“Bitcoin miners verkopen bij $28.000”

bitcoin BTC miniing miner

Crypto-dienstverlener Matrixport meldt dat bitcoin (BTC) onder verkoopdruk staat op het prijsniveau van $28.000 en dat miners daar mogelijk verantwoordelijk voor zijn. Het bedrijf vermoedt dat miners gedwongen worden om nieuwe voorraden te liquideren omdat de winstmarges de afgelopen weken zijn gedaald.

De afgelopen week is weer eens te meer duidelijk geworden dat bitcoin moeite heeft om boven de $28.000 te geraken. Flinke verkoopdruk is afkomstig van miners, betoogt datafirma Matrixport in een nieuw rapport.

Op de miningmarkt is sprake van dunnere marges en sommige miners hebben zelfs onrendabele investeringen lopen. Dat de moeilijkheidsgraad blijft toenemen, is een belangrijk signaal dat de concurrentie onder miners blijft toenemen. Deze week bereikte deze maatstaf een nieuw record.

“Tegen de huidige inputkosten en potentiële opbrengsten lijken de meeste machines die vóór 2022 zijn geproduceerd, onrendabel”, citeert Coindesk Markus Thielen, hoofd research bij Matrixport.

Volgens het rapport worden miningbedrijven gedwongen hun bitcoins tegen het huidige prijsniveau te verkopen in plaats van te ‘hodlen’. Tegelijkertijd lopen ze met verkoop risico om potentiële winsten mis te lopen. “Zodra de bitcoin prijs met 10% stijgt, neemt de winstgevendheid van miners als met een factor vier toe”.

Sinds het begin van dit jaar is de bitcoin prijs behoorlijk gestegen en bovendien is het netwerk veel meer in gebruik door de hype rondom het Ordinals protocol. Want naast de block subsidie van 6,25 BTC ontvangen miners ook de transactievergoedingen bij het verwerken van een block. Die liggen door deze hype aanzienlijk hoger.

Door: Wessel Simons

Wessel is een doorgewinterde expert in de Nederlandse en internationale bitcoin- en cryptowereld, met meer dan acht jaar ervaring. Hij heeft een brede expertise opgebouwd in alle facetten van de cryptomarkt, met een bijzondere focus op industrienieuws en on-chainanalyse. Wessel heeft een grote passi...