Yellen benadrukt risico’s van Tether en andere stablecoins

De Amerikaanse overheid wil stablecoins gaan reguleren, zo bleek al uit eerdere berichtgeving deze week. Het ministerie van Financiën zal vooral gaan wijzen op de risico’s die aan dit type cryptovaluta zijn verbonden.

Stablecoins

Stablecoins zijn munten die worden uitgegeven op de blockchain, maar waarvan de waarde gedekt is door fiduciaire munten zoals de dollar en de euro. Bekende voorbeelden zijn Tether USDT en USDC, waar Coinbase bij de totstandkoming betrokken was.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Voor (flits) handelaren zijn de voordelen duidelijk: de kosten om te handelen met stablecoins lig beduidend lager dan met fiat geld zoals dollars en euro’s. Ook verwerkt een blockchain een transactie vele malen sneller dan een traditioneel geldnetwerk zoals Fedwire of SEPA.

Maar er zitten ook risico’s aan. Hoe zit het met de dekking? Wat als iedere houder zijn stablecoins wilt inwisselen door dollars? Welke marktpartijen hebben toegang tot de stablecoins en hoe kunnen ze de markt bespelen?

Kortom, welke garantie heb je als houder van een stablecoin? Is het een instrument om rendement te maken zoals een aandeel? Of is het geld zoals de dollar?

Risico’s

Dit soort vragen leiden tot kopzorgen bij overheden en toezichthouders. In de VS neemt ministerie van Financiën het voortouw om met nieuwe regels te komen.

Volgens persbureau Bloomberg gaat dit ministerie vooral de risico’s van stablecoins benadrukken. Een van de uitdagingen is de dekking en daarmee gepaard zijnde aflossingsrisico’s.

Wat als elke houder van Tether de dollars gaat claimen? Kortom, welke garanties heb je? Dat hetzelfde geldt voor de gemiddelde bank, is een ander dossier.

Het is Amerika er veel aan gelegen om meer helderheid te scheppen in de definitie van dit soort cryptovaluta. Europa is met een vergelijkbaar raamwerk bezig onder de naam ‘Markets in crypto assets regulation’ (MiCA).

Amerika wil het federaal aanvliegen, ook omdat stablecoins jaarlijks een steeds groter aandeel in de cryptomarkt innemen.

Ongereguleerde beurzen zoals Binance, FTX en OKEx maken voor hun risicovolle hefboomconstructies tot x20 veelvuldig gebruik van USDT als handelsdraaischijf.

Meer grip

Overheden en toezichthouders willen daarom meer grip krijgen op deze marktpraktijken. Niet alleen eisen ze van beurzen dat ze zich registeren en een centraal kantoor gaan oprichten, ze richten hun pijlen ook steeds meer op de uitgevers van deze stablecoins.

Zo heeft de staat New York gerechtelijk afgedwongen dat Tether Inc. het bedrijf achter de Tether munt, periodiek moet rapporteren of o.a. dekkingspercentage en solvabiliteit.

De uitgevende bedrijven achter USDC en ook Paxos hebben overigens wel een handelslicentie, maar geen volledige banklicentie.

Het is minister Janet Yellen, de voormalige voorzitter van de Federal Reserve en openlijk scepticus van cryptocurrency’s als nieuwe assetklasse, er alles aan gelegen om stablecoins in een ‘hokje’ te stoppen.

De komende weken verschijnen er twee belangrijke rapporten die van belang zijn voor de bitcoin markt. Allereerst komt het Amerikaanse ministerie van Financiën met een pleidooi om stablecoins federaal te reguleren.

Daarnaast zal de Financial Stability Oversight Council een onderzoek starten naar de risico’s die stablecoins met zich meebrengen voor de stabiliteit van het financiële stelsel.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Amerikastablecoins

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...