Bitcoin in juli: start petro dollar, Ethereum met BCH, Bitcoin SV aan giga-blocks

Bitcoin in juli: start petro dollar, Ethereum met BCH, Bitcoin SV aan giga-blocks

December loopt op zijn einde en 2020 staat voor de deur. Tijd voor de traditionele terugblik op het jaar 2019. Wat waren de grootste nieuwtjes in het afgelopen jaar? In een reeks van maandoverzichten schrijven wij jou weer helemaal bij van alles dat Bitcoin (BTC) het afgelopen jaar heeft meegemaakt.

Meepraten? Kom gezellig langs op Telegram.

Bitcoin prijs

We zijn aangekomen in juli. Vanaf begin van 2019 is de koers al met maar liefst 263% gestegen. De maand juli begon met een prijs van $12.000. Aan het einde van juli was de prijs zo'n 20% lager: $9.900.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bitcoin in juli: start petro dollar, Ethereum met BCH, Bitcoin SV aan giga-blocks

Heb je het nieuws van de eerdere maanden gemist? Lees ze snel terug:

5 juli: opdracht voor de Petro

President Nicolas Maduro van Venezuela startte in juli met het uitrollen van de nationale cryptomunt, de petro. Hij gaf namelijk een van de grootste banken van het land opdracht om klanten toegang te geven.

Maduro wilde 790 loketten openen om de burgers toegang te geven tot de petro, bij elke vestiging van Banco de Venezuela één.

9 juli: Binance hackers aan het werk

In mei was cryptobeurs Binance gehackt, waarbij 7.000 bitcoin (BTC) is buit gemaakt. Op de blockchain is deze transactie zichtbaar. Destijds was dit een bedrag van $40 miljoen, door de opmars van BTC is dat bedrag ruim verdubbeld naar $88,2 miljoen.

In juli, ruim een maand later, verplaatsten dehackers een deel van deze duizenden BTC. Kun jij je overigens nog herinneren dat CZ bij deze hack het voorstel deed voor een rollback van de blockchain? Deze uitspraak deed destijds veel stof opwaaien.

10 juli: Aanklager New York: ‘Tether bijgedrukt voor manipulatie bitcoin (BTC) prijs’

De procureur generaal van de staat New York zette in juli opnieuw haar tanden in de bedrijven Bitfinex en Tether. De New York Attorney General (NYAG) voegde namelijk een lijst van nieuwe beschuldigingen toe aan de openstaande aanklacht.

Een van de beschuldigingen: Tether’s stablecoin USDT is massaal bijgedrukt om de prijs van bitcoin (BTC) te manipuleren.

Later in de maand, op 23 juli, moest de exchange zich ook nog eens verdedigen dat ze geen Amerikaanse handelaren op het platform hebben.

De beurs, opererend vanuit in HongKong met de Nederlander Jean van der Velde aan het roer, mag namelijk sinds januari 2017 geen klanten bedienen in New York wegens het ontbreken van een licentie.

12 juli: hashrate naar recordhoogte

De computerkracht die het netwerk beveiligd groeide in juli (na een grote dip) naar nieuwe hoogtes toe. Destijds was het nieuwe record 65.67 EH/s, afkomstig uit 2018.

Op het moment van schrijven (eind december 2019) behaalt de hashrate grappig genoeg ook een record: 111 EH/s. Dat is dus een verdubbeling van het oude record dat nog geen zes maanden geleden is neergezet.

16 juli: Bitcoin Cash en Ethereum

Mede-oprichter van Ethereum (ETH), Vitalik Buterin, legde in juli in een bericht op Ethereum Research uit hoe hij Bitcoin Cash (BCH) wil gebruiken om Ethereum (tijdelijk) op te schalen.

Op de weg naar een sneller en beter schaalbaar netwerk zocht de community van Ethereum druk naar oplossingen. Met name het aantal mogelijke transacties per seconde op de basislaag van het netwerk zelf, 15 transacties per seconde op dit moment, moet omhoog.

Dit nieuws zorgde voor veel hoon en gelach in de cryptocommunity. Lees hier het originele nieuwsartikel.

19 juli: Justin Sun gaat (toch niet) dineren

Juli was ook de maand waarin de grote man achter Tron het voor elkaar kreeg om uit eten te gaan met Warren Buffet. In juni maakte hij al bekend dit te willen doen, maar in juli vroeg hij om gezelschap van de CEO van Circle, Jeremy Allaire.

We weten echter ook allemaal hoe het is afgelopen. Sun kreeg problemen met zijn gezondheid en moest overhoop in het ziekenhuis blijven. Het etentje ging dus niet door...

Direct kwam de geruchtenmolen op gang en werden en beschuldigingen naar Sun gegooid dat hij een verbod zou hebben om buiten China te komen. Echter zat hij op dat moment gewoon in San Francisco.

24 juli: Bitcoin SV huuuuge blocks

Op 24 juli vond er een update plaats bij het protocol van Bitcoin Satoshi’s Vision. Deze update, die op 17 juli al bekend werd gemaakt, heette ‘Quasar’. Hiermee is een van de grootste doelen van BSV gerealiseerd: het steeds groter maken van de blocks.

Voor de update stond de blockgrootte van BSV gelimiteerd op 128 MB. Vergeleken met Bitcoin (~1MB) en Bitcoin Cash (32MB) is dit al gigantisch. Maar na de Quasar update, is deze optional cap opgeschaald naar 512 MB.

De ontwikkelaars noemen dit de consensus cap, terwijl de nieuwe hard cap zal liggen op (schrik niet) 2GB.

29 juli: China start charmeoffensief

De Bank of China, één van de vier grootste Chinese staatsbanken, kwam op haar website met een infographic over bitcoin. Daarin beschrijft de Bank of China onder andere wat bitcoin is, hoe het werkt en waarom de prijs omhoog gaat.

Achteraf gezien is dit het begin geweest van een offensief naar in de richting van cryptocurrencies. Waar in juli het narratief nog over Bitcoin ging, is dat in de loop van 2019 flink veranderd. Inmiddels is Central Bank Digital Currency het chinese paradepaardje en is 'blockchain, not bitcoin' ook een veel gehoorde term.

In juli liet de IMF zich ook uit over de rol van deze digitale munten: "Het kan traditioneel geld mogelijk gaan vervangen." Central bank digital currencies (CBDC’s) en stablecoins hebben de toekomst in digitale betalingen en transacties als jet ligt aan David Lipton. Hij is de Acting Managing Director bij het Internationaal Monetair Fonds.

Dit was alweer het nieuws van juli! Morgen belanden we in augustus en kun je daar weer een korte samenvatting van lezen. Kom gezellig langs in onze Telegram chat en vier kerst samen met de meer dan 1400 andere bitcoin liefhebbers.

Lees meer over:
Bitcoin BTC maand overzicht

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties

Meest gelezen

Bitcoin Update: koers rond $57.000, nog één belangrijke stap naar bullish trend

De koers schommelt vandaag rond $57.000 na een sterke bounce van 8% vanaf het belangrijke supportgebied $53.000. Maar we zijn...

MicroStrategy koopt voor $414 miljoen aan bitcoin

MicroStrategy heeft 7.002 bitcoin (BTC) gekocht voor een bedrag van ruim $414 miljoen. Het Amerikaanse bedrijf heeft nu 121.0...

Bitcoin koers blaast door $58.000, dit gebeurt er on-chain

Met de dagelijkse Bitcoin On-chain Update maken we een selectie wat er op de blockchain van BTC gebeurt. We...

Bitcoin prijs boven $57.000 ondanks waarschuwing dat "weak hands" een dip kunnen veroorzaken

Bitcoin laat tekenen van kracht zien bij het openen van Wall Street op 29 november, na de dip vanwege angst over de nieuwe co...

Nederlands Bitcoinbedrijf Bittr moet (ongewild) stoppen na sluiting bankrekening

Het 'Nederlandse' Bitcoin bedrijf Bittr moet tijdelijk (en ongewild) haar deuren sluiten. Naar verluidt heeft het bedrijf van...

'Bitcoin adoptie in El Salvador zorgt mogelijk voor problemen bij Britse belastingdienst'

De Britse belastingdienst loopt mogelijk miljoenen ponden mis door de adoptie van bitcoin in El Salvador. Het land heeft bitc...

Jack Dorsey stapt op als CEO van Twitter

Bitcoin proponent Jack Dorsey zet een stapje terug en stopt als CEO van Twitter. Op het eerste gezicht lijkt dat wellicht nie...

46-jarige man verdacht van stelen 30 bitcoin

Een 46-jarige man wordt vervolgd voor het stelen van 30 bitcoin. Het slachtoffer, een man uit Laren, doet aangifte maar de ve...

Omicron als inflatiebooster? Powell speculeert over prijsstijgingen

Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, denkt dat de omicron-mutatie een een bedreiging vormt voor de Amerikaanse e...

Goedemorgen Bitcoin: 7.002 BTC erbij voor MicroStrategy

Goedemorgen! We hebben het belangrijkste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag met een bitcoinontbijt.Iedereen is inm...

Lees meer

Net binnen

Wow, het bitcoin netwerk verwerkte $451 miljard aan transacties in 2021

Bitcoin groeit aan alle kanten. Zo ook het gebruik ervan: er wordt steeds meer waarde verstuurd voor steeds minder transactie...

Omicron als inflatiebooster? Powell speculeert over prijsstijgingen

Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, denkt dat de omicron-mutatie een een bedreiging vormt voor de Amerikaanse e...

Nederlands Bitcoinbedrijf Bittr moet (ongewild) stoppen na sluiting bankrekening

Het 'Nederlandse' Bitcoin bedrijf Bittr moet tijdelijk (en ongewild) haar deuren sluiten. Naar verluidt heeft het bedrijf van...

Weekscore: institioneel geld legt $306 miljoen in bitcoin en crypto's

Fondsen en andere professionele beleggers hebben de afgelopen week circa 306 miljoen dollar in bitcoin en aanverwante munten...

Goedemorgen Bitcoin: 7.002 BTC erbij voor MicroStrategy

Goedemorgen! We hebben het belangrijkste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag met een bitcoinontbijt.Iedereen is inm...

Lees meer