Nederlandse vermogensbeheerder met 162 miljard euro op de balans bullish over bitcoin

Bitcoin (BTC) is bezig aan een ongekende opmars. De interesse en de aandacht voor het geldnetwerk is groter dan ooit. Investeerder en marktanalist Jeroen Blokland van Robeco ziet een mooie rol voor bitcoin weggelegd in beleggingsportfolio’s.

Robeco is een Nederlandse vermogensbeheerder met ruim 160 miljard euro op de balans. Blokland benoemt de marktkapitalisatie van $1.000 miljard van BTC en de verschillen met andere assets. Daarnaast hint hij voorzichtig naar een 1% allocatie voor BTC in je portfolio.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De deur staat ook bij Robeco op een kier, zo lijkt het.

Investeren in bitcoin

De stap van Bitcoin kopen is vaak een hele grote. Het klinkt eng en er is veel (verkeerde) informatie te vinden. Mede door de recente prijsstijgingen en aandacht van gerenommeerde bedrijven wordt het voor investeerders steeds minder moeilijk om een positie in de markt aan te nemen.

Het Mult-Asset team van Robeco suggereert dat 1% van je portfolio in een gediversifieerd portfolio een goede zet is.

Blokland zegt in zijn notitie:

”Bitcoin haalt elke dag de krant, niet alleen door de snelle stijging en ongeëvenaarde volatiliteit maar ook door de hevige discussies van bitcoin supporters en tegenstanders.”

Dat is volgens Blokland echter niet het meest interessante aan BTC. Volgens de portfoliomanager is er nog iets anders aan de hand: er is een steeds duidelijker verhaal rondom bitcoin.

Goud

Bitcoin is tal van dingen, decentraal geld, een netwerk, een beleggingskans en het is een alternatief voor centrale banken. Toch blijven dat soort narratieve nog niet echt plakken. Wat wél blijft plakken is de term ‘digitaal goud‘.

Blokland: ”Net als goud is bitcoin schaars en duurzaam.”

Daarnaast zijn er natuurlijk nog andere aspecten die voor de cryptomunt spreken: je kunt het makkelijk meenemen, makkelijk versturen én programmeren. Blokland geeft echter ook wel een puntje aan goud in deze discussie: goud heeft een veel langere geschiedenis als spaarmiddel.

Bitcoin is eigenlijk geen goud 2.0, maar goud is bitcoin 0.5. Goud is bitcoin met minder mogelijkheden.

Goed.. De vergelijking met goud werkt goed voor portfolio managers en andere investeerders die hun risico’s goed moeten spreiden. Wanneer je BTC ziet als een simpele investering dan is het niet handig om all-in te gaan.

Een bedrijf als MicroStrategy zet wél vol in op BTC, zij kochten al voor miljarden dollars aan bitcoin en zien het als alternatief spaarmiddel voor de dollar. De gemiddelde belegger zal echter een ander soort risicoprofiel zoeken.

”Als digitaal goud heeft bitcoin monetaire waarde, de discussie over intrinsieke waarde is grotendeels irrelevant”, stelt Blokland op de website van Robeco.

Goud is van oudsher een echt spaarmiddel. Het is door de eeuwen heen een manier geweest om jezelf te beschermen tegen het monetair beleid, of je die nu zelf voert (zoals banken met goud) of je een doorsnee burger bent. Volgens Blokland is sinds dat Amerika de goudstandaard losliet in 1971 goud sneller gestegen dan de inflatiecijfers.

Blokland benadrukt dat investeren in ‘het digitale goud’ niet alleen is voor mensen die een extreme kijk hebben op de economie of fiat valuta. Het is een potentiële hedge tegen inflatie. Maar het kan je mogelijk ook beschermen als obligatierendementen tegenvallen.

‘Extreme asset’

Blokland schaart bitcoin in de categorie van ‘extreme asset class’, bijna alle eigenschappen van bitcoin zijn anders dan traditionele assets.

Bitcoin maakt naast diepe dalingen ook (zeker vrij recent) voornamelijk grote pieken mee als je kijkt naar het koersverloop. Blokland denkt niet dat de huidige stijgingen van BTC zo door kan blijven gaan: ”over 5 jaar zit je dan op een marktkapitalisatie van $500 biljoen.”

Dat is waarschijnlijk iets teveel van het goede.

Ter vergelijking: de goudmarkt is momenteel ongeveer 10 keer zo groot als de bitcoinmarkt: 10.000 miljard dollar aan goud tegen iets meer dan 1.000 miljard dollar aan digitaal goud.

Invulling portfolio

Als doorsnee investeerder heb je niet zoveel te maken met streng portfoliomanagement. Je moet alles zelf goed bijhouden en geen onbehoorlijke risico’s nemen. Maar een paar procentjes meer dan 1% van je beleggingen is bij iets als BTC nog wel te verantwoorden, als je gelooft in een toekomst met bitcoin op het wereldtoneel.

Voor een bedrijf als Robeco ligt dat anders: zij houden rekening met tal van factoren en komen zo tot een percentage. Zij kijken naar maximaal 1%. Met een paar prijsstijgingen is zo’n percentage echter snel een stuk hoger, of met pech lager tijdens een dip.

‘The herd is coming’

Het hek is van de dam, steeds meer financiële partijen overwegen serieus blootstelling aan bitcoin. Mocht Robeco de stad zetten naar een (grote) bitcoin allocatie dan is het daarmee niet de enige.

Betaalverwerkers als PayPal en VISA gaan er op hun eigen manier mee aan de haal. Ook grote banken beginnen met bitcoindiensten. Een voorbeeld daarvan is Goldman Sachs: klanten met $25 miljoen of meer mogen gebruikmaken van hun bitcoin diensten.

Als deze services succesvol zijn en partijen verdienen er geld mee, dan kan de concurrentie niet achterblijven.

Lees meer over:
goud

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...