All-time low voor Turkse lira, die hevige inflatie ondervindt

All-time low voor Turkse lira, die hevige inflatie ondervindt

De Turkse lira heeft een nieuw dieptepunt bereikt: één tiende van een Amerikaanse dollar. Nog nooit was de waarde van de nationale valuta van Turkije zo laag. En indirect was de nood naar waardevast geld nog nooit zo hoog.

Turkse lira knalt omlaag

Je kunt nu met 10,00 lira één Amerikaanse dollar kopen. Daarmee is de waarde 25% gedaald ten opzichte van begin dit jaar. Als we terug gaan in de tijd, is te zien dat je precies vijf jaar geleden (in 2016) aan 3,00 lira nog genoeg had.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

All-time low voor Turkse lira, die hevige inflatie ondervindt

Alle Turken die hun spaargeld in lira aanhouden, hebben hun koopkracht (ten opzichte van de dollar) in de afgelopen jaren dus zien verdampen.

Of anders gezegd: waar men vijf jaar geleden nog pak hem beet 300 dagen in het jaar werkte voor een jaarsalaris, is daar nog maar 90 dagen aan werk van over.

Of zoals Bitcoindenker Robert Breedlove het vaak zegt: Inflatie is diefstal van geld. Geld is een representatie van werk. Werk is een representatie van menselijke tijd. Menselijke tijd is wat we zien als 'leven', wat dus door overheden wordt afgenomen.

Want de devaluatie van de lira is iets waar de overheid van Turkije een groot aandeel aan heeft.

De afgelopen jaren zijn er verschillende perikelen geweest rondom de valuta van het Europees-Aziatische land. Zo ontsloeg president Erdogan een aantal maanden geleden nog de centrale bankier van het land, toen hij een renteverhoging doorvoerde om de inflatie te stoppen.

Als reactie op het nieuws schoot de lira in één nacht met 14% omlaag.

Bitcoin als schaars alternatief

Tegelijkertijd won Bitcoin de afgelopen maanden aan populariteit in Turkije. De reden is niet heel gek: Bitcoin is schaars en niet te manipuleren. Niet door centrale banken en ook niet door presidenten.

Het monetair beleid staat in steen gebeiteld: elke vier jaar wordt Bitcoin schaarser en de maximale supply is 21 miljoen BTC.

Mede daardoor verklaarde Erdogan twee maanden geleden nog de oorlog aan de decentrale cryptomunt. Als dekmantel voor dit besluit noemde hij juridische, de extreme volatiliteit en criminaliteit.

Ook in Nederland en de Verenigde Staten is de inflatie aanzienlijk, namelijk respectievelijk 4,1% en 6,1%.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin inflatie turkije

De bitcoin prijs in euro's:

Plaats reactie

666

0 reacties

Laad meer reacties

Je bekijkt nu de reacties waarvoor je een notificatie hebt ontvangen, wil je alle reacties bij dit artikel zien, klik dan op onderstaande knop.

Bekijk alle reacties