Tientallen bitcoinfondsen wachten op goedkeuring in VS

Tientallen bitcoinfondsen wachten in de Verenigde Staten op een oordeel van de toezichthouders. De Securities and Exchange Commission (SEC) hield jaren lang allerlei aanvragen tegen, maar de situatie is veranderd.

Het ecosysteem rondom bitcoin (BTC) groeit en verandert constant. Sins deze maand is daar een nieuw soort fonds bij gekomen in Amerika genaamd bitcoin exchange-traded funds (ETF’s).

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De ProShares Bitcoin Strategy ETF is de eerste in hun soort. Het is het eerste op bitcoin futures gebaseerde product dat aan een Amerikaanse beurs werd genoteerd. Het fonds heeft het tickersymbool BITO en die is te vinden op de New York Stock Exchange.

ProShares was niet de eerste met een aanvraag, maar is toch als eerste door alle hoepels gesprongen om dit voor elkaar te krijgen. Op de eerste handelsdag van de eerste bitcoin ETF werd er voor bijna $1 miljard aan aandelen verhandeld.

Fondsen

Het draaiboek is bekend en dus komen er steeds meer ETF’s op de markt. De fondsen die nu goedkeuring krijgen en langzaam maar zeker beginnen zijn wel allemaal gebaseerd op futures. Er komt geen echte bitcoin in het spel. Het gaat puur om speculatie op de bitcoin koers middels futures.

Dit soort financiële producten zijn in tal van markten beschikbaar en erg populair onder professionele handelaren. Voor de gemiddelde particulier is het waarschijnlijk een stuk minder interessant.

Je kunt ook gewoon bitcoin kopen als je blootstelling wil, bijvoorbeeld. Dat geldt dus niet voor partijen die een ETF willen starten in de Verenigde Staten. Aanvragen die op echte bitcoin zijn gebaseerd worden voorlopig nog afgewezenen afgehouden. Volgens toezichthouders is dat nog te risicovol.

Een van de belangrijkste kandidaten om een ‘spotmarkt ETF’ op te tuigen is Grayscale. In hun Grayscale Bitcoin Trust zit momenteel al 654.600 BTC. Dat is tegen de huidige koersen ruim $40 miljard aan bitcoin. Zij willen hun huidige fonds omzetten naar een exchange-traded fund.

Hieronder vind je een lijst van namen die ook mee willen doen in deze industrie. Het zijn er nogal wat:

Tientallen bitcoinfondsen wachten op goedkeuring in VS
De lijst van bitcoinfondsen dat nog wacht op goedkeuring volgens Bloomberg.
Lees meer over:
AmerikaBitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...