Bitcoin in 2019: de top 10 meest invloedrijke bitcoiners

Bitcoin (BTC) heeft het jaar2019 bepaald en haar positie als koning van de cryptomarkt verstevigd. Qua prijs is de cryptomunt met ruim 90% gestegen, en ook technologisch heeft de main chain stappen gezet.

Denk bijvoorbeeld aan smart contracts via Taproot, de nieuwe programmeertaal Miniscript van bitcoin ontwikkelaar Pieter Wuillie of de sidechains van Blockstream en Rootstock.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Circa 77 miljoen dollar zit opgeslagen in sidechains, zo meldden we medio oktober.

Bitcoin in 2019: top 10 meest invloedrijke bitcoiners

Maar bitcoin draait ook om debat en dialoog, niet alleen om het maken van geld en nieuwe technologie. Vandaar dat in de onderstaande top 10 van meest invloedrijke personen in 2019, ook een aantal anonieme twitteraars staan.

En ja, we hebben ook twee Nederlanders opgenomen: Plan B en Aaron van Wirdum, de redacteur technologie bij Bitcoinmagazine.com.

Elk lijstje is discutabel, maar deze personen hebben bitcoin in 2019 weer een stukje verder gebracht.

1. Jack Dorsey (Twitter, Square, Cash app)

De oprichter en CEO van Twitter en Square heeft in 2019 zich sterk gemaakt voor de ontwikkeling van bitcoin en het Lightning Netwerk. De secundaire laag om betalingen met bitcoin en satoshi’s op te schalen.

Buiten de bitcoin community kreeg Dorsey de nodige kritiek op zijn Twitter-beleid te verduren, dus wellicht was bitcoin een leuke afleiding. Niettemin lijkt hij intrinsiek gemotiveerd door de mogelijkheden van dit ‘nieuwe internet van geld’, zoals hij het noemt.

Via Square Crypto neemt hij bitcoin ontwikkelaars aan of hij geeft ze financiele steun, zoals onlangs de anonieme dev ‘ZmnSCPxj’.

Daarnaast ziet Dorsey de nodige kansen op het continent Afrika voor zowel bitcoin als zijn eigen bedrijven (uiteraard). Hij wil in 2020 enkele maanden ook op het continent gaan wonen.

Ondertussen boert hij goed door via de Cash App bitcoin te verkopen op de Amerikaanse markt.

2. Adam Back (Blockstream)

Adam Back is de CEO en oprichter van de bitcoin developer Blockstream. Back is de bedenker van het idee achter het proof-of-work-mechanisme van bitcoin.

Dat principe paste hij toe in hashcash, een project dat hij in 1997 publiceerde. Dit was nog ver voor de uitvinding van Bitcoin, de cryptomunt waarbij andere aspecten zoals DLT, blockchain en cryptografie elkaar complementeren.

Met Blockstream profileert hij zich sterk in de bitcoin community en in openbare debatten, bijgestaan door zijn secondant Samson Mow.

Blockstream is de ontwikkelaar van Liquid, een sidechain van de main chain van bitcoin. Bedoeld om het ‘hoofdnetwerk’ te ontlasten. Bovendien ontwikkelt Blockstream met c-lightning één van de implementaties van het Lightning Network.

Back laat regelmatig van zich spreken. Zo ziet hij bitcoin als een manier om een Scheiding tussen Geld en Staat te bewerkstelligen.

Daarnaast betoogde Back dat de toegevoegde waarde van andere blockchains (lees: ethereum) aan belang inboet, naarmate er meer sidechains komen zoals Liquid en Rootstock.

Dit jaar spraken we Adam Back ook tijdens de Malta Blockchain Summit: bekijk op ons Youtube-kanaal.

3. Jihan Wu (Bitmain)

Zonder mining geen bitcoin, zo is het maar net. En Bitmain geldt als de grootste fabrikant van miners. Jihan Wu heeft in 2019 met harde hand duidelijk gemaakt dat hij de onbetwiste leider is van het mining concern.

Eind oktober werkt hij zijn mede-grootaandeelhouder Micree Zhan Ketuan de deur uit. Een dolksteek in de rug, zo omschreef Ketuan deze daad.

Bitmain wil groeien door op Nasdaq beurs vers kapitaal op te halen. Ze zijn zeer afhankelijk van miners. Zodra de bitcoin prijs daalt, zijn miners minder geneigd om hun machinecomplex te verversen.

De sterk gestegen hashrate van bitcoin laat zien dat miners al overstapten naar efficiëntere mining apparatuur. Hoe hoger de hashrate, hoe meer concurrentie er is om nieuwe blocks te minen en te valideren.

Hoe meer hashrate een miner levert, hoe hoger de kans dat het een block vindt en de reward binnensleept. Dat leidt tot een wapenwedloop onder fabrikanten en Bitmain leidt die dans.

Het Chinese concern bouwde een giga mining farm in Texas van 130.000 m2, ook om minder afhankelijkheid te zijn van het Chinese staatsbeleid omtrent mining.

Bitmain biedt fikse korting op haar nieuwe Antminers om de concurrentie te slim af te zijn. Miners zijn namelijk gevoelig voor lagere energielasten en een hogere productie per miner.

Zo werd concurrent Canaan, die dit jaar al naar de beurs ging, afgestraft door beleggers. Het aandeel daalde 35% in korte tijd.

4. Rhythmtrader

Een van de revelaties op Twitter: bitcoin – en cryptotrader Rhythm ofwel Rhythmtrader. Hij twittert over een groot aantal onderwerpen zoals (de adoptie van) bitcoin en het failliet van het huidige fiat geldsysteem.

De beloftes van digitale centrale munten door banken en bedrijven zoals Facebook. We illustreren zijn relevantie met een paar recente tweets.

5. Plan B (stock-to-flowmodel)

Anonieme Nederlandse kwantitatieve onderzoeker (‘quant’). Werkzaam bij een grote Nederlandse bank. Wist in maart dit jaar de burelen van de bitcoin community te bereiken met een indrukwekkende Medium post.

Hij heeft namelijk een statistisch bewezen analysemodel (stock-to-flow-model) bedacht om de prijsontwikkeling van een schaars goed preciezer te kunnen bepalen.

Daarmee is hij de eerste analist die een prijsmodel hangt aan de bitcoin voorraad van maximaal 21 miljoen stuks. Bitcoin halvings zijn daarin de beslissende variabele, omdat de ‘flow’, de nieuwe voorraad bitcoin, door midden gaat.

Gelauwerd in diverse podcasts en artikelen. Kreeg de nodige Twitter-storms te doorstaan, en zijn model staat nog recht overeind. De huidige bitcoin prijs volgt de regressielijn nauwgezet. Maakt ook wel eens een inschattingsfout: zijn voorspelling dat bitcoin in 2019 nog naar $10.000 kan gaan, bleek niet juist.

Internationale investeerders zoals Raoul Pal en Marc van der Chijs hechten zeer veel waarde aan zijn stock-to-flowmodel. Is met Saifedean Ammous, auteur van The Bitcoin Standard, bezig aan een boek dat in 2020 moet uitkomen.

We spraken ook zijn collega-quant Marcel Burger, die (positieve) feedback levert op zijn model en er ook een prijsvoorspelling uitdoet.

6. Tuur Demeester (Adamant Capital)

Geboren in Brugge, maar maakte in zijn carrière de oversteek naar Texas, Amerika. Samen met landgenoot Michiel Lescrauwaet oprichter van investeringsfonds Adamant Capital.

In de toekomststudie The Bitcoin Reformation (PDF) schetste Demeester vier voorwaarden voor een Bitcoin Reformatie, refererend aan de Nederlandse Opstand.

is bitcoin de brandstof voor een nieuwe revolutie van de 21e eeuw? Een tijd waarin ‘we’ ons los maken van het huidige financiële stelsel van quantitative easing?

Lees hier onze bespreking van de studie

7. Hodlonaut (Lightning Torch)

In april dit jaar raakte de anonieme twitteraar Hodlonaut in een fittie verwikkeld met Craig Wright, die claimt Satoshi Nakamoto te zijn.

De boze computerwetenschapper beloofde $5.000 aan degene die de identiteit van Hodlonaut zou achterhalen. Hodlonaut is de bedenker van de ‘Lightning Torch’.

Wright klaagde de ‘space cat’ aan, waarna de hashtag #WeAreAllHodlonaut in het leven is geroepen om de anonieme bitcoinheld een hart onder de riem te steken. Inmiddels is Hodlonaut weer actief op Twitter.

8. Aaron van Wirdum (Bitcoin Magazine, De Bitcoin Show)

Geldt als één van de meest begenadigde bitcoin schrijvers wereldwijd. Weet als geen ander met name de technologische ontwikkelingen van bitcoin core in helder Nederlands uit te leggen.

Legt wekelijks bij Bitcoin Magazine en de Bitcoin Show nieuwe concepten uit in het bitcoin landschap. Werkt momenteel aan een boek over de historische impact van bitcoin als technologie.

9. Jameson Lopp (Casa)

Geldt als een autoriteit op het gebied van veiligheid en het opslaan van private keys (de sleutels van bitcoin). Adviseerde bij custody provider BitGo diverse exchanges hoe hun crypto op te slaan.

Werkt nu bij Casa, de ontwikkelaar van onder meer Lightning Network nodes.

Bovendien geldt hij als een invloedrijk tester van zowel bitcoin protocollen als van fysieke apparaten zoals hardware wallets.

In een recent interview met Bitcoin Magazine NL pleit Jameson Lopp, bitcoin engineer en privacy-voorvechter voor een scheiding van geld en staat.

10. Nick Szabo (BitGold)

Nick Szabo was al vroeg betrokken bezig met cryptografie en daarna bitcoin. Hij is de bedenker van BitGold, een voorloper van bitcoin. Volgens sommige insiders nog steeds kandidaat nummer één om Satoshi Nakamoto te zijn.

Szabo liet zich in 2019 gelden als een verdediger van bitcoin toen er in het Amerikaanse Congres hoorzittingen waren over Libra, de centrale cryptomunt van Facebook. Szabo vindt bitcoin een oneindig veel beter alternatief dan Libra.

Een van de leukste interviews dit jaar was met Nick Szabo, die zich zelden laat interviewen, met de Britse podcaster Peter McCormack. Szabo uit zeer sterk onderbouwde kritiek op het huidige fiat stelsel en hoe technologie daar een antwoord op weet.

Lees meer over:
2019Bitcoin nieuwsBTC

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...