4 redenen waarom bitcoin (BTC) nu wél boven de $20.000 komt

Bitcoin (BTC) is afgelopen vrijdagnacht door de $10.000 grens geschoten en rijgt in 2019 koersrecord na koersrecord aaneen. Welke redenen liggen aan deze continue stijging ten grondslag? En wat maakt deze rally anders dan de befaamde rally van eind 2017 toen bitcoin boven de $20.000 schoot?

1. Fear of missing out (FOMO) onder institutionele beleggers

Iedereen is het er wel over eens dat $10.000 als een psychologische grens geldt. Het doorbreken leidt tot meer (media) aandacht. Zo besteedt dit weekend Washington Post aandacht aan bitcoin (BTC) en cryptomunten.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Dat wakkert bij meer mensen een gevoel aan dat men de boot mist. Je buurman geniet wel van die bitcoin stijging en jij niet. Je wilt er ook bijhoren en koopt ook BTC. FOMO is een feit. Dat leidt tot meer vraag en logischerwijs tot een hogere prijs.

Het is onbekend hoe dominant deze variabele is, maar het ís een variabele. Vaak trekt analist Tom Lee van Fundstrat de kaart van FOMO.

Niet iedereen kan zich in de lezing van Lee vinden, zoals bijvoorbeeld ‘bear’ Tone Vays. Die zegt:

[penci_blockquote style=”style-2″ align=”none” author=”Tone Vays”]’Ik denk niet dat het doorbreken van de $10.000 echt belangrijk is.Ook in 2017 heeft deze grens niet voor een vertraging gezorgd van de prijsstijging. En dat lijkt in 2019 ook weer het geval te zijn.'[/penci_blockquote]

Beleggingsveteraan Peter Brandt gooide na de doorbraak er een tweet uit met de conclusie: Bitcoin (BTC) kan ooit naar $100.000. Geen enkele asset maakt een herhaalde parabolische hypergroei door. BTC verkeert nu in de vierde groeicyclus, aldus Brandt.

Ook Yoni Assia, ceo van broker eToro, wijst op het Libra-effect, de lancering van cryptomunt en blockchain Libra door techgigant Facebook en de Libra Association.

Het zijn de instituties, stupid!

In 2017 was de rally grotendeels te verklaren door particulieren die massaal in startups investeerden, ook wel Initial Coin Offerings genoemd (ICO’s). Die hype is in 2019 nagenoeg weg (hoewel er nog steeds honderden miljoenen via ICO’s, IEO’s en ja IDO’s worden opgehaald, red.)

Maar instituties zelf kunnen ook last hebben van FOMO. Als dat ene fonds is het nieuwe ‘hot’ asset investeert, wil een ander fonds niet achterblijven.

Partijen als CME, Bakkt, Fidelity en TDAmeritrade concurreren met elkaar en met cryptobedrijven als Coinbase, Circle en Kraken om institutioneel geld binnen te lokken. Ze hebben gereguleerde platforms opgetuigd om veiliger in deze ‘exotische’ activa te handelen en verzorgen het beheer en de verzekering ervan.

Google Trends wijst uit dat in 2019 het publiek het grotendeels af laat weten en dat het professionele partijen zijn die de huidige rally (voornamelijk) sturen.

Dat houdt in dat FOMO onder retailklanten nog niet eens begonnen is, zo kunnen we voorzichtig concluderen.

Bij futuresplatform CME uit Chicago is het razenddruk. Op 17 juni was er sprake van 5.311 future termijncontracten met een totale waarde van 26.555 bitcoin (BTC). Omgerekend ca. $250 miljoen.

Ook een investeerder als Grayscale introduceerde een premium op de bitcoin prijs en ook derivatenbeurs BitMEX noteert een nieuw volumerecord (op een zaterdag).

2. De onderliggende waarden van bitcoin zien er beter uit dan in 2017

De hash rate van het bitcoin netwerk noteerde afgelopen vrijdag een nieuw all-time high van 65,000,000 TH/s. Dat betekent dat het netwerk van bitcoin nóg veiliger is geworden.

4 redenen waarom bitcoin (BTC) nu wél boven de $20.000 komt

Alle onderliggende waarden tonen aan dat bitcoin steeds meer gebruikt wordt: als ruilmiddel op een beurs, maar dus ook als betaalmiddel of oppotmiddel. In tegenstelling tot eind 2017 blijven de transactiefees binnen de perken.

Dat is te verklaren door de optimalisatieslag met SegWit en een off-chain oplossing zoals het Lightning Network, dat meer tractie krijgt onder de bitcoin ontwikkelaars community.

3. Bitcoin halving van de miner rewards

Alles wijst erop dat de bitcoin halving ergens in mei 2020 gaat plaatsvinden. Zodra een miner een block ‘vindt’, krijgt hij 6.25 BTC in plaats van de huidige 12.5 BTC. Dat vermindert dus het aantal BTC dat op de markt komt. Mining pools verkopen namelijk (deels) hun voorraad aan resellers.

Een dergelijke mathematische gebeurtenis leidt tot een prijseffect, zo leert het verleden. Bij de vorige halving, in de zomer van 2016, steeg de prijs van bitcoin van de zomer 2015 tot aan de halving.

Maar ook hier geldt, de geschiedenis is geen garantie voor de toekomst.

Analist PlanB steunt zijn analyses vaak op deze aankomende gebeurtenis.

4. Het grote economische plaatje

Bitcoin is ooit ontstaan als uitdager van de financiële macht, maar het kan zich niet onttrekken aan de wereldeconomie. Bijzonder is dat een groeiend aantal beleggers vasthouden (‘hodl’ in vakjargon) aan hun bitcoin en per definitie niet verkopen, wat de prijs ook doet.

Daarmee is bitcoin hét oppotmiddel bij uitstek, een functie die edelmetalen vaak vervulden zodra de motor van de wereldeconomie hapert. In landen met hyperinflatie is bitcoin een toevluchtsoord.

Anno 2019 loept de economie ook weer stroef na enkele jaren van opbloei. Mario Draghi, voorzitter van de Europese Centrale Bank, wil weer aan de renteknop gaan draaien en de rente gaat verlagen. De Amerikaanse Federal Reserve blijft voorlopig van de renteknop af.

Volgens Anthony ‘Pomp’ Pompliano, partner bij investeringsfonds Morgan Creek, is het goed nieuws voor bitcoin. Bitcoin wordt namelijk schaarser en ‘normale’ valuta zijn meer aan inflatie onderhevig zodra het weer bijgedrukt wordt.

Samenvattend, welke factoren spelen een rol van deze prijsstijging en wat maakt de kans reëel dat de komende jaren de prijs wél boven de $20.000 uitkomt?

Bron: Cointelegraph

By Wessel Simons

Journalist en mede-oprichter van bitcoinmagazine.nl in 2017. De site is uitgegroeid tot een van de belangrijkste bitcoin - en cryptosites van de Benelux met ruim 1 miljoen gebruikers.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

NFT Nieuws
Explosieve Groei: NFT Markt Doorbreekt $400 Miljoen in Één Week

Recente gegevens van Cryptoslam.io laten zien dat de markt voor niet vervangbare tokens (NFT's) aanzienlijk...

Ethereum koers Nieuws
Waarom Analisten Lichte Terugval van Ethereum Verwachten Voordat Het de $4000 Raakt

De cryptomarkt begon maart met meer schommelingen, vooral omdat de prijsstijging van bitcoin stopte rond...

Nieuws
DOGE, BONK & PEPE Pumpen, Beste Crypto Meme Voor Maart?

De goede prestaties van verschillende cryptomunten hebben gezorgd voor veel enthousiasme voor de aankomende maand....

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: PlanB praat over FOMO-golf

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

bitcoin etf Bitcoin
BlackRock en Fidelity’s Bitcoin ETF’s Verbrijzelen Records met $3 Miljard Binnen 17 Dagen

De lancering van de spot bitcoin exchange-traded funds (ETF's) van BlackRock en Fidelity, respectievelijk IBIT...

Lees meer