process“, “Regarding the trust process” en “1933“. Hij bevestigde dat het protocol pas op 19 november werd vrijgegeven en dat deze berichten daarom wel nep moeten zijn waren.

Lang verhaal kort: Wright is busted omdat hij hierdoor beschuldigd is van het vervalsen van documenten.

16 augustus: Bakkt krijgt goedkeuring

In augustus kwam er vanuit de Commodity Futures Trading Commission (CFTC) een officiële ‘go’ voor Bakkt. Instemming van deze partij was van essentieel belang voor Bakkt om live te gaan met hun platform. De CFTC zag de groeiende vraag en interesse voor bitcoin-futures zag het als een duty (of plicht, red.) om mee te gaan in de ontwikkelingen.

Door dit nieuws kon de officiële datum voor de opening van Bakkt ook worden gecommuniceerd. Deze is vastgesteld op 23 september, een dag waar veel mensen naar uit hebben gekeken. Hierover meer in het maandoverzicht van morgen.

Overigens: de handel in bitcoin futures bij concurrent Chicago Mercantile Exchange (CME) groeide in deze periode ook gestaag. Eind augustus werden er dagelijks meer dan 7.200 contracten verwerkt, wat neer kwam op een volume van $370 miljoen.

19 augustus: My reveal

Augustus was ook de maand waarin er veel aandacht ging naar de nieuwe Faketoshi.

Het internet was namelijk in de ban van een blogpost met de titel ‘My Reveal’. Hierin zegt een zelfbenoemde bitcoin-uitvinder zijn identiteit te onthullen. In een reeks van artikelen vertelde hij meer over zichzelf.

Bitcoin in augustus: goedkeuring Bakkt, Nieuw Zeeland en Portugal omarmen BTC

25 augustus: safe haven

Misschien herinner je ook nog wel dat iedereen het ineens had over ‘Bitcoin is een safe haven’. Dit verhaal kwam in de zomer van dit jaar steeds meer aan bod. Er is destijds veel over geschreven en gepraat. Hieronder een korte quote van Nelson Minier, een topman bij Kraken.

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=””]“Ik ben er nog niet van overtuigd dat bitcoin een safe haven is. Maar ik merk wel dat het zich zo begint te gedragen. Mensen die portfolio’s onder hun hoeden hebben komen langzaam binnen. Bitcoin is nog geen oppotmiddel, maar daar gaan we wel naar toe.”[/penci_blockquote]

29 augustus: Fiscus Portugal: handelen en betalen met bitcoin belastingvrij

De fiscus in Portugal kwam eind augustus met nieuwe regels voor het handelen in en betalen met bitcoin (BTC) en andere cryptovaluta. Dit was een kleine doorbraak, omdat hierover geen btw en inkomstenbelasting van toepassing is.

Al in een eerder stadium had Portugal besloten dat cryptovaluta onbelast zouden blijven. Al in 2016 is bepaald dat inkomen uit het verkopen van bitcoin of andere cryptomunten vrij van inkomstenbelasting is.

  By Arend Hubach

  Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Nieuws
  DOGE, BONK & PEPE Pumpen, Beste Crypto Meme Voor Maart?

  De goede prestaties van verschillende cryptomunten hebben gezorgd voor veel enthousiasme voor de aankomende maand....

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: PlanB praat over FOMO-golf

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  bitcoin etf Bitcoin
  BlackRock en Fidelity’s Bitcoin ETF’s Verbrijzelen Records met $3 Miljard Binnen 17 Dagen

  De lancering van de spot bitcoin exchange-traded funds (ETF's) van BlackRock en Fidelity, respectievelijk IBIT...

  Gary Gensler Nieuws
  Bloomberg Analist Eric Balchunas: “Gary Gensler is de Drijvende Kracht Achter de Bitcoin Boom”

  Analisten kijken al lang uit naar het moment dat bitcoin zijn hoogste waarde ooit weer...

  Joe Biden Nieuws
  Biden’s Bitcoin Mining Onderzoek Stopgezet na Juridisch Verzet

  In een schikking over de juridische strijd rond de noodenquête naar bitcoin miners is overeengekomen...

  Lees meer