‘100.000 Cubanen gebruiken bitcoin na Amerikaanse sancties’

Naar verluidt gebruiken 100.000 Cubanen bitcoin en andere crypto’s als reactie op Amerikaanse economische sancties, berichten NBC News en Bitcoinmagazine.com. Het gaat om schattingen gebruikers op basis van internetgedrag.

Een van de pushfactoren is dat de inwoners van Cuba sinds 3 jaar toegang hebben tot het internet. Het aanmaken van een bitcoinadres is zo een stuk laagdrempeliger geworden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Bovendien wordt het land geraakt door internationale sancties, de Verenigde Staten voorop. Dat maakt het voor Cubanen lastig en duur om dollars uit de VS van familie en vrienden te ontvangen.

Door middel van een bitcoin of lightning adres is het overmaken van geld een koud kunstje geworden. Zonder derde partij zoals een bank of geldverwerker is het mogelijk om elkaar geld toe te sturen.

NBC sprak onder meer café-eigenaar Nelson
Rodriguez die bitcoin en cryptocurrency’s accepteert. Hij wil graag een nieuwe vorm van betaling accepteren. ‘Ik hou van bitcoin en crypto omdat ik in de filosofie geloof’.

Geld als soeverein goed, zonder invloed van een centrale entiteit die bepaalt wat er met je geld gebeurt of wat je met je geld kunt. Door sancties kan de waarde van een munt plots dalen doordat de munt minder aantrekkelijk wordt voor buitenlandse investeerders bijvoorbeeld.

Sancties en boetes

Door de sancties van de Amerikaanse overheid kunnen inwoners van Cuba geen gebruik maken van PayPal, Revolut en Zelle. Ook het aangaan van een lening is uit den boze. Financiële instellingen zoals JP Morgan en Deutsche Bank zijn geconfronteerd met boetes van meerdere miljoenen dollars voor het
verlenen van diensten aan Cubanen.

Vorig jaar waren er al plannen om bitcointransacties te reguleren, maar eind april heeft het land een eerste stap gezet om cryptoproviders te reguleren. Dienstverleners moeten aan een aantal eisen voldoen voor een vergunning.

Een leraar aan de Pontificia Universidad
Javeriana Cali in Colombia en de voormalige Cubaanse econoom van de centrale
bank, Pavel Vidal, zeggen ook: ‘Als de centrale bank
een vriendelijk wettelijk kader creëert, is dat omdat ze al
hebben besloten dat dit voordelen kan opleveren voor het land.’

Volgens uitvoerend directeur van de Cuba Study Group, Ricardo
Herrero is het embargo dat tegen Cuba is ingesteld ‘het meest rigide en uitgebreide sanctieregime tegen welke samenleving dan
ook ter wereld’.

De prijs in euro’s bij Bitvavo:

Disclaimer: dit is géén financieel advies. Cryptocurrency’s zijn risicovolle assets.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens
langs in onze Telegram
chat
, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
adoptieBitcoin nieuws

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...