Bitcoin minen met bijproduct van steenkoolcentrale? Dit bedrijf doet het

In Amerika is er weer een voorbeeld dat laat zien dat bitcoin niet per se slecht is voor het milieu. Integendeel: in Pennsylvania lost een bitcoin mining farm een probleem op met afvalstoffen.

Mining met restproduct

Het gaat om Stronghold Digital Mining, beursgenoteerd onder de ticker SDIG.O. Ze hebben in het westen van de Amerikaanse staat Pennsylvania intrek genomen in een oude kolencentrale.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

Het bedrijf kan hier namelijk gebruik maken van een afvalproduct genaamd steenkoolas. Dit bijproduct blijft over als de energiecentale steenkool verbrandt voor elektriciteitwinning.

Als dit steenkoolas in het grondwater komt en zo het waternetwerk vervuilt, kan dit grote gevolgen hebben. Het bevat immers zware metalen die kankerverwekkend kunnen zijn. Tegelijkertijd is het erg duur voor de mijnbedrijven om dit goedje te verwerken.

Stronghold verzamelt dit kolenas uit een nabijgelegen mijn en verwerkt het in een speciale faciliteit. Nadat de kolenas is gesorteerd en geplet, wordt het in een aparte ketel verbrand. Vervolgens gebruiken ze de elektriciteit om bitcoin mee te minen.

Zo levert het tóch nog iets op, en wordt er op een verantwoordelijke manier iets met het afvalproduct gedaan. “Ik denk dat dit een perfecte niche is voor crypto”, zo vertelt Bill Spence, co-voorzitter van Stronghold Digital Mining aan Reuters.

Financiering

Een half jaar geleden kwam Stronghold al met het idee. Destijds haalden ze ruim $100 miljoen op om de plannen te realiseren. Dit lijkt nu dus gelukt. Ze beweren dat ze met hun activiteiten ongeveer 90% van de uitstoot kunnen verminderen.

Het bedrijf richt zich naar eigen zeggen op de ESG-doelstellingen. Dit staat voor ‘environmental, social and corporate governance’, een term die te maken heeft met duurzame beleggingen.

Financiële prikkel

Het minen van bitcoin geeft nu ineens een economische prikkel om het afvalproduct wél te gebruiken, een incentive dat er voorheen niet was.

Een soortgelijke dynamiek is ook terug te zien bij olieraffinaderijen, waar op erg afgelegen plekken ‘gas’ een restproduct is. Er is geen aparte infrastructuur opgetuigd om hier iets mee te doen, en dus worden de ‘dry gasses’ verbrand of losgelaten in de atmosfeer.

Miners vestigen zich nu in deze afgelegen regio’s, en gebruiken het om rigs mee aan te slingeren. Er komt daarbij wel CO2 vrij, maar dat is zo’n 25x minder schadelijk voor de ozonlaag dan methaan.

Wil je op de hoogte blijven over alle ontwikkelingen? Kom dan eens langs in onze Telegram chat, en download ook vooral onze Android Nieuws app of iOS Nieuws app!

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsminer