‘Bitcoin markt ervaart gezonde correctie, $100.000 is reëel prijsdoel’

De vooruitzichten voor de bitcoin koers zijn nog steeds positief. Een prijsdoel van $100.000 is nog steeds reëel, stelt David Grider, Lead Digital Asset Strategist bij Fundstrat. Hij deed zijn uitspraken bij Yahoo Finance.

Bitcoin koerscorrectie

Dat is een bureau uit New York dat marktanalyses schrijft en professionele marktpartijen adviseert over onder meer de bitcoin markt. Ter relativering: ze staan erom bekend enorm boude uitspraken te doen over de prijs. Ook bij bitcoin geldt de economische wet: prijs is een resultante van vraag en aanbod. Stijgende vraag moet er dus wel zijn.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Zoals bekend is de koers van BTC behoorlijk ingezakt na de eerdere euforie rond $65.000. De afgelopen week was er sprake van een correctie van ruim 20%, waarbij de $47.555 op de Bitstamp grafiek raakt. Die bodem was sinds 6 maart niet meer geraakt.

Dat heeft tot gevolg dat het sentiment op de markt gezakt is na euforische weken.

'Bitcoin markt ervaart gezonde correctie, $100.000 is reëel prijsdoel'

Op moment van schrijven schommelt de koers rond de $50.000. De eerder genoemde Grider ziet het als een ‘gezonde correctie’ na de eerdere rally sinds eind 2020. De afgelopen maanden heeft de munt dan ook diverse records gevestigd en historisch terrein gewonnen.

Het rendement van de afgelopen 12 maanden is nog steeds 560%. Daarmee verslaat bitcoin andere assets zoals aandelen, obligaties, vastgoed, olie en die andere hedge: goud.

Bullmarkt

Volgens Grider is er géén twijfel over mogelijk dat de cryptomunt in een bullmarkt verkeert.

‘Het is niet een continue hype waar in 2017 sprake van was. Dit is een gezonde afkoelingsperiode voordat de bullmarkt zijn vervolg krijgt’.

De visie dat bitcoin nog in een vroege fase van deze bullcyclus verkeert, is ook een visie die de Nederlandse kwantitatieve analist PlanB deelt. Zijn stock-to-flow model kwantificeert de schaarste van het digitale goed dat bitcoin heet.

Hij heeft twee modellen gepubliceerd, beiden met een fors prijsdoel namelijk $100.000 en $288.000 gemiddeld voor de jaren tot en met 2024. Het viel op dat de spotprijs vrij precies de ‘voorspelde’ prijs uit het model volgde.

De Nederlander vreesde dat beleggers zijn model aan het ‘frontrunnen’ waren. Dat betekent dat beleggers anticiperen op een toekomstige prijsstijging om andere spelers in de markt voor te zijn.

Vooropgesteld: geen enkel model kan de markt voorspellen ook het stock-to-flow model van PlanB. Blijf daarom altijd kritisch op modellen of voorspellingen.

Wil de prijs van bitcoin nog flink stijgen, dan moet er sprake zijn van veel meer vraag dan aanbod. Tot en met 2024 komen er dagelijks ~900 nieuwe BTC op de markt, vanaf april/mei 2024 zullen dat er ~450 bitcoin zijn.

Het monetaire stelsel zit zo in elkaar dat de schaarste toeneemt en daarmee ook de inflatie. De huidige inflatie binnen het bitcoin is 1,8% en gaat in 2024 naar 0,9%.

Banken bepalen toon van muziek

Volgens Grider komt er veel toekomstige vraag van institutionele spelers zoals hedge fondsen, beleggingsfondsen, family offices maar ook vermogende individuen.

Maar ook banken springen op de markt. Morgan Stanley, een klinkende naam op Wall Street, is aandeelhouder van NYDIG, een investeringscollectief dat bitcoin als de toekomstige asset ziet.

Miljoenen dollars worden er in nieuwe fondsen gestoken om te investeren in fysieke bitcoin, papieren bitcoin (futures, opties, ETF’s), maar ook in het ecosysteem zelf (onafhankelijke ontwikkelaars, start-ups). Zij erkennen dat de hegemonie van de Amerikaanse dollar op het wereldtoneel tanende is. Steeds meer landen, maar ook Amerikaanse bedrijven willen van het juk van de dollar af.

Het is in hun ogen een valuta en asset die amper meer toekomst heeft, net zoals de overheidsobligaties (T-Bills) die voor fondsen altijd een dankbare melkkoe zijn geweest.

Zelfs JP Morgan, waarvan de CEO Jamie Dimon bitcoin omschreef als ‘fraude’, heeft anno 2021 een ommeslag gemaakt. Vermogende klanten vragen om alternatieven omdat cash, obligaties en goud minder interessant blijken.

Lees meer over:
koers

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...