‘Bitcoin is belangrijke betaallaag voor internationale handel’, aldus zakenbank Citi

612 totale weergaven
|

Bitcoin staat op een belangrijk omslagpunt: adoptie door de mainstream of een implosie door speculatie.Maar zodra Bitcoin doorbreekt, kan het juist vanwege het neutrale karakter van globaal belang zijn. Bijvoorbeeld om betalingen in de internationale handel efficienter te verwerken, zo luidt één van de conclusies van het rapport 'Bitcoin at a tipping point' door investeringsbank Citi.

Bitcoin als 'Poolster'

Citi gevestigd in New York is de grootste uitgever van creditcards en heeft wereldwijd 138 miljoen accounts, circa 4 keer zoveel als de ING. In het rapport zijn de diverse toekomstscenario's van Bitcoin onderzocht als belangrijkste asset van de cryptomarkt.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Ze betitelen Bitcoin als de "North Star of Innovation", de pool waar de andere sterren (andere munten) omheen draaien. Het vlaggenschip van de sector dat het meeste kapitaal en de meeste bedrijvigheid aantrekt van Tesla tot Square.

Allereerst zit Bitcoin in een volgende adoptiefase. Waren het in 2017 nog veelal particuliere beleggers (en speculanten) die letterlijk de koers bepaalden, het zijn nu bedrijven en overheden die Bitcoin als kasreserve beschouwen. Grote partijen hebben (letterlijk) de sleutels in handen voor verdere adoptie. We zien dat het ecosysteem miljoenen dollar investeert in het financieel steunen van bitcoin ontwikkelaars.

Bitcoin staat anno 2021 op een belangrijk kruispunt: gaat het mainstream doorbreken als store of value en betaallaag voor de 'reële economie'?

Volgens de analisten van Citi kán Bitcoin in de toekomst fungeren als een betalingsnetwerk voor de internationale handel, in het bijzonder de import en export van goederen en diensten. Want bitcoin heeft als voordeel: het is neutraal, goedkoop en ja, snel. Omdat bitcoin politiek neutraler is dan de dollar, omdat het tegen meer lokale valuta is in te wisselen.

'Bitcoin wordt de de facto Poolster van de digitale assetsector. Bitcoin is het kompas voor het bredere ecosysteem.'

Snel want Bitcoin verwerkt gemiddeld ruim 300.000 transacties per dag en die betalingen zijn dan ook bevestigd op de betaallaag. Daarnaast wordt er hard gewerkt aan het Lightning Network, de sublaag om betalingen goedkoper en sneller te maken.

Risico's en uitdagingen

Dat wil niet zeggen dat er géén risico's en uitdagingen zijn. Een van de uitdagingen is dat andere cryptovaluta Bitcoin inhalen als leidende munt, zo stellen de auteurs.

Ze ondersteunen deze stelling met cijfers. Bitcoin is dan wel met 270% gestegen, het overige marktsegment (alternatieve munten oftewel altcoins) zijn gezamenlijk met 375% gestegen. Kortom, de Bitcoin dominantie is vorig jaar afgenomen. In 2019 was er nog sprake van een dominantie van 69%, maar dat is in 2020 gedaald naar 62%.

En als betaalmiddel speelt de volatiliteit de munt nog parten. Tussenoplossingen zoals Strike, die het Bitcoin Lightning Network inzet om fiat betalingen instant te versturen, vallen tussentijds het adoptiegat.

Een andere uitdaging ligt er op macroniveau. Bedrijven en overheden kopen Bitcoin om zich in te dekken tegen koopkrachtverlies van de dollar (en de euro). Deze zorgen zijn verergerd tijdens de coronacrisis. Overheden hebben hun staatsschulden verruimd om bedrijven en particulier financieel tijdelijk te redden.

Maar mocht de economie zich sneller herstellen uit deze crisis, dan kán dat een negatief koopsignaal aan de asset Bitcoin afgeven. Bij een groeiende economie willen investeerders willen geld steken in sectoren die daar het meeste van profiteren, zo is de gedachte.

Het is echter maar de vraag of het westen snel gaat herstellen. China liet over 2020 wél een economische positieve groei zien.

Ook investeerder Ruffer is optimistisch

Niet alleen Citi is grotendeels lovend over Bitcoin, dat is de Britse investeringsmaatschappij Ruffer ook. In de presentatie van hun halfjaarcijfers over het tweede gedeelte van 2020 voorspellen ze een doorbraak voor bitcoin.

In november 2020 besloot de Britse assetmanager om circa $744 miljoen te investeren in Bitcoin. Maar nog voor de Kerstmis verkocht de firma ~40% van zijn Bitcoin stack. Dat leidde tot een tussentijdse winst van 650 miljoen dollar.

"Het is nog relatief vroeg, want staan aan het begin van een langdurige trend van acceptatie van Bitcoin. (...) Bitcoin heeft niet het beste imago en dat beschouwen we als een risicopremie. We zien dat deze asset door een proces van normalisatie, regulering en institutionalisering gaan. In onze ogen leidt dat tot een drastische stijging van de prijs."

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...