Bitcoin in januari: 11e verjaardag, Lightning Torch en toolkit en prijsstijging van 30%

De maand januari ligt alweer achter ons en het is er eentje om niet zomaar te vergeten. Daarom hebben we het meest opvallende nieuws over Bitcoin van de afgelopen maand op een rijtje gezet.

Bitcoin prijs

Het begon namelijk allemaal met de prijsstijging. We startten 2020 met een prijs van $7.175. Inmiddels is de prijs aanbeland op een niveau van ~$9.300. Daarmee is Bitcoin in januari met maar liefst met ~30% gestegen.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het nieuws rondom generaal Soleimani, de uitspraken van Trump om de boel te de-escaleren en het Coronavirus hadden allemaal impact op de internationale markt. De prijzen van de aandelen, goud en ook Bitcoin reageerden op de onrust die er in de wereld is.

3 januari: Bitcoin 11 jaar oud

Begin januari was het exact 11 jaar geleden dat het allereerste block van bitcoin over de spreekwoordelijke toonbank ging. En deze dag stond ook in het teken van een ander evenement: Proof-of-Keys.

Het allereerste block van Bitcoin werd in 2009 de wereld in gestuurd. Het ging gepaard met de beroemde uitspraak:

Dit is door Satoshi Nakamoto met de betaling meegestuurd het netwerk in. Inmiddels zijn we al heel wat blocken verder.

5 januari: SegWit adoptie Bitcoin

Begin januari werd duidelijk dat er meer bitcoin (BTC) transacties dan ooit worden gedaan met behulp van Segregated Witness (SegWit). Volgens cijfers van onder andere SegWit.Space waren op 4 januari 66% van de transacties op het netwerk afkomstig van SegWit-adressen.

SegWit zorgt ervoor dat transacties beter kunnen worden ingedeeld in bitcoin transactieblokken. SegWit zorgt er daardoor voor dat er meer transactie kunnen worden verwerkt per block. En dat zorgt er dus weer voor dat er meer transacties gedaan kunnen worden.

7 januari: Kraken vorderingen uit Nederland

Nieuws van 7 januari deed ook veel stof opwaaien. Kraken, één van de grootste bitcoin beurzen ter wereld, kreeg in 2019 86 vorderingen te verwerken vanuit Nederland. Opvallend, want met 8 stuks lag dat aantal in 2018 significant lager. Na de VS en het Verenigd Koninkrijk kwamen vorig jaar de meeste verzoeken uit Nederland.

Een dag later publiceerden we een vervolg op dit nieuws met een antwoord van de FIOD: ‘Belastingdienst doet steeds meer verzoeken aan Bitcoin beurzen’.

14 januari: Podcast Willem Middelkoop

Halverwege de maand publiceerden wij een podcast met Willem Middelkoop. Het was een populaire aflevering waarin Middelkoop zijn visie geeft over Bitcoin, goud en de wereldeconomie.

“De ongekende beursrally van de cryptomunt eind 2017 ziet hij nog steeds als een ‘hype’. Onderdeel van een klassieke ‘boom & bust’ cyclus, die zich in de historie van geld al tientallen malen voort deed.”

18 januari: PlanB met vervolg

Bitcoin in combinatie met het Stock-to-Flow (S2F) model zijn twee termen die de laatste maanden regelmatig de revue passeren.

Afgelopen maand kwam PlanB, de anonieme Nederlandse ‘quant’ en bedenker van het populaire S2F model, met een vervolgartikel. In deel één heeft hij S2F geïntroduceerd, een statistisch model om de (toenemende) schaarste van bitcoin te koppelen aan een prijscurve.

In deel 2 gaat hij in op de economische theorie van Efficient Market Hypothesis, Efficiënte Markten op zijn Nederlands. Lees hier zijn verhaal en argument waarom Bitcoin volgens dit model wel gewoon richting de $90.000 zal gaan.

22 januari: Lightning Torch

Januari was ook de maand van de tweede Lightning Torch. Dit is een hoeveelheid BTC die met factuurtjes het internet over gaat en steeds groter wordt. Vorig jaar is dit initatief door hodlnaut gestart en dit jaar blies hij het nieuw leven in onder de naam LNTrusChain2

De Torch is echter minder succesvol. Dit jaar is hij al vier keer gestolen door een van de ontvangers.

22 januari: toolkit Lightning

Square Crypto maakte eind januari het eerste product dat ze hebben gemaakt bekend. Het gaat om een “Lightning Development Kit” (LDK) wat ontwikkelaars moet helpen om het Lightning Network in hun bitcoin wallet te implementeren.

Square Crypto is een initiatief dat zich focust op cryptocurrencies. Het valt onder het het grote Square van Jack Dorsey.

Dit nieuwe product bevat een API, language bindings, demo apps en een aantal andere items wat het “makkelijk en veilig maakt om Lightning te integreren”. In een blogpost maakt het bedrijf meer details bekend.

31 januari: dollars via Lightning

Gisteren kwam er een ander prachtig nieuwtje naar buiten. Zap heeft namelijk een applicatie ontwikkeld waarmee je via het Lightning netwerk kunt betalen vanaf je bankrekening.

CEO Jack Mallers omschrijft het zelf als volgt: “You get to talk to lightning nodes with dollars.” Het gaat om een Lightning wallet dat in contact staat met een Amerikaanse bankrekening met dollars. De naam is Strike.

Kom ook eens gezellig langs in ons Telegram kanaal en praat mee over al het nieuws wat ons in februari tegemoet komt!

  By Arend Hubach

  Het redactie account wordt gebruikt voor artikelen waar meerdere schrijvers, editors en journalisten aan werken. Met onze gezamenlijke kennis, kunde en opgeteld meer dan 50 jaar ervaring met schrijven en binnen de crypto wereld, kan je er zeker van zijn dat wij weten waarover we schrijven. We hebben feitelijkheid en correctheid hoog ik het vaandel!

  Meest gelezen

  Nieuws
  Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

  Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

  Nieuws
  Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

  Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  Nieuws
  Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

  Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

  Nieuws
  De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

  In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

  Lees meer

  Net binnen

  Nieuws
  Goedemorgen Bitcoin: PlanB praat over FOMO-golf

  Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

  bitcoin etf Bitcoin
  BlackRock en Fidelity’s Bitcoin ETF’s Verbrijzelen Records met $3 Miljard Binnen 17 Dagen

  De lancering van de spot bitcoin exchange-traded funds (ETF's) van BlackRock en Fidelity, respectievelijk IBIT...

  Gary Gensler Nieuws
  Bloomberg Analist Eric Balchunas: “Gary Gensler is de Drijvende Kracht Achter de Bitcoin Boom”

  Analisten kijken al lang uit naar het moment dat bitcoin zijn hoogste waarde ooit weer...

  Joe Biden Nieuws
  Biden’s Bitcoin Mining Onderzoek Stopgezet na Juridisch Verzet

  In een schikking over de juridische strijd rond de noodenquête naar bitcoin miners is overeengekomen...

  Nieuws
  Bitcoin Update: Onstuitbare Golf Kan Koers Verder Opblazen

  In de afgelopen zeven dagen heeft Bitcoin een ongekende stijging doorgemaakt van ruim 21%, een...

  Lees meer