Yellen benadrukt risico’s van Tether en andere stablecoins

De Amerikaanse overheid wil stablecoins gaan reguleren, zo bleek al uit eerdere berichtgeving deze week. Het ministerie van Financiën zal vooral gaan wijzen op de risico’s die aan dit type cryptovaluta zijn verbonden.

Stablecoins

Stablecoins zijn munten die worden uitgegeven op de blockchain, maar waarvan de waarde gedekt is door fiduciaire munten zoals de dollar en de euro. Bekende voorbeelden zijn Tether USDT en USDC, waar Coinbase bij de totstandkoming betrokken was.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Voor (flits) handelaren zijn de voordelen duidelijk: de kosten om te handelen met stablecoins lig beduidend lager dan met fiat geld zoals dollars en euro’s. Ook verwerkt een blockchain een transactie vele malen sneller dan een traditioneel geldnetwerk zoals Fedwire of SEPA.

Maar er zitten ook risico’s aan. Hoe zit het met de dekking? Wat als iedere houder zijn stablecoins wilt inwisselen door dollars? Welke marktpartijen hebben toegang tot de stablecoins en hoe kunnen ze de markt bespelen?

Kortom, welke garantie heb je als houder van een stablecoin? Is het een instrument om rendement te maken zoals een aandeel? Of is het geld zoals de dollar?

Risico’s

Dit soort vragen leiden tot kopzorgen bij overheden en toezichthouders. In de VS neemt ministerie van Financiën het voortouw om met nieuwe regels te komen.

Volgens persbureau Bloomberg gaat dit ministerie vooral de risico’s van stablecoins benadrukken. Een van de uitdagingen is de dekking en daarmee gepaard zijnde aflossingsrisico’s.

Wat als elke houder van Tether de dollars gaat claimen? Kortom, welke garanties heb je? Dat hetzelfde geldt voor de gemiddelde bank, is een ander dossier.

Het is Amerika er veel aan gelegen om meer helderheid te scheppen in de definitie van dit soort cryptovaluta. Europa is met een vergelijkbaar raamwerk bezig onder de naam ‘Markets in crypto assets regulation’ (MiCA).

Amerika wil het federaal aanvliegen, ook omdat stablecoins jaarlijks een steeds groter aandeel in de cryptomarkt innemen.

Ongereguleerde beurzen zoals Binance, FTX en OKEx maken voor hun risicovolle hefboomconstructies tot x20 veelvuldig gebruik van USDT als handelsdraaischijf.

Meer grip

Overheden en toezichthouders willen daarom meer grip krijgen op deze marktpraktijken. Niet alleen eisen ze van beurzen dat ze zich registeren en een centraal kantoor gaan oprichten, ze richten hun pijlen ook steeds meer op de uitgevers van deze stablecoins.

Zo heeft de staat New York gerechtelijk afgedwongen dat Tether Inc. het bedrijf achter de Tether munt, periodiek moet rapporteren of o.a. dekkingspercentage en solvabiliteit.

De uitgevende bedrijven achter USDC en ook Paxos hebben overigens wel een handelslicentie, maar geen volledige banklicentie.

Het is minister Janet Yellen, de voormalige voorzitter van de Federal Reserve en openlijk scepticus van cryptocurrency’s als nieuwe assetklasse, er alles aan gelegen om stablecoins in een ‘hokje’ te stoppen.

De komende weken verschijnen er twee belangrijke rapporten die van belang zijn voor de bitcoin markt. Allereerst komt het Amerikaanse ministerie van Financiën met een pleidooi om stablecoins federaal te reguleren.

Daarnaast zal de Financial Stability Oversight Council een onderzoek starten naar de risico’s die stablecoins met zich meebrengen voor de stabiliteit van het financiële stelsel.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Amerikastablecoins

By Wessel Simons

Journalist en mede-oprichter van bitcoinmagazine.nl in 2017. De site is uitgegroeid tot een van de belangrijkste bitcoin - en cryptosites van de Benelux met ruim 1 miljoen gebruikers.

Meest gelezen

Nieuws
Bitcoin koers breekt door $35.000, ligt $48.000 in het verschiet?

Bitcoin is de afgelopen 24 uur door de $35.000 grens gebroken. Analisten anticiperen op een...

Nieuws
Apple-Gebruikers Opgelet: Hackers Hebben Het Gemunt op Je Crypto

Nieuwe malware gericht op Apple's MacOS, vermoedelijk gelinkt aan de Noord-Koreaanse hackersgroep Lazarus, heeft blockchain-ingenieurs...

Nieuws
Goedemorgen Bitcoin: Hayes voorspelt bitcoin koers van 1 miljoen dollar

Goedemorgen! We hebben het laatste nieuws voor je op een rij gezet. Begin de dag...

Nieuws
Solana Bulls Razen Vooruit, Ligt $50 In Het Verschiet?

Cryptomunt Solana heeft opmerkelijke veerkracht getoond op zijn bullish koers, ondanks kleine tegenvallers in het...

Nieuws
De beste en meest interessante afleveringen van de Hup Bitcoin podcast

In het afgelopen jaar hebben we in totaal meer dan 70 afleveringen van onze Hup...

Lees meer

Net binnen

Nieuws
Opnieuw Amerikaanse bank in de problemen, bullish voor bitcoin (BTC)?

New York Community Bank ($NYCB) viel gisteren met 20 procent naar beneden om daarmee zijn...

Nieuws
Donald Tump investeert miljoenen dollars in memecoins?

Het crypto-portfolio van Donald Trump vertegenwoordigt momenteel een waarde van 6,6 miljoen dollar. De op...

wat is ripple Nieuws
Ripple Rechtszaak In Hoger Beroep, Kan Ripple 1 Euro Worden?

Terwijl investeerders wachten op updates over de Ripple rechtszaak, is de XRP koers met -0,3%...

Wat is Solana Nieuws
SOL Koers Stijgt 28%, Gaat Solana Nog Stijgen Deze Crypto Rally?

Na Bitcoins krachtige prestatie en de zijwaartse beweging rond $62,000 gebeurde er veel op de...

Bitcoin bearish Nieuws
Bitcoin Duikelt Omlaag: $600 Miljoen Uit ETF Gesluisd in Recorduitstroom!

Bitcoin zag een daling van meer dan 3% van zijn hoogste punt in de afgelopen...

Lees meer