‘Amerikaanse tak Binance maakt zich klaar voor beursgang’

Binance wil Coinbase achterna. De cryptobeurs van frontman “CZ” wil met de Amerikaanse tak van de exchange naar de beurs toe.

Binance overweegt IPO

Het gaat dus om de Binance US-afdeling van de beurs. CEO Changpeng Zhao vertelt meer over zijn plannen tijdens het Redefine Tomorrow-event:

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

“Onze partner in de VS bekijkt de potentiële IPO-route. De manier waarop we dat willen doen staat nog niet 100% vast.”

Na de notering van Coinbase aan de Nasdaq eerder dit, staat er een reeks cryptobedrijven in de rij om als tweede genoteerd te worden. Het ecosysteem groeit, en naast Binance hebben eerder Gemini, Kraken en Circle ook al aangegeven interesse te hebben.

Zhao vertelt dat er voor de internationale divisie van Binance(.com) nog niet direct een IPO op de planning staat, maar dat dit in de toekomst zou kunnen veranderen. Dit is een opmerkelijke verandering ten opzichte van wat Zhao eerder dit jaar vertelde. Destijds zei hij dat hij met Binance een meer crypto-native “route” wil volgen, door de eigen BNB-token een belangrijke plek te geven, in plaats van het doen van een traditionele beursgang.

Bedrijfsstructuur

Áls het moederbedrijf Binance zelf voor een IPO zou willen gaan, dan zouden ze de bedrijfsstructuur moeten veranderen, zo vertelt Zhao. De meeste regelgevende instanties willen een hoofdkantoor en een juridische entiteit zien.

“We zijn die structuren aan het opzetten. Als dat eenmaal allemaal staat, kunnen we een beursgang makkelijker maken. Dus dat is niet uitgesloten. Maar op dit moment bevinden we ons nog in de beginfase.”

De cryptomarkt is nu “relatief zwaar gereguleerd”, aldus Zhao. Dit zorgt er voor dat het voor Binance allemaal moeilijker wordt. Ze hebben het de laatste jaren niet zo nauw genomen met de regels.

Niet geheel verrassend liepen ze de laatste maanden tegen verschillende problemen aan. Van een (tijdelijke) stop op betalingen met iDeal, SEPA en Britse ponden tot onderzoeken in verschillende jurisdicties.

Aannemen extra compliance-specialisten

Door de toenemende regeldruk, breidt Binance haar team ook uit. Zhao vertelt dat ze veel compliance-specialisten aannemen, en ook veel ex-toezichthouders. Ze willen op deze manier de communicatie tussen Binance en de regelgevers verbeteren. Zhao erkent dat dit momenteel niet een van de sterke punten van het bedrijf is.

Met Binance US zijn ze wat dat betreft op de goede weg. Ze namen onlangs Brian Brooks aan, de voormalige voorzitter van Office of the Comptroller of the Currency (OCC), toezichthouder op de bancaire sector in Amerika. Ze zijn nu op zoek naar een Britse equivalent van Brooks.

Hij vertelt zelfs dat hij eigenlijk op zoek is naar een nieuwe CEO, die “een achtergrond heeft in regulering.” Eerder dit jaar vertelde hij al dat hij wil terugtreden als CEO. De komende twee tot vijf jaar wil hij zich volledig gaan concentreren op de ecosysteem van de Binance Smart Chain (en de BNB-token).

Intussen hebben overheidsinstanties in de VS, het VK, Japan, Italië, Thailand, Polen en de Kaaimaneilanden waarschuwingen afgegeven tegen de beurs.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!