Bitcoin is nu $55.000 waard volgens deze ‘conservatieve’ berekening

480 totale weergaven

De bekende on-chain analist Willy Woo doet weer van zich spreken met een model om de reële waarde van bitcoin te bepalen op historische marktgegevens.

Het Bitcoin Supply Shock Valuation model probeert de toekomstige vraag en aanbod te kwantificeren op historische prestaties van bitcoin.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

In het meest conservatieve scenario binnen dit model zou bitcoin momenteel $55.000 waard moeten zijn op basis van historische waarden.

De huidige koers ligt op ~$50.800.

Disclaimer: dit is géén financieel advies!

On-chain statistieken

Hoewel de spotprijs al een tijdje zijwaarts gaat rond de $50.000 regionen, zijn on-chain analisten zoals Woo en Will Clemente een stuk bullischer.

Dat komt omdat ze on-chain zien dat het aanbod van bitcoin op de markt slinkt, terwijl de spotprijs achterblijft. Ze maken de these van de supply shock, vertaald als voorraadschok om plotse veranderingen van het bitcoin aanbod te duiden.

Een supply shock is simpelweg de onbeschikbare illiquide bitcoin voorraad gedeeld door de beschikbare, liquide voorraad.

Zijn kijk op het vraag-en-aanbodmodel is vrij simpel: iemand die niet van plan is te verkopen staat aan de vraagzijde ('bid'), terwijl iemand die wilt verkopen aan de aanbodzijde staat ('ask').

Woo gebruikt bovendien een algoritme om historische vraag- en aanbodsituaties met nu te vergelijken, om zo de reële prijs preciezer te schatten.

'Een prijs van $55.000 is conservatief omdat één van de statistieken, de Exchange Supply Shock, nu een all-time high schrijft en er daardoor geen historisch vergelijkingsmateriaal is'.

Met andere woorden: de huidige recordschaarste bij beurzen is niet volledig meegenomen in de rekensom, dus in werkelijkheid ligt de reële waarde misschien wel hoger dan die $55.000.

Beleggers kiezen ervoor om te kopen en hun munten in cold storage op te slaan of elders in te zetten (Lightning Network, derivatenmarkten, rente-aanbieders et cetera).

Verhouding vraag en aanbod

De onderstaande grafiek laat de verhouding zien tussen de prijsschommelingen en de verhouding tussen vraag en aanbod en bijbehorende intenties van de beleggers.

In mei 2021 heeft plotse verandering in vraag en aanbod ook geleid een heftige prijsbeweging (daling).

Maar in maart 2020 zakte de prijs heftig zonder dat er heftige veranderingen in de vraag en aanbod waren.

Bitcoin is nu $55.000 waard volgens deze 'conservatieve' berekening
Bitcoin Supply Shock Valuation

$50.000 als drempel

On-chain analisten maken regelmatig gebruik van de supply shock theorie, ook omdat 2021 het jaar is na 2020, het jaar dat de block subsidy gehalveerd is van 12,5 BTC naar 6,25 BTC.

Historisch betekende het jaar na de halvening altijd een bullish jaar, iets wat ook in 2017 gebeurde. Niettemin gedraagt de markt zich eerder als het jaar 2013 dan het jaar 2017.

Binnen het stock-to-flow-model van Plan B sluit september in een worst case scenario de maand af met een waardering van $43.000. Om uiteindelijk 2021 bullish af te sluiten met een prijspeil van $100.000 rond Kerstmis.

Bloomberg bullish

Niet alleen Plan B durft de $100.000 te noemen voor 2021.

Volgens Mike McGlone van Bloomberg Intelligence gaat de bitcoin koers ook ooit naar de 100.000 dollar. Hij ziet bitcoin als een essentieel onderdeel van ieder portfolio. In de 'Crypto September 2021 Outlook' legt hij uit waarom.

Eerder zag Michael Gronager, CEO bij Chainalysis, een bedrijf dat veel on-chain onderzoek, een prijspeil van $100.000 als haalbaar.

Maar goed, voorlopig is het volgende level dat veroverd moet worden $54.000, zo stelt analist Will Clemente deze avond.

Let op! Geen elk model kan de prijs van bitcoin voorspellen, hou altijd rekening met correcties in deze zéér volatiele markt en beleg verstandig.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwson-chain

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...