Amerika organiseert groot congres over cybercrime en witwassen via crypto’s

Amerika wil dertig landen bij elkaar brengen om te praten over de toenemende dreiging van ransomware en andere vormen van cybercrime, zo meldt Reuters na uitspraken van president Joe Biden.

Amerika wil gezamenlijke aanpak cybercrime

Het gaat om een online sessie met als organisator de Nationale Veiligheidsraad van het Witte Huis. Cryptovaluta spelen ook een rol in de discussie omdat hackers in toenemende mate crypto’s eisen als losgeld.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Cybercrime is op het prioriteitenlijstje van de Biden-regering gestegen na twee incidenten eerder dit jaar die de energie – en voedselvoorziening in het land hebben ontregeld.

Allereerst heeft vleesfabrikant JBS elf miljoen dollar aan losgeld betaald nadat hun IT-systemen lam waren gelegd. De Amerikanen verdenken een Russische hackersgroep van de aanval.

Hetzelfde overkwam brandstofproducent Colonial Pipeline, die vijf miljoen dollar aftikte om weer toegang tot haar systemen te krijgen. Het losgeld in beide gevallen is betaald in bitcoin.

Door middel van ransomware kunnen hackers vrij gemakkelijk IT-systemen lamleggen. Dit soort aanvallen hebben ook in Nederland plaatsgevonden.

Counter-Ransomware Initiative

De Biden-regering noemt het informele initiatief Counter-Ransomware Initiative en de diplomatieke druk op andere landen zoals Rusland toe om deel te nemen.

Overigens heeft het Witte Huis geen lijst met landen bekendgemaakt, maar gezien de expertise en de vestiging van Europol in Den Haag ligt het voor de hand dat Nederland ook aanschuift.

Het ministerie van Financiën van Amerika uitte al eerder haar zorgen over de rol van crypto’s bij het witwassen van criminele gelden.

Daarvoor werd al duidelijk dat Biden wil optreden tegen de inzet van cryptocurrency’s bij ransomware, zo schreef
de Wall Street Journal.

Wil je
op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en
download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...