Bitcoin minen moeilijker dan ooit: hashrate bereikt all-time high

Bitcoin minen is moeilijker dan ooit. De moeilijkheid is met 8,3% gestegen.

Elke 2016 blocks wordt de moeilijkheid door het protocol bijgesteld. Het doel is om miners gemiddeld `10 minuten een block te laten vinden.

Koop gemakkelijk en snel Bitcoin bij Bitvavo. Ga aan de slag en betaal geen handelskosten voor je eerste aankoop tot €1.000 !

De afgelopen periode lag dat gemiddelde echter in de buurt van 9 minuten. Dat betekent een stijging van de moeilijkheid, of wel ‘Bitcoin network difficulty’. Voor de fijnproevers: de moeilijkheid is momenteel 24.2×10^12.

In de praktijk betekent een stijging van de moeilijkheid simpelweg dat er de afgelopen periode meer computerkracht (of hashrate) bij is gekomen om bitcoin te minen. Hoe meer hashrate je levert, hoe groter de kans is op een beloning.

Bitcoin minen moeilijker dan ooit: hashrate bereikt all-time high
Bitcoin network difficulty. Bron: blockchain.com

China

In de bovenstaande grafiek is duidelijk te zien dat de computerkracht dat zich bemoeide met bitcoin rond de helft van dit jaar een flinke dip kreeg. Als gevolg daarvan wordt de moeilijkheid van het minen van BTC naar beneden bijgesteld door het protocol.

De reden? Een grote verandering in de aanpak van mining in China. Het land was jarenlang dé hotspot voor verschillende datacentra die goedkope energie gebruikte om hun mining rigs van stroom te voorzien. Het regime in China koos er echter voor om miners (maar ook bijvoorbeeld cryptobeurzen) het land uit te jagen.

Dat zorgde voor een grote dip in de hashrate en wereldwijd kregen de overgebleven miners meer kansen. Inmiddels lijkt het er op dat met name de Verenigde Staten (maar ook landen als Canada, IJsland, Ruslanf of Iran) het meest profiteren van de beslissingen in China.

Het netwerk draait gewoon door. Sterker nog: de moeilijkheid is hoger dan ooit. De prijs blijft wat achter, maar bitcoin zet nog steeds rustig regelmatig all-time highs neer.

Lees meer over:
Bitcoin nieuwsmining

    Door: Robin Heester

    Sinds 2016 bezig met cryptocurrency. Nu al geruime tijd vooral bezig met bitcoin. Hup bitcoin! :)...