Bitcoin in week 43: BTC prijspump, Lightning, Goud, China, Stock-to-flow
Wat een week voor bitcoin (BTC)! De prijs 'pompte' even naar $10.350, een 'rush' van 42% in 24 uur tijd. Inmiddels is de koers gekalmeerd bij $9.200, maar zit er nog meer in het vat? Volgens de analist Martijn wel in zijn technische analyse vanochtend: 'Consolideren bij $9.000 en weer omhoog?'
Daarnaast besteden we aan het Lightning Network; bitcoin en goud als store of value; China die crypto gaat reguleren en een exclusief interview met de Nederlandse 'quant' Marcel Burger. Hierin geeft hij zijn visie op bitcoin en het stock-to-flow model van collega-quant Plan B.
Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !Bitcoin prijs schiet naar $10.350, nu bij $9.200
Terugkijkende op de koers van bitcoin deze week is de consolidatiefase bruut 'verstoord' voor de onverwachte 'bounce' omhoog. Volgens analisten is deze 'move' van bijna 45% in de plus de op drie na grootste beweging van Bitcoin ooit.
Op moment van schrijven koerst de prijs bij $9.250 op Bitstamp, een correctie van ca. $1.100 ten opzichte van het hoogtepunt bij $10.350. Het handelsvolume piekte - logischerwijs - en die pieken zijn op moment van schrijven fors afgetopt.
Bitcoin handelsvolume neemt af
Op de onderstaande grafiek is één staafje het volume in bitcoin per uur. Op één bepaald moment (zaterdagochtend 26 oktober 3.00 uur, red.) was het volume 79.000 bitcoin (BTC), de grootste piek op het onderstaande plaatje. Inmiddels is het volume per uur teruggezakt onder de 20.000 BTC.
bron:
Het volume is dus teruggevallen, net zoals de koers. Heeft bitcoin nog genoeg 'power' om een volgende beweging naar boven te maken? Dat hangt samen met een aantal factoren. Allereerst beoordelen analisten de huidige correctie niet als alarmerend. Voorwaarde is wél dat de koers boven de $8.800 niveau blijft koers.
Conclusies Josh Rager
In zijn update op Youtube trekt Rager een aantal conclusies op basis van het huidige koersbeeld:
Analist Martijn sluit zich grotendeels aan bij de lezing van Rager concludeert in zijn analyse vanochtend:
[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]'Mocht dat zo zijn en de bottom is officieel aangeraakt en bevestigd, dan zal een consolidatie rond de $9.000 een voorteken kunnen zijn van een nieuwe pump boven de $10.000 en lijkt de weg omhoog weer veilig gesteld'.[/penci_blockquote]
Redacteur Arnold heeft enkele feitjes over de prijspomp op een rij gezet in dit artikel: winst, geliquideerde shorts, marketcap, volume op spotmarkt en bij Bakkt.
China
Hoe is de plotselinge prijspomp te verklaren, is vaak de eerste vraag die men zich kan stellen? Nieuws kán soms een factor zijn om een markttrend te versnellen of vertragen, maar uiteindelijk doet de markt wat hij wilt.
Feit is dat de markt plots uit een bearish trend getrokken is en dat de ontstane FUD rondom de Facebook-hoorzitting door het Amerikaanse Congres snel is weggespoeld.
Een theorie is dat vooral handelaren uit China de eerste zet hebben gegeven afgelopen vrijdag. Vrijdag brak namelijk het nieuws dat de tweede economie ter wereld cryptovaluta en blockchaintechnologie gaat reguleren.
Om precies te zijn heeft het permanente comité van het Nationale Volkscongres nieuwe regulatie in het leven geroepen op het gebied van cryptografie. De nieuwe regels gaan aan in bij de start van 2020.
In de nieuwe serie wetten komt het woord Bitcoin niet voor. Niettemin is cryptografie is een belangrijk onderdeel van de grootste cryptomunt en leggen handelaren wél een link met BTC. Wordt vervolgd.
INTERVIEW Marcel Burger: ‘Bitcoin prijs voor eind 2021 naar nieuwe recordhoogte’
Het stock-to-flow model van de anonieme kwantitatief onderzoeker ('quant') PlanB dat in maart 2019 is gepubliceerd heeft veel aandacht gekregen uit diverse hoeken.
Volgens zijn model gaat de prijs van bitcoin naar minstens 55.000 dollar na de halvening van de block rewards in mei 2020. We lieten collega-quant Marcel Burger aan het woord en daaruit ontstond een interessant gesprek.
Quantitative easing, Goud en bitcoin
Naast bitcoin is goud de aangewezen asset die geldt als 'vluchthaven' op de financiële markten. De analogie wordt vaak getrokken. Volgens Cameron Winklevoss onterecht, want 'bitcoin is méér dan digitaal goud'.
Anderen wijzen erop dat goud ook aan een renaissance bezig is, zo kopen onder meer China, Rusland én Duitsland (na ruim 20 jaar) weer goud in. Nederland staat overigens op plek 9 van de wereld als het op goudreserves aankomt.
In dit uitgebreide artikel laat redacteur Arnold een aantal actuele thema's de revue passeren: het in leven houden van het huidige financiële systeem door het bijdrukken van geld (quantitative easing of kwantitatieve versoepeling, red.) en de vraag welke asset het meest 'hard' is: bitcoin of goud.
Tweet van de week
De onderstaande tweets maken duidelijk dat het Lightning Network als secundaire laag bovenop layer 1 van bitcoin, een sterk experimenteel karakter kent.
Yesterday there was a post on /r/Bitcoin about him "losing" 4 BTC on LN. https://t.co/LnIdXiZa00 There's a reason why limits were implemented and why everyone is saying you should be careful when playing around with LN. That being said: this guy was being an idiot.
— WhalePanda (@WhalePanda) October 24, 2019
Leestip van de week: verslag Lightning Conference Berlijn
Aansluitend daarop: In dit artikel gaat Aaron van Wirdum van Bitcoinmagazine.com in op de vraag: 'Oplichting of herhaling? In Berlijn, geloven bitcoin diehards nog steeds in het Lightning Network'.
Het is een zeer inhoudelijk opgeschreven reportage vanuit Berlijn, waar onlangs de eerste Lightning confentie gehouden is. Het artikel concludeert als volgt:
[penci_blockquote style="style-2" align="none" author=""]'Ja, de technologie is jong en er is nog veel verbetering nodig. Onlangs is er nog een kritieke bug gevonden (en gefixed) onder de implementaties van Lightning: een reminder dat de de technologie nog enigszins experimenteel is, het vergt inderdaad een marathon om alle plooien glad te strijken'. [/penci_blockquote]
Webshop: Astronaut op maan t-shirt!
Leuk nieuws! We hebben onze webshop gelanceerd, waar een supercool astronauten-shirt te koop is. Binnenkort volgen een paar nieuwe items.
Stageplekken bij New Block Media!
New Block Media, de uitgever achter bitcoinmagazine.nl en blockchainstories.com heeft per 1 december 2019 twee stageplekken.
We zijn op zoek naar derde – of vierdejaarsstudenten die gespecialiseerd zijn in online marketing, multimedia design of journalistiek.
Interesse? Neem contact op met Wessel Simons via [email protected].