Bitcoin beurzen in Argentinië moeten maandelijks gegevens van klanten delen met belastingdienst

Argentijnse bitcoin beurzen moeten maandelijks rapporteren aan de lokale autoriteiten. Bedrijven in het land moeten regelmatig data delen.

Deze maatregel is een vervolg op eerdere stappen van de Argentijnse regering om de bitcoin industrie in een vorm te gieten die zij willen. Voor overheden en bijvoorbeeld belastingdiensten is controle en inzicht in geldstromen erg belangrijk.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Meer controle

Het gaat bij dit soort maatregelen simpelweg om meer controle. Bitcoiners en bedrijven krijgen in het land steeds meer te maken met strengere en ingrijpende nieuwe wetten. De Argentijnse belastingdienst verwacht een maandelijks rapport van alle beurzen in het land.

In dit specifieke geval is het volgens Decrypt een nieuwe wet die geldt voor veel meer financiële instellingen in het land. Banken, betaalverwerkers en dus beurzen moeten veel blootgeven van hun klanten.

Het land en haar inwoners worden geteisterd door heftige inflatie. Om de uitstroom van Argentijnse peso zo veel mogelijk tegen te werken worden de uitgangswegen goed in de gaten gehouden. Argentijnen mogen ook slechts 1.000 euro per maand kopen met hun peso.

De belastingdienst verwacht onder andere het hele klantenbestand, de complete transactiegeschiedenis en de hoeveelheid geld aan het einde van de maand op een specifiek account.

Een ander voorbeeld van het huidige beleid in Argentinië vinden we bij de centrale bank. Alle banken in het land moeten de centrale bank van Argentinië informeren over klanten die ooit te maken hebben gehad met bitcoin.

Toezicht in Nederland

Ook in Nederland moeten beurzen en brokers desgevraagd gegevens delen met bijvoorbeeld de Belastingdienst. Grote transacties moeten (net als bij andere financiële instellingen) worden gemeld bij de autoriteiten.

Daarnaast is De Nederlandsche Bank (DNB) aangewezen als toezichthouder voor bedrijven in de industrie. Iedereen die te maken heeft met transacties van de euro naar bitcoin of andersom moet zich registreren. Bij zo’n registratie komen allerlei eisen kijken.

Vanuit de industrie (en ook hier op de redactie, trouwens) wordt er slecht gereageerd op de huidige regels. Bitcoin broker Bitonic daagde DNB voor de rechter. Onder andere de strenge verificatie-eisen kwamen in de rechtszaak aan bod.

De rechter gaf Bitonic grotendeels gelijk, maar tot op heden is er niets veranderd.

Lees meer over:
ArgentiniëBitcoin nieuws

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...