14% van Russen denkt dat cash geld binnen 10 jaar verdwijnt

Binnen nu en 10 jaar gaan cryptocurrency’s papier geld als betaalmiddel vervangen. Dat denkt 14% van de respondenten uit een Russisch onderzoek. Echter, 39% vermoedt dat cash geld niet zomaar uit de samenleving verdwijnt.

Bitcoin in Rusland

Het is een belangrijkste uitkomst van een onderzoek door de Otkritie Bank, een top 10 in het land met bijna 150 miljoen inwoners. Het onderzoek is tussen 12 en 16 april onder duizend Russen tussen de 18 en 65 jaar afgenomen. Het zijn respondenten die allen leven in steden met 100.000 inwoners of meer.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De resultaten varieerden nogal per regio, waarbij respondenten uit het noordwesten het minste vertrouwen hebben in cryptovaluta. Maar in de kosmopolitische stad Moskou is er opvallend veel vertrouwen in valuta zoals bitcoin (BTC).

21% van de Moskovieten denkt dat cryptocurrency’s binnen nu en tien jaar cash geld gaan vervangen. 40% denkt dat banken zich gaan ontwikkelen tot ‘digitale betaalplatformen’. Momenteel zijn er ~364 commerciële banken in Rusland.

Digitale roebel

Net zoals China, de VS en Europa is ook Rusland druk bezig met het ontwikkelen van een digitale roebel. De centrale bank in het land dat een eerste prototype eind dit jaar afgerond is. De eerste pilots moeten dan in 2022 gaan lopen.

Russen kunnen dan een bankrekening openen met de centrale bank naast hun bestaande rekening bij een commerciële bank. Uit eerder onderzoek van dezelfde Otkritie bank bleek dat 47% van de ondervraagden open staat voor een digitale roebel.

Tegelijkertijd zijn er ook vraagtekens, want 39% van de respondenten denken dat het lastig is om cash geld in het betalingsverkeer op te geven. 46% vindt dat men de keuze moet krijgen om te betalen met cryptocurrency’s of papier geld.

Betalen met een andere (digitale) munt dan de roebel ligt echter gevoelig in het kolossale land. Het bezitten van een bepaalde hoeveelheid cryptomunten is toegestaan, maar betalen met bitcoin is verboden. Ook mogen ambtenaren per april 2021 geen bitcoin of andere cryptovaluta bezitten en is men verplicht om hun vermogen in crypto te melden bij de autoriteiten.

Spionage en regels

Bovendien houdt de overheid alle transacties tussen roebel en bitcoin nauwlettend in de gaten. De landelijke toezichthouder Rosfinmonitoring liet eerder dit jaar aan het
parlement weten dat ze de transacties tussen bitcoin en de roebel goed
in de gaten houden.

Ook wil Putin voorkomen dat Russen bitcoin over de grens gaan sturen. De president wil extra regels gaan maken om ‘illegale’ internationale betalingen te beboeten. Het gaat
specifiek om transacties met ‘digitale financiële assets’.

Wil je graag meepraten over het nieuws? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app!

Lees meer over:
Rusland

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...